Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СИГ МЦX Ратлер

Смртоносна “чегртаљка” је нестварно мала чак и за ултракомпактну јуришну пушку (ФОТО)

Тренутно најкраћа јуришна пушка у серијској производњи, а димензије допуштају да се носи у малом спортском ранцу, торби за лаптоп рачунар, па чак и испод сакоа

1599553653_ratler.jpg
ратлер - фото: СИГ
Oglas

Не тако давно СИГ је представио два огранка нове породице (полу)аутоматског оружја. Фамилија за пиштољски метак означена је са МПX, а за пушчану муницију МЦX. Развој овог оружја иницирала је здружена команда специјалних снага САД УССОЦОМ и трајао је неколико година. 

Прочитајте још: Снајперка УЛФБЕРХТ названа по ВИКИНШКИМ МАЧЕВИМА кованим САМО ЗА КРАЉЕВЕ (ФОТО)

Са колиматором, ласером и лампом, фото: СИГ

Реч је о донекле адаптираним платформама Стонеровог концепта АР. Измене се односе на увођење клипа са кратким ходом, што је подигло поузданост система уз регулатор протока гасова са ручним подешавањем и носач затварача на двострукој повратној опрузи смештеној са горње стране, што је допустило коришћење преклопног кундака. Пушчани калибри су 5,56x45, .300 Блекаут и 7,62x39, а конструкција допушта лак прелазак на изабрану опцију изменом цеви и (евентуално) чела затварача за калибар 7,62x39. 

Прелазак на руски метак 

У расклопљеном стању, фото: СИГ

Интересантно је да после више од 70 година стручњаци армија некада супротсављених Источном блоку признају ефикасност метка 7,62 мм. Штавише, све популарнији .300 Блекаут (7,62x35 мм) је и настао као покушај да се добије метак истих особина као руско решење али прилагођен употреби на Стонеровој платформи. Притом, подзучна верзија овог метка одлично се понаша у пригушеном оружју. 

Први утисци о Ратлеру... 

Данашње специјалне операције често се одвијају у урбаним условима, а оперативци се на терену крећу у цивилној одећи. Опремање адекватним оружјем за овакве задатке, са довољно ватрене моћи представља проблем, јер се тражи да такво оружје буде што неприметније и да се оперативац креће без привлачења пажње. УССОЦОМ се одлучио за компактну аутоматску пушку калибра .300 Блк. опремљену пригушивачем, тежине до 2,6 кг (5,5 фунти), прецизности од 3 МОА на даљини од 300 јарди тј. 260 мм на 300 метара.  

Извлачиви “стабилизатор”, фото: Драган Шапоњић

Тражена брзина паљбе у аутоматском режиму је 700-800 мет/мин. После испитивања више модела различитих произвођача специјалци су одабрали краткоцевну верзију СИГ МЦX-СБР (Схорт Баррел Рифле). Радни назив овог пројекта био је Ратлер (чегртаљка), па је  модел задржао то име. Током сајма “Енфорце Тац” на штанду СИГ, представљен нам је овај моде. 

Деминутивне димензије 

Први утисак - Ратлер је нестварно мали чак и за ултракомпактну јуришну пушку. Са преклопљеним кундаком Ратлер је дуг тек 381 мм, а када се испружи танак алуминијумски кундак скелетоидне форме, дужина је 597 мм (без пригушивача који му додаје још око 150 мм). Са бочно склопљеним кундаком ширина је 71 мм, а маса празне пушке 2,59 кг. Ове димензије допуштају да се Раттлер носи у малом “дневном” ранцу, торби, па чак и испод јакне. Због тога је занимљив и агенцијама чији је посао ВИП обезбеђење, а додатна погодност скромних димензија је лакше дејство из скучених положаја у возилу или приликом блиске борбе у затвореном простору. 

Кратка цев

У разговору са представницима СИГ, занимало нас је за какве задатке је првенствено замишљен Ратлер. Идеја СОЦОМ била је да ново оружје замени аутомате ХК МП-5 у улози оружја за блиску борбу до даљине од 50 метара. Снажнија муниција значи већу ефикасност против циљева заштићених меким оклопом, тј. панцир прслуцима или иза лаких заклона као што су врата аутомобила, зидови монтажних објеката и слично. Коришћење минијатурних рефлексних нишана олакшало је брзо нишањење и повећало ефективан домет на око 100 метара, иако је Ратлер способан да погоди мету величине главе на три пута већој даљини. 

Детаљ предње облоге са Пикатини шином и гасним регулатором, фото: Драган Шапоњић

Оружје је предвиђено да дејствује стандардном и подзвучном муницијом. Са обе варијанте може да се користи пригушивач, али ефекти ће бити далеко од филмских. Шта то значи? Звук неће бити елиминисан, али вам пуцањ неће пробити бубне опне (реална опасност када дејствујете из аутомобила или у малој просторији без заштите слуха). 

Предвиђен за употребу с пригушивачем 

Када користите надзвучну муницију, противник неће моћи да одреди правац из кога долази звук (и ваша паљба), а на даљини већој од стотинак метара звук се не распознаје као пуцањ већ је неодређени шум, налик на залупљена врата аутомобила.

СИГ МЦX Ратлер са пригушивачем у пустињској верзији, фото: СИГ

Са подзвучним метком тешког зрна пригушивач је знатно ефикаснији али је краћи ефикасан домет мада је прецизност непромењена. Заслуга за ово је пре свега у краткој цеви од 140 мм са кораком увијања од невероватних 127 мм!  

Кратак корак увијања жлебова 

Да би се очувало што више енергије испаљеног пројектила релативно мале брзине потребно је повећати му масу. Како је пречник ограничен на 7,62 мм једини начин је продужавање зрна, а да би се оно стабилисало мора се убрзати његова ротација око уздужне осе. То је условило веома кратак корак увијања жлебова али је прецизност очувана. Око кратке цеви постављен је алуминијумски рукохват који је не додирује ни у једној тачки.

Верзија са “стабилизатором” продаје се као пиштољ, фото: СИГ

ункционисање без застоја обезбеђује вентил за регулацију гасног протока са ручним одешавањем, а пригушивач се по потреби монтира преко “тропрстог” скривача пламена. 

Гладак и бешуман рад 

За постављање нишанских уређаја са горње стране оружја целом дужином протеже се стандардна Пикатини шина, а за осталу опрему (лампа, ласер, рукохвати итд.) могуће је преко тзв. К-мод отвора фиксирати додатне делове Пикатини шина са обе стране и испод цеви. Команде кочнице, регулатора паљбе, ручице за репетирање и дугме за измену оквира постављене су са обе стране.  

Расклапање и одржавање су исти као код М-16/М-4, једина разлика је у положају двоструке повратне опруге. Оквири за муницију су од полупровидне пластике у боји дима али се могу користити било који по СТАНАГ стандарду. Окидање је за нијансу тврђе од онога што очекујете од АР платформе, али ход је гладак, кратак и уз врло мали пут после тачке окидања. Све команде раде глатко и бешумно, а преклопни кундак се исправља једним покретом руке за мање од секунде. 

Носач затварача са удвојеном опругом, фото: СИГ

Јединствена појава 

Све ово заинтересовало је и друге формације у САД за Ратлер али у улози ПДВ тј. оружја за личну одбрану. Добра страна ове конструкције је у томе што је цев у горњем делу сандука фиксирана са два клина па је прелазак на други калибар (у овом случају 5,56 мм НАТО) врло једноставан. Наравно, у земљи као што је САД одмах је понуђена и цивилна, полуаутоматска верзија, а као опција појавила се и тзв. “пиштољска” конфигурација са извлачивим “стабилизатором” уместо преклопног кундака. Овај феномен има директне везе са законском регулативом у појединим савезним државама САД, где је набавка и држање оружја у категорији “пиштољ” много повољнија опција него ако је практично исто оружје сврстано у “пушке”. 

 Изврстан бочно преклопни, алуминијумски кундак, фото: Драган Шапоњић

Али, без обзира на ове правне финесе, СИГ МЦX Раттлер је јединствена појава и по свој прилици родоначелник нове категорије ултракомпактног аутоматског оружја за пушчани метак. Иако намењен уској групи корисника, показало се да има мноштво квалитета који се траже у разним областима, од службене примене до спортског стрељаштва и самоодбране. 

Прочитајте још: Омиљено оружје препера, а ево и зашто (ФОТО)

Цивилна верзија нуди се по цени од 2.300 долара што је прилично велика сума и за тамошње љубитеље оружја, али је и очекивана с обзиром на то да је реч о европском произвођачу са изврсном репутацијом. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas