Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Комбинирка ЗХ 324

Пушка за сва времена (ФОТО)

Увек има оних који ће се пре определити за један глаткоцевни и један карабински метак, него за десет метака у продуженом оквиру полуаутоматског карабина

1603634849_ZH.jpg
ЗХ - фото: Влада Митровић
Oglas

На нашиим просторима најчешће универзално оружје је чешка комбинована бок пушка ЗХ 324. Овај модел је својевремено у СФРЈ стизао клириншком разменом роба и услуга из тадашње Чехословачке. 

Прочитајте још: Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Елагантна и универзална, омиљена међу српским лоцима – ЗХ 324,  фото: Влада Митровић

Комбинирка ЗХ 324 калибра 16-16-7x57Р је бок пушка оригиналне Холекове конструкције, произведена у Чехословачкој. Има специфичну браву са клизним горњим делом баскуле и горњим главним кључевима. Због тога што су у горњем делу главне тачке брављења, карабинска цев је смештена горе, а сачмена доле.

Горњи положај карабинске цеви условио је јаке горње кључеве И покретни горњи део баскуле, фото: Влада Митровић

То је захтев статичких прорачуна (момент је једнак сила пута крак силе М=ФxЛ), јер радни притисци у карабинској цеви (а тиме и настале силе) четири пута су веће него у сачменим цевима. То је једини и најважнији разлог због којег ЗХ комбинирка има горњу карабинску цев. На ову тему има много нетачних, чак и смешних прича.  

Хваљена и оспоравана Холекова конструкција 

Дужина цеви ЗХ 324 износи 600 мм, укупно је дуга 1035 мм, а тежи 3580 г. Предњи обарач опаљује горњу карабинску цев при сили од 2,2 даН. Кочница се налази напред у штитнику обарача. Холекова конструкција ЗХ пушака је хваљена и оспоравана, али је чињеница да је пушка дуже од три деценије произвођена у безброј конфигурација. Искуство каже да их ваља одмах после лова очистити и користити пуфер патрон приликом окидања на празно.  

Чешка комбинована пушка ЗХ је одличан избор за сву крупну европску дивљач, фото: Влада Митровић

Карабински метак 7x57 (српски Маусер с почтка Првог светског рата) је настао у Немачкој 1892. године, а већ 1893. је понуђена и његова Р варијанта са ивицом, намењена пушкама преламачама. Метак 7x57Р има пречник дна чауре 13,5 мм (за разлику од 7x57 који има 12,1 мм), прима зрна масе од 8 до 11,5 грама, почетне брзине су 890 до 790 м/с, а енергија од 3100 до 3300 Ј.  

Баскула са местом за монтажу оптике на комбинованој пушци ЗХ 324, фото: Влада Митровић

То је уз добар погодак и одговарајућу конструкцију зрна довољно за сву нашу крупну дивљач. Ово напомињем, јер често од власника пушака калибра 7x65Р чујемо погрешне тврдње о слабом потенцијалу метка 7x57Р. То, једноставно - није тачно! Ако има примера неодстрељивања дивљачи овим калибром, у питању је или лош погодак или лоше зрно. Не штедите купујући карабински метак. 

Прочитајте још: Озбиљна опрема за захтевне кориснике по прихватљивој цени

Уста цеви ЗХ Брно (лево) И ИЖ МП94 (десно), фото: Влада Митровић

Чешка комбинирка ЗХ уз нишанску дужину од 380 мм има прегледне механичке нишане. Такође има место за уградњу оптичког или колиматорског нишана. Ово оружје никада није било прескупо и задовољило је многе наше ловце својом поузданошћу и универзалношћу, уз највећу могућност докупљивања резервних цеви.  

Мсц Влада Митровић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas