· · Komentari: 0
Kel Tec SUB-2000

Omiljeno oružje prepera, a evo i zašto (FOTO)

Ovaj automat u Americi kupuju ljudi koje vole da koriste oružje, a ne smatraju ga za statusni simbol

1598519056_Kel-Tec-A.jpg
Kel-Tec-A foto: “Kel Tec”

Preperi (spremni) su pripadnici pokreta koji zagovara aktivno spremanje za potencijalnu katastrofu, bilo prirodnu, ekonomski kolaps, biblijsku apokalipsu, pandemiju ili nuklearni rat. U tu svrhu spremaju zalihe hrane i nabavljaju oružje i oprmu, za koje smatraju da će im najbolje poslužiti u surovoj borbi za opstanak. 

Pročitajte još: Dobro skriven BISER Breše (FOTO)

Kada se u oružarskim krugovima spomene ime “Kel Tec”, obavezno se stvore dve grupe ljudi. Jedni su pobornici teorije da je to trećerazredni brend. Nasuprot njima su korisnici oduševljeni jednostavnim, jeftinim i inovativnim oružjem koje dolazi iz ove kompanije. Prvopomenuti uglavnom poseduju oružje čija je cena u rangu solidnog polovnog automobila. U drugoj grupi su oni koji oružje vole da koriste i pri tome ga ne žale i ne služi im da ga ostave svojim praunucima kao porodičnu relikviju. 

Solidan izbor 

SUB-2000 možda ne pleni skladnim linijama, ali je solidno oružje u svojoj klasi, foto: “Kel Tec”

Američki preperi vode se jednostavnim pravilom u izboru oružja: u zavisnosti od toga šta smatrate poželjnim osobinama kod oružja koje bi bilo namenjeno nošenju u prirodu, tako se i odlučujete za pojedine modele. Ukoliko su vam bitne snaga, široka univerzalnost upotrebe i laka dostupnost municije, onda bi trebalo da razmišljate o nekoj sačmarici.

Jednostavnim povlačenjem bravice unazad, omogućava se rasklapanje cevi sa rukohvatom, foto: “Kel Tec”

Ali ako su vam kompaktnost i mala masa jedne od najbitnijih osobina, tada bi možda neki od karabina koji koristi pištoljsku municiju (PCC) mogao biti prava stvar. I to možda baš Kel-Tec model SUB-2000. U slučaju pribavljanja hrane lovom, metak 9 mm Para ili .40 S&W sa odgovarajućim zrnima može biti prihvatljivo rešenje. Naravno, ovo je vrlo rastegljiv pojam, u Srbiji po važećem ZOOM nije dozvoljen lov pištoljskim kalibrima. 

Jedinstven proizvod početkom milenijuma 

Bafer od uretana je jedna od mogućih i poželjnih opcija doterivanja performansi karabina, foto: “Kel Tec”

SUB-2000 je nastao pre skoro dve decenije, tačnije 2001. godine, i u to vreme je predstavljao po nekim svojim karakteristikama jedinstven proizvod na tržištu. I ranije je bilo automata koji su prilagođavani za civilno tržište, tako što su dobijali mogućnost samo poluautomatske paljbe, te tako postajali poluautomatski karabini, ili kako god da ih je zakon neke države tretirao. Danas su takva oružja češća, ergonomski prefinjenija i vizuelno prihvatljivija, ali su redom sva drastično skuplja. 

Prednosti i mane duže cevi
Cev je duga 413 mm. Na ovaj način se u Americi oružje sa kundakom ne ubraja u kratkocevne puške (Short Barreled Rifles - SBR) za koje je potrebno izdvojiti dodatnih 200 dolara za taksu, registrovanje i čekanje. Usta su dobila standardni navoj 1/2x28 tako da je moguće montiranje kompenzatora, gasnih kočnica ili prigušivača. Duga cev ima svoje prednosti i mane. Mana je u tome što diže masu na 1,9 kg i dužinu oružja. Nasuprot dobijaju se nešto veće početne brzine (u proseku oko 70 m/s) što ima pozitivan uticaj na količinu kinetičke energije i pouzdanije širenje ekspandirajućih zrna. Naravno, i putanja zrna je nešto položenija, ali ipak je u pitanju pištoljski metak, pa ne treba očekivati čuda. Značajno duža nišanska linija je takođe dobra stvar ukoliko se koriste mehanički nišani.

SUB-2000 je od samog početka osmišljen tako da bude jednostavno, kompaktno i višestrano oružje, prihvatljive cene za najšire slojeve korisnika. Zbog zakonske regulative u SAD, cev je morala da bude duga 16,25 inča (413 mm). Sa tolikom “cevčugom” je nemoguće postići kompaktnost ukoliko se primene klasična oružarska rešenja.

Zato se pristupilo nekonvencionalnom dizajnu i kao rezultat smo dobili PCC dimenzija 16x7 inča (oko 41x 17,5 cm), kada je spreman za nošenje ili skladištenje. Kompaktnost je dobijena primenom sistema preklapanja. Cev sa prednjim rukohvatom se kao najduži deo oružja preklapa na gornju stranu sanduka. Ovo neobično rešenje predstavlja centralni deo konstrukcije i ono što SUB-2000 izdvaja od mase drugih oružja. 

Podesiv prednji nišan 

Prednji nišan je urađen od čelika, a ne polimera, a po koncepciji (ne i vizuelno) prati nišan sa AR-15. Za podešavanje po visini je potreban odgovarajući alat, ali može poslužiti i vrh puščanog metka, ekser ili neki sličan predmet. Za podešavanje po pravcu je potrebno prvo odvrnuti vijak sa prednje strane nosača nišana, što je moguće odraditi pomoću običnog novčića. 

Rukohvat je urađen od staklenim vlaknima ojačanog zajtela koji “Kold Stil” odavno koristi za izradu drški kod svojih noževa. Sa gornje i donje strane je Pikatini šina dovoljne dužine da možete da okačite svu silu kojekakvih dodataka. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, na bočnih stranama imate M-lock proreze. 

Rotirajuća montaža 

Vlasnik nije žalio novca da unapredi osobine svog “ljubimca”. Posebno je zanimljiva Midvest Industriz montaža za red dot, foto: “Kel Tec”

S obzirom na mogućnost preklapanja cevi rotacijom oko osovine, na gornju stranu sanduka, ukoliko namontirate red dot, ako želite da sklopite karabin, to ne možete da izvedete u potpunosti, sem kada uklonite nišansku spravu. Naravno, postoje montaže koje omogućavaju brzo skidanje i stavljanje, ali je upitna “nula” prilikom vraćanja. Čak i da to nije problem, mnogi ne žele ovako “sporo” rešenje. Zato je “Midvest Indastri” izbacio na tržište posebnu rotirajuću montažu, specijalno rađenu za SUB-2000. Iako je moguće montirati na bilo koji M-lock. 

Na ovaj način je rešen jedan od onih problema zbog kojih su mnogi zamerali Kel Tec PPC. Dovoljno je postavljeni red dot zarotirati za 180 stepeni, zatvarač utvrditi i u zadnjem položaju osigurati vezicom od parakorda, preklopiti pušku i vratiti nišan. Kako PPC nije tip oružja kojim se gađa na 1.000 metara, potencijalno minimalno odstupanje srednjeg pogotka na daljinama od 50 do 100 metara je praktično zanemarivo. 

Sistem prelamanja cevi nagore je ono što SUB-2000 čini tako posebnim, foto: “Kel Tec”

Zadnji nišan je preklopni i diopterskog je tipa, izrađen od brizganog zajtela. Iako je adekvatan za osnovnu upotrebu, ipak ima dve mane. Kao prvo, od polimera je i zaista su retki oni koji ne zameraju zbog ovakvog pristupa. Drugi problem je u visini nišana. Da je barem 5 mm viši, gađanje bi bilo znatno udobnije, jer većina strelaca mora da dobro pritisne obrazom o cevasti kundak da bi dobili nišansku sliku.  

Ovo nije problem za neku manju količinu ispaljenih metaka, ali ubrzo može doći do određenih neprijatnosti. Slobodni zatvarač stvara prilično neprijatne vibracije prilikom gađanja. Zato na tržištu već odavno postoje zamenski, nešto viši zadnji nišani od aluminijuma, kako diopterski, tako i otvoreni, sa širokim četvrtastim prorezom. 

Veliki izbor okvira 

Rukohvat i sanduk su takođe od polimera. Veza između cevi i sanduka je izvršena preko dvodelne brave i osovine na gornjem delu sanduka. Na donjem delu sanduka je druga osovina oko koje se rotira štitnik okidača, koji ujedno služi i kao poluga za odbravljivanje klinastog dela brave namontirane na zadnji deo cevi. Na levoj strani, osim oznake modela i proizvođača, nanesene su i oznake za koje okvire je predviđen PCC.  

Tako je moguće izabrati onaj koji koristi okvire za neki od Glokovih, SV, ČZ, Sig Saureovih ili Beretinih pištolja. Ukoliko posedujete neki od odgovarajućih modela, odmah ćete imati i dopunske okvire. Naravno, postoje i tzv. aftermarket okviri povećanog kapaciteta, što je posebno zgodna stvar za ovakvu vrstu oružja. Na primer, jedan standardni okvir Gloka 17 i jedan okvir povećanog kapaciteta sadrže 50 metaka, a to je već ozbiljna količina municije. 

Prednji nišan se lako podešava po pravcu i visini, foto: “Kel Tec”

Za bezbednost oružja je zadužena jednostavna kočnica smeštena na zadnjem delu sanduka. Lakim pritiskom na dugme sa desne strane sanduka oružje se ukoči, dok pritiskom na levo dugme dobijate oružje spremno za dejstvo. 

Zakonska ograničenja u SAD 

Zatvarač je dvodelni, zatvoreni, slobodnog tipa. Ovakvo rešenje je potpuno uobičajeno za ovaj tip oružja. Ovo donekle otežava konvertovanje u automatsko oružje, što je još jedno od zakonskih ograničenja u SAD. S druge strane, zatvoreni zatvarači omogućavaju precizniju paljbu, što je uvek poželjna osobina. Okidač je jedna od najslabijih tačaka na bilo kojem Kel Tec modelu. Na stranu što niko ne očekuje takmičarski okidač, ali sila okidanja od 4 do 5 kg je stvarno previše. 

Osim toga, hod okidača je često “muljav” i nedefinisan. Ipak, sve ovo se lako može doterati preko zamene opruga, poliranjem i eventualnim modifikovanjem delova postojećeg okidačkog sistema. Takođe je moguća i jednostavna zamena za neki od modela koji se mogu naći na slobodnom tržištu. Ipak, ovo značajno diže cenu oružja koje je predviđeno da bude jeftino i široko dostupno, pa je donekle upitno rešenje. 

Kundak po ugledu na M4 

SUB-2000 je dobio jednostavan cevasti kundak, sličan onim na karabinima M4. Osim što služi kao kundak, u njega su smešteni dvodelni zatvarač i povratni mehanizam. Gađanje sa ovakvim naslonom za obraz ne mora baš uvek biti prijatno rešenje, pa je poželjno obmotati ga armiranom lepljivom trakom, možda ručno izrađenom kožnom oblogom ili nekom od onih koje se mogu naći na tržištu. Ovo rešava navedeni problem, a i estetski može da ima pozitivan efekat. 

Sklop zatvarača je jednostavan za čišćenje i održavanje, foto: “Kel Tec”

Sa donje strane cevastog kundaka se nalazi prorez kroz koji prolazi ručica za zapinjanje. Ovo je generalno neuobičajena lokacija, ali u slučaju SUB-2000 i jedina logična. Za zapinjanje je potrebna nešto veća sila, zbog jake opruge povratnog mehanizma. Kako zatvarač ne ostaje u zadnjem položaju pri opaljenju poslednjeg metka iz okvira, to znači da je potrebno stalno ga zapinjati. Ovo posle višekratnog ponavljanja može biti pomalo naporno. Zato je moguće zameniti ručicu sa nešto dužom, tako da se za zapinjanje koriste dva umesto jednog prsta. Ipak, ovo je za prosečnog korisnika generalno nebitna stvar. 

Podešavanje u tri dužine 

Oslonac kundaka je takođe izrađen od ojačanog zajtela. Nije posebno širok i prilično je klizav. Ovo nije problem sem ukoliko na strelištu nemate običaj da ispalite 300 i više metaka. Ipak, ovo se lako može rešiti jednostavnom montažom gumenog oslonca. Kundak kod druge generacije Kel Tec PCC ima mogućnost podešavanja u tri dužine, što je uglavnom dovoljno za većinu strelaca. Sa gornje strane oslonca, na samom kraju je smeštena brava koja osigurava preklopljenu cev u tom položaju. Povlačenjem unazad se omogućava ispravljanje cevi i prevođenje oružja u borbeni položaj. 

Kel Tec karabini se prave sa mogućnošću prihvatanja različitih okvira. Primerak na slici je predviđen za Glock okvire modela 19 i 23, foto: “Kel Tec”

Potiskivanjem dugmeta na zadnjem delu oslonca, izvlačenjem bočne čivije i skidanjem oslonca počinje sekvenca rastavljanja. Naravno, podrazumeva se prethodna provera da je oružje ispražnjeno. Izvucite povratni mehanizam, povucite ručicu zatvarača unazad i izvadite je, a zatim izvucite zatvarač. Ovo je sasvim dovoljno za osnovno održavanje oružja. 

Mnogo zabave za malo novca 

SUB-2000 je specifično oružje koje karakteristikama zadovoljava potrebe prilično široke grupe korisnika. Pištoljski metak 9 mm Para ili .40 SV, u kojem se SUB-2000 nudi, nema preteranu penetraciju kao puščani, lako se kontroliše pri brzoj paljbi i više je nego precizan. Na primer, grupe se generalno kreću od 2 do 5 cm na 50 metara. Sa odgovarajućim ekspanzivnim zrnima se povećava i efekat na cilju. Montirana baterijska lampa, red dot i slični dodaci samo povećavaju efikasnost ovog pouzdanog oružja. 

SUB-2000 sa skraćenom cevi i Saylencer prigušivačem, foto: “Kel Tec”

Kako je oružje lako sklopiti, a masa se kreće oko 2 kg, neće biti poseban problem ni njegovo nošenje u rancu, što preperi naročito cene. Pištoljski meci su znatno efikasniji od municije .22 LR koju mnogi smatraju najoptimalnijim izborom kod oružja za preživljavanje. U Srbiji prepreka je važeći ZOOM, ali to je već neki “drugi par opanaka”. 

Pročitajte još: Od ratnog heroja do kolekcionarske ikone (FOTO)

Sve u svemu, ovo zanimljivo oružje pruža mnogo zabave za malo novca (mnogo i malo su relativni pojmovi), a ujedno je sposobno da se dobro iskaže u nekim smrtno ozbiljnim situacijama. A to je zapravo zbir ovih osobina. 

Ninoslav TRIFUNOVIĆ 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.