· · Komentari: 0
REBUS

Primitivni nomadi su napravili precizan astronomski sat: Da li su došli sa ORIONA?

Neolitski nomadi su jednog dana napravili astronomski sat i osnovali državu.

1616592025_nabta.PNG
Foto: Instagram/ screenshot 1asunh3kah3w3hmunja

U Zapadnoj egipatskoj psutinji, nedaleko od Abu Simbela pre 7500 godina često je padala kiša i oko jezera su se okuljala nomadska neolitska plemena vodeći žedna stada. Šta ih je nateralo da naprave prvi astronomski sat - arheolozi do danas nemaju odgovor na to pitanje.

Pročitajte još: Ribari redovno viđaju LETELICE kako izranjaju iz okeana, a za sve su krivi džinovi?

Prva jutarnja zvezda
Od početka egipatske istorije koristi se "helijakalni kalendar". To je prva zvezda u zoru kada počne godišnje izlivanje Nila.

Nomadski narod Nabta Plaje je odjednom počeo da se organizuje u zajednicu kakav nikada nigde na svetu nije viđen. Onda su odlučili da žrtvuju telad i da ih sahranjuju u grobnice obložene glinom.

Danas je ovaj kraj poznat kao Dolina žrtava, jer je pronađena desetima blokova od krečnjaka koji izgledaju kao grobnica.

Kamenjem su precizno određivali solsticij.
Oziris i Izida
Bog Oziris je simbol Oriona, a Izida je Sirijus. Ove dve zvezde su Egipćani najviše poštovali

Najveća i najstarija grobnica je bogata ostacima jagnjeta, koze i ovce. Plafon grobnice je pokriven tamarisom, a sve žrtve su okrenute ka zapadu.

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

Međutim, to nije sve. čitav kompleks čini nekoliko megalita koji deluju nasumično poređani. Kada ovu kamenu kompoziciju pogleda astronom lako dolazi do zaključka da dva kamena okrenuta ka severu pokazuju letnji solsticij, odnosno kišnu sezonu. Šest kamena su dve linije uspravljena ka suncu i još kamenja ka istoku i zapadu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cult of Weird (@cultofweird)

 Astrofizičar Tomas Brofi je pretpostavio da južno poravnanje tri kamena predstavlja Orionov pojas. Ostalo kamenje predstavlja Orionovu glavu i ramena. Kopiranje sazvežđa Orion ne bi bilo zanimljivo da urađena mapa u pustinji ne datira od 4800 do 16500 godina pre naše ere!

Hram u Karnaku ka Suncu
Precizna orijentacije piramida je najbolji dokaz visokog stepena tehničkih veština u posmatranju neba. Piramide su usmerena prema polarnoj zvezdi Tuban. Analiza hrama Amon Ra u Karnaku (uz promenu ekliptike) pokazuje da je bio ustrojen prema izlasku Sunca na dan kratkodnevice i hodnik je bio okupan suncem.

Pročitajte još: Ribari redovno viđaju LETELICE kako izranjaju iz okeana, a za sve su krivi džinovi?

Ovaj astronom tvrdi da ostalo kamenje čini mapu Sirijusa. Veliki komadi čine "kalendarski krug" i takođe su poravnati sa ova dva sazvežđa. On je uveren i da i da ovaj krug predstavlja Mlečni put. Brofi je sa Grahamom Henkokom napisao knjigu u kojoj veruju da je reč o drugoj inteligenciji.

Kamenje u pustinji je preslikano nebo sa sazvežđima i Mlečnim putem.

Postoje i druga objašnjenja poput Melvila i Vendorfa koji se slažu da je južno poravnanje Orion, ali pretpostavljaju da severno poravnanje kamenja predstavlja Arkturus, najsvetliju zvezdu, a ostala dva Sirijus i Alfa Kentauri. Oni se sa Brofijem ne slažu samo oko vremena kada je kamenje postavljeno.

Jedno je sigurno, nomadski narod Nabta Plaje je nastavio duž Nila do severnog Egipta i polako se nastajali drevni Egipćani. Oni su matematično znanje preneli narednim generacijama koje su nastavile da grade prema zvezdama. Tri velike piramide u Gizi su poravnate sa Orinovim pojasom.

Pročitaje još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Nedaleko od Nabta Plaje se nalazi groblje Gebel Ramla koje je podignuto oko 4400 godine, a grobovi su poređani u krug, poput megalita. 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.