Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТЕСТ

Робусни Ругер Секјурити Сикс својим својствима надмашио конкурентске моделе С-В у К раму

Револвер двоструке акције калибра .38 Спл/.357 Магнум настао је из "Ругерове" тежње да се освоји захтевни део америчког тржишта

ruger-R-4.jpg
ругер Никола АРСИЋ
Oglas

Када је легендарни инструктор Америчке граничне страже Бил Џордан дефинисао идеално службено краткоцевно оружје које се носи у футроли на опасачу: лагано да не оптерети стрелца, али још увек довољно, да у директном дуелу обезбеди елиминацију непосредне опасности, "Смит-Весон" је конструисао Модел 19.

Прочитајте још: Да ли је израелски "Масада" претекао аустријски "Глок"? Ново оружје против 40 година старог пиштоља (ФОТО/ВИДЕО)

Почетком седамдесетих година 20. века развојни тим успешне америчке фирме "Штурм, Ругер и Компани", пласирао је своју варијацију модела за цивиле и службена лица. У односу на конкуренцију Секјурити Сикс има увећану висину рама и ширину добоша, као и масивнију област где се цев уврће у рам. Битна новина је примена трансфер бар полуге, која спречава нежељена опаљења. Овај изум Била Ругера омогућио је да се код његових револвера ударна игла смести у рам, док је код конкуренције у то доба она била на орозу. Једноставним заклањањем ударне игле док окидач није до краја притиснут, онемогућава се паљба, иако је ороз у запетом положају.

Без нежељеног опаљења

Направили смо упоредни тест два револвера: Ругер Секјурити Сикс и С-В М19, да испробамо општа својства два наоко слична оружја. Револвери на тесту су опремљени са цевима дужине 4 инча, а нишанска линија код оба примерка је најбоља могућа, с тим што власник истиче како наранџасти инсерт мушице код "ругера" много значи у условима слабије видљивости. Док је код Модела 19 дршка стандардна од дрвета, "ругер" у нашим рукама је имао изврсну анатомску Пакмајер од тврде гуме. Манипулација је практично једнако удобна, без разлике да ли стрелац има веће или мање дланове и прсте, али је укупни баланс заснован на ставу и навикама стрелца.

Удобније пуцање "тридесетосмицом"

На располагању смо имали немачку муницију Геко калибра .38 Специал са зрнима масе 158 грејна (10,2 грама), која спадају у тип ФМЈПЈ због свог равног врха и пуне кошуљице. Избор муниције је карактеристичан, јер дајем предност метку .38 Специал са ознаком +П због нешто веће полазне брзине, док је тип зрна углавном небитан када се гађа у папирну мету. Међутим, приликом пуњења добоша приметили смо значајну разлику, јер Секјурити Сикс има прилично "комотнију" унутрашњост комора, док код С-В М19 меци улазе унутра са минимумом толеранције.

Прочитајте још: У једном комаду оружје за лов и самоодбрану: Ругер је стигао - правац стрелиште (ФОТО)

Ангажовали смо мете удаљене 15 и 25 метара, са окидањем из стојећег дворучног става. Приликом гађања, трзај је био нешто приметнији када смо користили "смит", што је узроковано различитим дршкама и укупним балансом. Из ранијег искуства, оба револвера без много напора савладавају и потентнији метак .357 Магнум, без обзира што деценијама важи мит како је то муниција намењена снажнијим оружјима већих габарита. Групе погодака су биле очекиваних 6 до 7 цм на 15 метара, отприлике двоструко веће на другој удаљености.

Прочитајте још: Пажљиво одабран дизајн, цена 1.500 долара: Тестирали смо амерички хибрид европског оружја (ФОТО)

Не бисмо овом приликом улазили у расправе који модел је бољи, јер има опречних аргумената. Иако је је Ругер Секјурити Сикс био лошије прихваћен од органа реда (од савезних служби усвојиле су га само Гранична стража, Поштанско обезбеђење и малобројне полицијске агенције), на цивилном тржишту је до 1985. године, продато преко 1.200.000 примерака.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas