· · Коментари: 0
Тест

Разоткривена енигма: Иако налик Берети 92, под именом М9_22ЛР крије се направа за вежбање на стрелишту

Захваљујући пријатељу "Калибра" др Николи Арсићу, били смо у прилици да упоредо тестирамо "загонетну Берету" и МК револвер Смит-Весон М17

beretta.jpg
беретта Никола АРСИЋ

Ускоро смо сазнали да се овај пиштољ производи у немачкој фирми "Умареx", планетарно познатој по својим репликама "правог" оружја које користе дијаболе, ББ куглице или нелетални метак 9мм П.А.К. уместо бојеве муниције.

М9_22ЛР

Многа имена од реномеа у свету оружарства користе услуге ове фабрике при продукцији својих модела у калибрима који не изискују брављење цеви у навлаку/затварач. Пиштољ М9_22ЛР функционише по принципу слободног трзаја затварача. Свако малокалибарско оружје полуаутоматског режима паљбе најчешће ради онолико поуздано колико му је добро конструисан оквир.

Велики формат малог калибра

Метак са израженим ободом је узрок многих главобоља управо са оквирима. Вадећи га из овог пиштоља, допало нам се што је израђен од челичног лима, иако је доносач метка пластични. При даљем расклапању, увиђа се да цев нема блок браву као оригинална серија Берете 92, а према подацима добијеним од фабрике - ниједан део (осим корица) није измењив са визуелно сличним моделима у калибрима 9x19 мм или .40С &W, што је важно јер увек постоји ризик погрешног склапања компонената.

Магацин израђен од челичног лима

Прочитајте још: Робусни Ругер Секјурити Сикс својим својствима надмашио конкурентске моделе С-В у К раму

При првом прихвату малокалибарски "новајлија" од једва 580 г, осетно се разликује од "правог" Модела 92, који тежи 970 г. Улазимо у опитни тунел и "на суво" испробавамо оружје, где одмах постаје јасно да су изражени сви недостаци који су красили "старијег брата": превелика дебљина рукохвата, укупна ширина, раван и предимензионисан обарач... Међутим, окидање је сасвим коректно, баланс такође, ништа не гребуцка и шкрипи унутар механизма. Ради поређења прецизности, одабрали смо и прави драгуљ у истом калибру - револвер Смит и Весон Модел 17 са цеви од шест инча, а била нам је доступна муниција "Федерал" и ЦЦИ стандардне полазне брзине. Поставили смо мете на удаљености од 15 метара, прво оне од беле хартије како бисмо пропратили групе погодака, потом металне "гонгове" за ситуационо гађање бржим режимом паљбе.

Разлика између солидног и врхунског

Из стојећег става и дворучним прихватом, испаљујемо контролних пет метака. Трзаја скоро да нема, прасак благ, чауре испадају на исто место - све беспрекорно. На мети погоци су у групи од око 8 цм, без "флајера". Охрабрени тим резултатом, пунимо оквир до пуног капацитета од 15 метака (производе се и они од 10, за земље где закон то ограничава), па се релаксирано препуштамо испаљивању са практично истим резултатима на мети.
Поновили смо поступак користећи С-В Модел 17. Разлика је била очигледна, јер се овим револвером може погађати на двоструко већој удаљености, ергономија и бољи нишани вас напросто терају да извучете оно најбоље од сопствене стрељачке вештине. Међутим, "Смит" је у том смислу попут скупоцене виолине, а "Берета" више налик првој акустичној гитари коју бисте поклонили каквом тинејџеру почетнику.

Идеалан за обуку

"Смит" је попут скупоцене виолине, а "Берета" више налик  акустичној гитари

Прочитајте још Бизарна решења: Шта је понудило годишње окупљање произвођача оружја, муниције и опреме у Лас Вегасу?

Подржавамо замисао да удружења стрелаца имају у свом фундусу разнолико оружје којим заинтересовани чланови могу да испробају своје могућности, нарочито за први сусрет са пиштољима и револверима. Било би много боље да међу њима буде што више дама, јако младих особа и других почетника. Управо за такве категорије је идеалан пиштољ који смо описали.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.