Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВА

Да ли вас мучи ЗЕЛЕНА ДИЈАРЕЈА? Руски гастроентеролог упозорава када је време да се обратите лекару

Откривамо да ли је зелена дијареја опасна код одраслих, како себи пружити прву помоћ и када позвати лекара...

1676587751_223396_shutterstock-1977370082_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Црева су један од главних начина излучивања отпадних материја, а промена конзистенције и боје фецеса често указује на проблеме са гастроинтестиналним трактом. Нормално, столице су браон боје и добро обликоване. Главну боју дају им жучни пигменти и производи које користимо. Конзистенција столице зависи од воде коју садржи. Нормално, његов удео је 70-80%.

Најчешће, ретка столица и промена њене боје сигнализирају проблеме у нашем телу. Зашто се јавља зелена дијареја код одраслих и како је лечити, открива руски гастроентеролошкиња Александра Емељанова.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Неке од намирница које једемо, као што је храна са високим садржајем хлорофила, могу да дају столици зелену боју. Најчешће су то зеленило и зелено поврће . Промену боје столице може изазвати и употреба прехрамбених боја, које се налазе у слаткишима, желеу или мармелади. Зеленкасту нијансу пражњењу црева дају и неки мултивитамински препарати, лекови са високим садржајем гвожђа, јода и сорбената, неки антибиотици.

Ако је процес физиолошке природе, учесталост и конзистенција столице се не мењају. Али честа течна и зелена столица увек указује на присуство болести. Нарочито ако је праћен болом у стомаку и лошим осећајем. Може бити неколико разлога за ово стање:

  • разне цревне инфекције;
  • болести јетре и жучне кесе;
  • пептички чир, ГЕРБ, инфламаторна болест црева, хиперацидни гастритис;
  • дисбактериоза;
  • онколошке болести;
  • целијакија (запаљење слузокоже танког црева);
  • алергијске реакције на храну;
  • тровање живом, арсеном.

Поред зелене дијареје, ове болести и патолошка стања могу бити праћена и симптомима као што су:

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

  • надутост и цревни грчеви;
  • бол у стомаку, који се често шири у доњи део леђа и бокове;
  • повећање телесне температуре;
  • мучнина повраћање;
  • увредљив мирис столице.

Шта значи зелена дијареја код одраслих?

Није увек могуће одредити болест гастроинтестиналног тракта само по боји фецеса. Остали њени параметри су такође важни: конзистенција, мирис, присуство крви, слузи или пене, учесталост пражњења црева и пратећи симптоми. За прецизнију дијагнозу биће потребна лабораторијска анализа фецеса. У сваком случају, ако се појави течна зелена столица, одмах се обратите лекару.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas