Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БЕБЕ

Шта може да се ДОГОДИ након што се беба ВАКЦИНИШЕ: Ово су непријатни ефекти, али НЕ ПАНИЧИТЕ

Консултујте се са лекаром, али останите прибрани у овим ситуацијама!

1615556717_e24fea4695c570ef40e806d949c3a359820023b0.jpg
Oglas

Након вакцинације се код бебе могу јавити неки нежељени ефекти, због којих мајка не мора да брине јер не значе нужно да нешто није у реду. Ево о чему се ради и зашто се ово догађа. 

Температура 

Температура је врло чест нежељени ефекат вакцинације. Генерално се јавља као одговор на инфекцију. И док вакцине не заразе вашу бебу, имуни систем тела стимулише се на исти начин, односно покушава да изазове имунитет и тако може да се развије температура.

Одбија да једе

Губитак апетита често се јавља када дете има температуру. Зато, немојте превише да се изненадите ако ваше дете на неко време одбија храну. Међутим, морате бити опрезни да беба не дехидрира. Уколико приметите било који од ових симптома, обратите се свом лекару:

упала фонтанела (мека тачка) на глави
неколико или нимало суза кад заплачу
сува уста
пелене су мање мокре
поспаност
убрзано дисање

Стално плаче

Ако откријете да беба плаче више него обично након вакцинације, знајте да нисте усамљени. Истина је да бисте могли да имате неколико прилично непроспаваних ноц́и након што је беба добила вакцину.

Оток на месту убода

Није ништа изненађујуће ако се вашој беби зацрвенела кожа око места убода игле и уколико се појавио оток - који је болан на додир. Педијатри кажу да је локална реакција попут ове врло честа. Ако ваша беба показује да је боли због било каквог отока на месту где је добила вакцину (обично на рукама или на ногама), можете да јој дате неки лек на бази парацетамола, како бисте јој олакшали бол. И не паничите – ово је уобичајени нежељени ефекат вакцине. У случају да се оток погорша или не нестане, обратите се свом педијатру.

Дијареја

Ако приметите да вашој беби после вакцине није добро и да су пелене прљавије него обично, то може да има везе са вакцинисањем. Уколико се симптоми погоршавају или ако постоје знаци да је беба дехидрирала, јавите се лекару.

Осип

ММР вакцина, на пример, може да има неке специфичне нежељене ефекте - ситне оспице или заушке.

Мини оспице могу се јавити од 6. до 10. дана након што вакцина изазове температуру, губитак апетита и осип. Мини заушке јављају се од 14. до 21. дана након вакцинације и изазивају температуру и отечене жлезде.

Ако ваше дете добије било шта од овога, педијатру кажу, не брините, није ништа заразно.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas