Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Четвороцевни пиштољ

Релиант - “Биберница” двадесет првог века (ФОТО)

Реактивација прастарог концепта вишецевног пиштоља, овога пута у калибру .38 Специал, ипак није резултирала оружјем које може угрозити тржишне позиције конвенционалних модела

1600361625_reliant.jpg
релиант - Фото: Олег Волк
Oglas

У жељи да се тржишту континуирано нуди нов и атрактиван производ, произвођачи прилично често посегну за прастарим решењима. Као најмање перспективно оружје наметнуо се амерички четвороцевни пиштољ Релиант.  

Прочитајте још: Тотално ДРУГАЧИЈИ од других (ФОТО)

На Америчком континенту постоји век и по дуга традиција употребе сличног оружја, још од појављивања модела Шарпс Деррингер, који је у тада, био агресивно рекламиран као идеално решење за самоодбрану у скученом простору. Истини за вољу, овај малени пиштољ са системом ивичног паљења, био је катастрофално непрецизан. Зато је Марк Твен давних година изрекао опаску, како постоји само једна сигурна зона када неко у затвореној просторији потегне деринџер - она испред цеви. 

Чудни критеријуми одабира 

Интересантни Релиант у калибру .38 Специал је ипак прегломазан у поређењу са компактним петометним револверима који користе исти метак, Фото: Олег Волк

То и није далеко од истине, јер смо били у прилици да тестирамо четвороцевни пиштољ ЕИГ у калибру .22 Шорт, који је имао озбиљна оштећења у зони лежишта метка, а после неколико хитаца се потпуно распао. Ништа отпорнији није био ни производ фирме “Мосберг”. У Енглеској се (пре него Шарп Деррингер у САД), појавио мануфактурни Ланцастер, за који су савременици тврдили како после извесног времена “убеди” власника да радије купи четири једноцевна пиштоља и стави их за појас. 

Нешто озбиљнија и употребљивија справа био је двоцевни Хигх Стандард Деррингер у калибрима .22 ЛР и .22 МР, који се производио дуже од педесет година и коштао мање од двеста долара. Међутим, био је ограничен јачином примењеног метка. Средином осамдесетих година прошлог века у Калифорнији се појавио ЦОП .357 са четири цеви из којих је могла ДА системом да се испаљује револверска муниција .357 Магнум и .38 Специал.  

Анахрона и скупа оружја 

Додуше, чешће се појављивао у филмовима него што је продаван у самоодбрамбене сврхе, али деловало је како се тим моделом завршавају експерименти са вишецевним пиштољима. Осим прилично лоше ергономије (нарочито при опаљењу снажније предвиђене муниције), замашне масе од око 800 грама, врло тврдог окидања и провизорних нишана, судбину му је запечатила чињеница да сваки џепни петометни револвер пружа више за исто или мање новца. 

Начин пуњења помоћу спеед-лоадера који се налази у дршци, Фото: Олег Волк

Битно је и да нагласимо како су побројани пиштољи имали ротациони ударач, за разлику од неких других малих вишецевних оружја, која су се одликовала ротационом ударном иглом (попут Мосберг Брауни или Цобра Поцкет Пал). Фирма “Едге Армс” је пре седам година представила своју варијанту под називом Релиант у калибрима .17 ХМР и .22 ВМР.  

Потом се скоро идентично оружје под истим називом појавило из новоосноване “Сигнал 9 Дефенсе” из Тенесија, али у калибрима .32 АЦП, .32 ХР Маг, .380 АЦП и .38 Спл. 

Верзија за одбрану од пљачкаша 

Агресивна маркетиншка кампања укљужчила је и израду мајица, качкета и других ситница с логом новог оружја, Фото: Олег Волк

Наш сарадник из САД Олег Волк, са пријатељима је био у прилици да испроба овај пиштољ. Четири цеви и део механизма израђени су од нерђајућег челика, док је рам од анодизованог алуминијума. Горњи склоп је такође од алуминијумске легуре и комплетно оружје је предимензионирано у поређењу с ранијим четвороцевним пиштољима које смо описали. Произвођач наглашава како је то било неопходно услед смештања комплетног механизма унутар рама, јер се тако могућност застоја своди на минимум. 

На питање у којој мери је то уопште значајно, добили смо појашњење како је Релиант предвиђен за нужну одбрану од напасника, па је од изузетне важности да нападач не може прихватом оружја у непосредном контакту да онемогући опаљење. Наводно, поједини пљачкаши и насилници при сусрету с наоружаном жртвом, шаком притискају и блокирају навлаку пиштоља или добош револвера, спречавајући тако дејство нападнутог. Да будемо искрени и реални, такав сценарио је приближнији научној фантастици него свакодневној стварности, али сигурно постоје потенцијални купци оружја којима је и то критеријум при одабиру. 

Неприкладно и велико оружје 

Даље, из “Сигнал 9 Дефенсе” наглашавају како се њиховим моделом Релиант може успешно дејствовати и из џепа, што је био адут и великих произвођача компактних револвера у време настанка ДАО оружја са скривеним ударачем. Уз сав напор, не сећамо се нити једног случаја овакве употребе било ког оружја (осим ради експеримента), а подаци из конкретне праксе указују да такве револвере, по правилу, користе особе које не желе да им неки “штрчећи” део запне о гардеробу при потезању. 

Претходник Релианта је био ЦОП Дерингер, изузетно неудобан при опаљењу, Фото: Олег Волк

Но, то све и није од значаја када оцењујемо квалитет и употребну вредност неког оружја. На пример, Релиант има специфични брзи пуњач са четири додатна метка у носачу смештеном у дршци, што има првенствено психолошки утицај на корисника, јер тешко да можемо и замислити да ће неко доћи у ситуацију да муњевито препуњава и поново користи овај пиштољ. Од квалитета заиста вредних помена, можемо истаћи обострану команду за преламање, као и не претерано тврди обарач са измереном силом окидања од око четири килограма. 

Ласерски обележивач циља 

Знајући да на основу свега побројаног ипак неће изазвати иоле значајнију пажњу и продају, конструктори ове необичне направе су посегли и за модерним додатним решењима. С предње стране рукохвата позиционирана је команда за активирање ласерског зрака зелене или црвене боје, што би требало да поједностави нишањење потенцијалног циља. 

Цеви
Дуге су 2,6 инча и то би требало да буде сасвим довољно да стандардна муниција .38 Специал испољи своје дејство ка циљу, јер је та дужина оптимална и код већине малих револвера. Учесници на тесту су похвалили и ширину оружја од само двадесетак милиметара, али већ после испаљивања првих хитаца оптимизам је знатно опао, јер је трзај непријатан до границе контроле. Навикнути на другачије системе и моделе, нису успевали да пронађу најбољи хват који би омогућио да се Релиант не креће вертикално након испаљивања метка.

Када су амерички новинари и блогери специјализовани за ватрено оружје учествовали на промотивном тесту (одржаном на импровизованом стрелишту отвореног типа), поставили су оправдано питање, на којој даљини се поклапају путања испаљеног зрна и емитовани зрак? Речено им је да до раздаљине од десет јарди стрелац може рачунати на сигуран погодак у зону коју је маркирао овим хи-тецх помагалом, а касније се то могло и практично проверити. 

Прастари сигурносни систем 

Међутим, њихови утисци су нешто другачији. Најпре, Релиант је релативно велико оружје, које се не може сврстати у категорију џепног, осим ако власник није права људескара и носи га у комотном зимском капуту. Затим, општи изглед и ергономија су приближнији каквом систему за испаљивање сигналних ракета, јер је пиштољ мале масе (нешто преко 400 грама), а великих габарита.

Лежишта метака у цевима и забрављујуће површине не уливају баш превише поверења, Фото: Олег Волк

Приликом разгледања унутрашњости, констатовано је да сигурносни систем представља прастаро решење, где се ударна игла у неактивном положају налази смештена иза челичне плочице и позиционирана тако, да њен врх належе између два отвора који воде ка лежиштима метака, односно капислама уложене муниције. Ово је безбедно, али крајње примитивно решење и запрљаност унутрашњости засигурно доводи до застоја. 

Симулација муњевитог потезања  

Потезање из торбице се показало као врло флексибилна категорија, јер је пиштољ некако гломазан и неприручан чак и најверзиранијим стрелцима. Покушај пласирања прецизног хица коришћењем механичких или ласерског нишана, био је посебна прича. Све и да стабилно придржавате ову “скаламерију” током нишањења, дугачки ДАО ход обарача га дестабилизује у извесној мери, а тек онда креће оштар трзај навише, после опаљења. После неколико метака и најупорнији су га захвално одложили уз закључак како је интересантна замисао и ништа више. 

Карактеристични брзи пуњач, иако ова врста оружја ретко изискује испаљивање већег броја метака заредом, Фото: Олег Волк

 

Дуги низ година уназад, код мање упућених будућих власника је опредељујући фактор била и особина одређеног оружја да “пробија сваки панцир” или “једино он пуца испод воде”, па смо се нагледали куповине одређених модела баш на основу тих параметара. Наравно, нити је ко од њих био у прилици да се брани и одбрани од преступника заштићеног панциром, нити је дошло до повећаног обима подводног риболова.

Ранији пиштољи сличног концепта - Моссберг и ЦОП, Фото: Олег Волк

Исто тако, Релиант и њему слична оружја сигурно неће спасити живот поносном власнику, тако што ће се он одбранити дејствовањем док је пиштољ у џепу, као што му у критичној ситуацији неће помоћи што насилник не може заблокирати радне делове хватањем за оружје. 

Анимирање тржишта 

Поставља се питање вреди ли овај четвороцевац 500 долара, колико у Америци кошта без ласерског додатка? Матична фирма с поносом истиче да је конструктор Хилтон Р. Вокер у Јужној Африци раније конструисао револуционарну сачмарицу Стрикер/Протецта, што му даје референце према којим је сваки његов патент оружје вредно респекта. Из наше визуре, ово је само још један покушај да се анимира део тржишта, а време ће показати у којој мери успешан или не. 

Од њега је све почело - четвороцевни Ланцхестер из 19. века, Фото: Олег Волк

За половину те суме, у САД је могуће купити полован и изванредно очуван петометни револвер Смит Весон Модел 36 или 60, који има метак више истог калибра, а њиме је све што се тражи од оружја “злу не требало” још давно обухваћено.  

Прочитајте још: Италијанска класична лепота (ФОТО)

Нешто већу суму новца је потребно издвојити за (примера ради) Глок 26, али се њиме добија неупоредиво више у сваком релевантном смислу. Релиант је само још једна “биберница” или “пачја нога” двадесет и првог века. 

Милан МИЛАНОВИЋ  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas