· · Коментари: 0
Кестрел 5700

Прецизна мерења УМАЊУЈУ грешку на мети (ФОТО)

Далекометно стрељаштво и снајперизам подразумевају и правилно коришћење балистичких програма за одређивање путање лета пројектила

1599728111_Kestrel.jpg
Кестрел - фото: “Кестрел”

Да бисте мету погодили првим хицем, поред адекватног оружја, вере у њега и познавања његовог понашања, морате бити способни да правилно прочитате и анализирате све метеоролошке параметре, који утичу на густину атмосфере у реалном времену, а својствених терену на коме се гађа. 

Кестрел је могуће унапредити са балистичким програмом, фото: “Кестрел”

Прочитајте још: Од вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

Упрошћено, што је густина атмосфере нижа, путања пројектила је положенија, а дефлекција ветра мања и обратно. Основни атмосферски параметри који су у овом случају битни и са којима сви балистички солвери раде су: температура, влажност ваздуха и станични притисак (апсолутни атмосферски притисак). 

Ручна метеоролошка станица 

Кестрел 5700 постао је део опреме многих снајперских јединица, фото: “Кестрел”

Амерички произвођач “Кестрел” познат је као светски лидер за ручне метеоролошке сензоре које користе стрелци на великим даљинама и снајперисти. Подаци са ових уређаја (ваздушни притисак, влажност, температура, брзина и правац ветра) уносе се у балистичке рачунаре који својим резултатима олакшавају заузимање одговарајућих нишанских елемената и драстично подижу ефикасност стрелца. 

Врхунски метео-уређај, фото: “Кестрел”

Нови модел Кестрел 5700 отишао је корак даље. Он у свом процесору има балистички програм Хорнади 4ДОФ, чиме се добија на времену и поједностављује читав процес. Овај уређај је веома брзо усвојило више војних формација и полицијских снајперских тимова, а чест је и на лонг ранге стрељачким такмичењима.  

Прочитајте још: НАЈЛОШИЈИ ПУШКОМИТРАЉЕЗ свих времена (ФОТО)

Примена ове метеоролошке станице се не ограничава само на стрелце И снајперисте, јер је веома корисна планинарима и наутичарима због сигнализације за промену и погоршање временских услова. Ограничење је повезано са ценом, јер кошта чак 500 долара. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.