Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРАВНИЦА

Свако је имао своју ТРАВНИЦУ, изнад колевке КУВАТКУ, труднице ПЕЛЕНАШКУ и свака је имала НАТПРИРОДНУ МОЋ

Вековима су у свакој руској кући живели веома необични укућани: они нису имали лице и поседовали су натприродну моћ.

lutka.png
Фото: Руски травар
Oglas

Лутке од тканине су штитиле породицу од несреће и болести. Изнад сваке колевке се налазила травница - лутка пуњена биљкама, која је чувала здравље деце.

Прочитајте још: Скину одећу са себе, па се међусобно ШИБАЈУ КОПРИВАМА: Постоји РАЗЛОГ зашто се води БИТКА

Праве их веома лепе

"Онај који се са лутком није играо, среће није видео" - тако су говорили у древној Русији. У свакој, чак и најсиромашнијој породици деца су имала бар једну травницу - лутку направљену од тканине, сламе и лековитог биља.

У давна времена деца нису примала инекције за превентиву опасних болести па лутке-лекарке су биле скоро једино средство за спречавање инфекција. Док су се малишани играли са травницама, они су удисали мирис трава које су имале антибактеријско деловање.

Свако дете је од рођења имало своју травницу.

Такве лутке нису правили само за децу него и за одрасле па чак и за стоку. У свакој просторији у кући и у шупама налазиле су се антисептичке травнице за дезинфекцију и освежавање ваздуха. Тако су људи спречавали ширење различитих епидемија - између осталог и куге, против које је ефикасно деловало пуњење од кедра и рузмарина.

Свако је имао своју
Лутке су правили и за одрасле.

У стара времена Руси су били убеђени да лутке немају само исцељујућу него и магичну моћ. Зато они никад нису цртали на травницама лица - јер веровало се да лутка која има лице може украсти душу човека.

Правили су их за младенце, порођај, бебе, кишу...

Магичне лутке су правили за различите прилике: "неразлучници" су доносили срећу младенцима, "пеленашка" је олакшавала порођајне болове и чувала новорођенчад, "десјатиручка" са десет руку је помагала домаћици да обави све кућне послове, "русалка" је изазивала падање кише, "зерновушка" је обезбеђивала богату летину.

Чиме се пуни?
Вранилова трава - смирује нервозуНана - за нервни системБор - олакшава дисањеЖалфија - спречава прехладуКамилица - ублажава главобољуТимијан - умирујеКантарион - побољшава рад срцаХмељ - успављујеХајдучка трава - јача имунитет брезе - помаже код главобоље
Изнад колевке је била окачена куватка која је чувала од злих духова и несанице.

Изнад сваке колевке је била окачена травница звана "куватка". Она је чувала бебу од злих духова, несанице и многобројних болести. Ако се дете ипак разболи, лутка је морала да преузме његову болест: са тим циљем врачаре су спроводиле специјални рутуал, након чега су "заражену" травницу спаљивали, а за дете су правили нову лутку.

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Савремени лекари, иако не верују у натприродну моћ травница, ипак саветују да направите за кућу лутку пуњену биљем. Лековите траве убијају бактерије и вирусе у соби, смирују живце, лече несаницу и ублажавају главобољу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas