Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Психолози кажу да постоји пет врста веза - у коју спада ваша?

Одређивањем у коју групу спадате може вам помоћи да превазиђете препреке са којима се суочавате.

1610187010_Depositphotos_207675730_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Могућност проналаска основног узрока било каквих напетости помаже у спречавању да мали проблеми постану главни извори незадовољства и осигурава усклађивање ваших заједничких циљева како напредујете. На пример, оно што мислите да је случајно тражење од партнера да више ради по кући, на њих може се може одразити као пасиван напад.

Прочитајте још: Решите тест и откријте каква сте ЗАВОДНИЦА

Слично томе, мале несугласице које једна страна не примети могу се нагомилати у другој и променити вашу динамику односа. Психолог Роберт Таиби сматра да класификација ваше везе у један од пет типова може вам помоћи да превазиђете препреке са којима се суочавате у пару. Откријте у коју спада ваша веза.

1. Конкурент

Роберт наводи да је ово "напета“ динамика односа, коју могу да доведу две снажне личности које се боре за пажњу и "доминацију“. Ако имате тенденцију да се редовно борите и  да обоје сваки пут покушавате да ‘победите’ у свађи, можда сте у таквој вези. Док се непрестано борите да узмете победу у сваком неслагању, догодиће се једна од две ствари. Или ћете се обоје уморити од борбе, или ће се један од вас потчинити другом. Ово није здрава атмосфера, па ако је могуће треба посетити терапеута за парове.

Прочитајте још: ДОКАЗАНО: Ево ко чешће, а ко боље лаже!

2. Активан - пасиван

Према Роберту, ова врста везе је када је "један партнер у основи главни и преузима одговорност у вези, док га други следи. 

- Иако неки од њих започињу као конкурентски односи, чешће се ова неравнотежа појављује од почетка. Типично, активни партнер започиње са ставом да треба више да помогне - било због своје опште природе или због тога што њихов партнер има проблем који захтева негу. То се онда може претворити у незадовољство, јер пасивни партнер не схвата да активни партнер постаје несрећан пратећи ову неуравнотежену динамику. На томе се може радити, ако пасивни партнер схвати да ствари нису једнаке и ако и он преузме иницијативу - каже Роберт.

3. Агресивно - прилагодљиво

Споља може изгледати као да је агресивно - прилагодљив тип прилично сличнан активном - пасивном. Међутим, тамо где се та ситуација заснивала на нези, она се темељи на страху. Доминантни партнер може бити насилник или агресиван и жели да заплаши свог партнера пасивношћу или послушношћу.

Прочитајте још: Сигурно сте осетили да вас партнер "ДАВИ". Ево најефикаснијег савета

Фото: Депозит

Све у свему, ово је изузетно напета и променљива веза. Према Роберту: - Застрашујући партнер је очигледно насилник који има проблема са управљањем бесом. Можда је одрастао у кући с родитељем насилником и научио да се идентификује са тим родитељем. Испод тога може бити велика анксиозност која се претвара у екстремну контролу или једноставно поремећај карактера који се претвара у нарцизам, моћ и мало емпатије за друге. С друге стране, сусретљиви партнер је можда одрастао у насилном домаћинству или верујте (због спорадичног лепог понашања партнера) да ће, ако се понашају на одређени начин, коначно удовољити овој особи.

Прочитајте још: Љубите се! Научници откривају колико доброг доноси

Као и код сваког насилног партнерства, оно се може завршити само ако злостављана особа пронађе право време - и скупи храброст - да оде. Тада насилник може покушати да их врати својим манипулисањем, заменивши свог бившег партнера неким новим ако зна да га више нема 100%.

4. Неповезан - паралелан живот

Неборба није нужно знак да је све ружичасто. Неки парови су пали у неповезано стање и живе као да су само пријатељи, а не у романтичној вези. Знак да сте у таквој вези укључује "мали разговор“ који је ваш главни облик комуникације. Ово је уобичајено за оне који старе, који сада можда имају "празно гнездо" и покушавају да се нађу након што су деценијама провели фокусирајући се на децу. У овој вези није све изгубљено, али осећај као да је миран живот бољи од враћања варнице одржаће вас у овом разочаравајућем стању застоја - или навести другог партнера да крене својим путем.

Прочитајте још: Од оваквих жена мушкарци беже, ево и зашто

5. Прихватање - уравнотеженост

Што се тиче ове врсте односа, Роберт каже: - Вратили су се једни другима, обоје су заинтересовани да помогну другоме да буде оно што жели. Они су у стању да ревитализују везу када почне да застарева; они су у стању да реше проблеме уместо да их сакријете под тепих. То не значи да проблема никада неће бити (то једноставно није реално). Више је то што радите на тим тензијама са заједничким циљем заједништва и побољшања - каже он.

Роберт ово назива "златним стандардом“ - и каже да, иако сте можда започели као једна од преостале четири, могуће је да постанете прихваћени - уравнотежени кроз рад и промене начина размишљања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas