· · Коментари: 0
РЕБУС

Примитивни номади су направили прецизан астрономски сат: Да ли су дошли са ОРИОНА?

Неолитски номади су једног дана направили астрономски сат и основали државу.

1616592025_nabta.PNG
Фото: Инстаграм/ сцреенсхот 1асунх3ках3w3хмуња

У Западној египатској псутињи, недалеко од Абу Симбела пре 7500 година често је падала киша и око језера су се окуљала номадска неолитска племена водећи жедна стада. Шта их је натерало да направе први астрономски сат - археолози до данас немају одговор на то питање.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Прва јутарња звезда
Од почетка египатске историје користи се "хелијакални календар". То је прва звезда у зору када почне годишње изливање Нила.

Номадски народ Набта Плаје је ођедном почео да се организује у заједницу какав никада нигде на свету није виђен. Онда су одлучили да жртвују телад и да их сахрањују у гробнице обложене глином.

Данас је овај крај познат као Долина жртава, јер је пронађена десетима блокова од кречњака који изгледају као гробница.

Камењем су прецизно одређивали солстициј.
Озирис и Изида
Бог Озирис је симбол Ориона, а Изида је Сиријус. Ове две звезде су Египћани највише поштовали

Највећа и најстарија гробница је богата остацима јагњета, козе и овце. Плафон гробнице је покривен тамарисом, а све жртве су окренуте ка западу.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Међутим, то није све. читав комплекс чини неколико мегалита који делују насумично поређани. Када ову камену композицију погледа астроном лако долази до закључка да два камена окренута ка северу показују летњи солстициј, односно кишну сезону. Шест камена су две линије усправљена ка сунцу и још камења ка истоку и западу.

 Астрофизичар Томас Брофи је претпоставио да јужно поравнање три камена представља Орионов појас. Остало камење представља Орионову главу и рамена. Копирање сазвежђа Орион не би било занимљиво да урађена мапа у пустињи не датира од 4800 до 16500 година пре наше ере!

Храм у Карнаку ка Сунцу
Прецизна оријентације пирамида је најбољи доказ високог степена техничких вештина у посматрању неба. Пирамиде су усмерена према поларној звезди Тубан. Анализа храма Амон Ра у Карнаку (уз промену еклиптике) показује да је био устројен према изласку Сунца на дан краткодневице и ходник је био окупан сунцем.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Овај астроном тврди да остало камење чини мапу Сиријуса. Велики комади чине "календарски круг" и такође су поравнати са ова два сазвежђа. Он је уверен и да и да овај круг представља Млечни пут. Брофи је са Грахамом Хенкоком написао књигу у којој верују да је реч о другој интелигенцији.

Камење у пустињи је пресликано небо са сазвежђима и Млечним путем.

Постоје и друга објашњења попут Мелвила и Вендорфа који се слажу да је јужно поравнање Орион, али претпостављају да северно поравнање камења представља Арктурус, најсветлију звезду, а остала два Сиријус и Алфа Кентаури. Они се са Брофијем не слажу само око времена када је камење постављено.

Једно је сигурно, номадски народ Набта Плаје је наставио дуж Нила до северног Египта и полако се настајали древни Египћани. Они су математично знање пренели наредним генерацијама које су наставиле да граде према звездама. Три велике пирамиде у Гизи су поравнате са Ориновим појасом.

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Недалеко од Набта Плаје се налази гробље Гебел Рамла које је подигнуто око 4400 године, а гробови су поређани у круг, попут мегалита. 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.