Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Оружје на црни барут

Револвер којим је шериф Дивљи Бил Хикок устрелио 100 људи

Поседовање, пуњење, чишћење и пуцање револверима на црни барут пружа неслућена задовољства.

1595335892_pieta.jpg
пиет - Фото: Влада Митровић
Oglas

Први револвер на црни барут, модел Патерсон, је конструисао Семјуел Колт, 1836. у САД. Калибар овог револвер је био .36, имао је пет метака и систем једноструке акције (СА сингле ацтион). Што значи да је потребно за свако опаљење прстом натегнути ударач, при чему се цилиндар окретао за једно место. После Патерсона, Колт је конструисао моделе Вокер (1846-47) и Драгон 1848, оба у калибру .44. Највећи успех Семјуела Колта био је револвер Колт Т 1851 Нејви. Прво је рађен у калибру .36, а касније у .44. 

Прочитајте још: Модерна перкусиона пушка (ФОТО)

Морнарички Колт је обележио целу једну епоху у Америци, освајање Дивљег Запада и амерички Грађански рат. Овде је реч о револверу отвореног рама, код кога се цев и полуге за утискивање кугле, могу одвојити од осталог дела револвера. Средином 19. века у Америци и други произвођачи раде револвере, тако Ремингтон производи чврсти модел 1858 пуног (монолитног) рама, такође у калибру .44. 

Италијанска реплика Пиета 

Италијанска реплика револвера Колт 1851 Нејви Шерифс калибра .44, фото: Влада Митровић

Италијанска оружарска фирма “Пиета” определила се за израду реплика перкусионог оружја. Били смо у прилици да прегледамо реплику револвера Пиета Цолт 1851 Нејви Шриф, калибра .44. Прича каже да је овакав револвер корисио шериф Дивљи Бил Хикок, који се хвалио да је из њега устрелио 100 људи. Тајна је била у краћој цеви овог револвера, што је омогућило много брже повлачење из футроле. У односу на револве чија је цев дуга осам инча (203 мм), цев је овде дуга 122 мм, укупна дужина оружја је 270 мм а маса 1,1 кг. Изворно је овај реворвер имао дрвени рукохват, али је веома стручно замењен, рукохватом од јеленског рога. Тело револвера је од челика, који је споља некада био заштићен паљеним финишом. 

Флашица са цевчицом, дозатори, епрувете са барутом, фото: Влада Митровић

Предњи нишан је изворно био у облику врха ексера, али је и то замењено лепим “блејд” заобљеним нишаном од месинга. На ударачу је зарез који има улогу задњег нишана. Уз овај јако леп револвер иде и скупоцена квалитетна футрола коју је израдио уметник Бора Милићевић. За расклапање фамилије колтових револвера отвореног рама потребан је гумени чекић, како бисмо избили везни клин који чврсто спаја подсклоп цеви револвера са рамом. Из рама извирује јака осовина око које ротира  добош, која садржи широки прорез кроз који пролази везни клин. После вађења клина, цев са полужјем се повлачи унапред, а тако се скида и цилиндар са осовином. Тиме је основно расклапање револвера 1851 Нејви и сличних (1860,1861) завршено. Ово је довољно за основно чишћење и одржавање оружја. 

Одлично очуван примерак 

Наш примерак је доста пуцао али су унутршњост цеви, функционисање и окидање беспрекорни. Окидање је на нивоу такмичарског револвер ЗКР. Наравно, због задњег нишана на покретном делу - ударачу, овде не можемо говорити о врхунској прецизности, што се од овог модела и не очекује. 

Други револвер који данас анализирамо је Ролс-Ројс међу Пиетиним репликама. Реч је о нерђајућој верзији Ремингтона 1858 у калибру .44, са цеви дугом осам инча  (203 мм), подесивим задњим нишаном и високим спортским предњим нишаном. Нишанска дужина износи 238 мм. Револвер у Пиета каталогу носи ознаку РГСТ  44 1858 Њу Модел Арми, Стаинлес Стил Таргет. Укупно је дуг 345 мм и тежи 1,25 кг. Као и претходни има шест отвора у цилиндру. Овде је цео рам револвера монолитан, тако да рукохват има само бочне облоге рукохвата од полиране, науљене ораховине.

Расклопљен Колт Нејви, фото: Влада Митровић

Овај револвер једноструке акције се лако расклапа повлачењем полуге за утискивање кугле на доле до угла од око 60 степени. Тај положај полуге омогућава повлачење унапред осовине цилиндра и вађење цилиндра у леву или десну страну. Код њега је вађење цилиндра много једноставније него код фамилије  Колтова 1851. Овај револвер је потпуно нов и његово СА окидање је нешто тврђе него на старом моделу Шерифс.

Неопходан прибор 

Ролс Ројс мећу Пиетиним репликама вестерн револвера – нерђајућа верзија Ремингтона 1858,  фото: Влада Митровић

Уз перкусионе револвере морате поседовати и одређени прибор и опрему за пуњење. Обавезан је кључ наменског профила, који служи за скидање пистона. Ко жели сам да лије кугле и Минијева оживална зрна, мора поседовати кокилу и посудицу за сипање растопљеног чистог олова. Пазите овде су пројектили увек од чистог олова, без антимона и арсена! Затим је потребан дозатор за барут. То може бити флашица за засуном и цевчицом, која увек прима исту количину барута. У понуди су и дозатори са подесивим средишњим клизачем, на коме су обележене количине барута од 10 до 150 грејна (1 грс = 0,0648 грама). Затим, можете имати стаклене или полимерске епрувете са чепом, у које сипате барут. МТМ прави кутије за стотину ових “епруета” дозера. Ово је солидна опрема за оне који воле да експериментишу са различитим пуњењема црног барута, јер прозирне епрувете и МТМ кутије са више редова, дају могућност различитог организовања. Уколико планирате више да пуцате на
срелишту, није на одмет набавити комплет резервних делова, опруга и вијака, које такође испоручује Пиета. 

Ритуал пуњења оружја 

Када се ради о пуњењу оружја на црни барут за оба модела револвера која предсстављамо важе иста правила. Пре свега је потребно очистити или извадити заостало уље и нечистоће из пистона. Тај посао одлично обави и пуцање шест каписли са шест пистона без даљег пуњења цилиндра. 

Потом се у комору сипа црни барут. Пиета даје препоруку за своје револвере калибра .44: 12 до 15 грејна ФФФ барута, а максимална безбедна количина барута износи 35 грејна. Наравано, никада не пунити максималну дозвољену количину. Искуства говоре да нема потребе ићи преко 24 грејна. Овде говоримо искључиво о црном баруту ФФФ гранулације, а никако о замени за црни барут попут Пиродекса, Трипл севн и других! 

Пуцање из перкусионог оружја пружа неслућено задовољство,  фото: Влада Митровић

Након барута се ставља танки филцани чеп дебљине 3 мм, се мора тачно поставити да целом површином лепо налегне на барут. Уколико се не постави како је прописано, више штети него што користи. То је разлог што га поједини стрелци и не употребљавају. Следи утискивање оловне кугле или Минијевог оживалног зрна такође изливеног од чистог олова. Пиетина препорука су кугле пречника  0,454 инча (11,55 мм). Утискивање ове кугле полужним механизмом на револверу, мора бити пажљивао и до краја, водећи рачуна да не остане празан простор између барута и кугле.

Капислирање се обавља са ударачем делимично запетим, фото: Влада Митровић

Обратите пажњу и на танки прстен који са кугле, одсече ивица коморе на цилиндру. Појава овог прстена говори да је кугла равно “легала” на своје место. Без обзира да ли је у цилиндру кугла или Минијево зрно, обавезно је подмазивање свих комора са чеоне стране, како би се избегло ланчано паљење свих комора ођедном. За подмаз можете користити фабрички подмаз, или говеђи лој, баш као на Дивљем Западу. Није битно који је подмаз, али свака комора цилиндра са предње стране мора да буде потпуно прекривена подмазом. 

Практични савети

Не играјете се да ставите филцани чеп, а да зато не ставите подмаз! Након свега пажљиво постављамо каписле на пистон. Може се користит алат за каписле или се то ради пажљиво прстима. Каписла мора правилно лећи на пистон, али се не сме користити превелика сила или ударање. Капислирање пиштоља се обавља с ударачем делимично запетим “на први зуб“. Пре пуцања пажњу скрећемо на коришћење заштитне опреме: наочара због фрагмената каписле и честица барута, антифона и стрељачких рукавица. 

Што се прецизности тиче цитираћу славног српског стрелца Мирка Божића који ми је рекао: револвером Ругер Олд Арми на црни барут, постизао сам исте групе погодака као савременимј револвером Колт  Питон. 

Прочитајте још: Чедо Џефа Купера - Ругер Скаут (ФОТО)

 

Рам револвера је монолитан, а облоге рукохвата од науљене ораховине, фото: Влада Митровић

Захваљујући важећем ЗООМ према коме је оружје на црни барут сврстано у категорију “Ц”, можемо без проблема да набавимо реплике култних примерака. Ни код нас ни у свету нема примера чињења кривичних дела овом врстом оружја. Зато га сви светски законодавци (као и инаши) третирају потпуно различито од савременог оружја. Једина моја препорука би била, пре уласка у дивни задимљени свет црног барута, направите добру теоретску припрему.

Влада Митровић 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas