· · Komentari: 0
BEBE

Šta može da se DOGODI nakon što se beba VAKCINIŠE: Ovo su neprijatni efekti, ali NE PANIČITE

Konsultujte se sa lekarom, ali ostanite pribrani u ovim situacijama!

1615556717_e24fea4695c570ef40e806d949c3a359820023b0.jpg

Nakon vakcinacije se kod bebe mogu javiti neki neželjeni efekti, zbog kojih majka ne mora da brine jer ne znače nužno da nešto nije u redu. Evo o čemu se radi i zašto se ovo događa. 

Temperatura 

Temperatura je vrlo čest neželjeni efekat vakcinacije. Generalno se javlja kao odgovor na infekciju. I dok vakcine ne zaraze vašu bebu, imuni sistem tela stimuliše se na isti način, odnosno pokušava da izazove imunitet i tako može da se razvije temperatura.

Odbija da jede

Gubitak apetita često se javlja kada dete ima temperaturu. Zato, nemojte previše da se iznenadite ako vaše dete na neko vreme odbija hranu. Međutim, morate biti oprezni da beba ne dehidrira. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru:

upala fontanela (meka tačka) na glavi
nekoliko ili nimalo suza kad zaplaču
suva usta
pelene su manje mokre
pospanost
ubrzano disanje

Stalno plače

Ako otkrijete da beba plače više nego obično nakon vakcinacije, znajte da niste usamljeni. Istina je da biste mogli da imate nekoliko prilično neprospavanih noći nakon što je beba dobila vakcinu.

Otok na mestu uboda

Nije ništa iznenađujuće ako se vašoj bebi zacrvenela koža oko mesta uboda igle i ukoliko se pojavio otok - koji je bolan na dodir. Pedijatri kažu da je lokalna reakcija poput ove vrlo česta. Ako vaša beba pokazuje da je boli zbog bilo kakvog otoka na mestu gde je dobila vakcinu (obično na rukama ili na nogama), možete da joj date neki lek na bazi paracetamola, kako biste joj olakšali bol. I ne paničite – ovo je uobičajeni neželjeni efekat vakcine. U slučaju da se otok pogorša ili ne nestane, obratite se svom pedijatru.

Dijareja

Ako primetite da vašoj bebi posle vakcine nije dobro i da su pelene prljavije nego obično, to može da ima veze sa vakcinisanjem. Ukoliko se simptomi pogoršavaju ili ako postoje znaci da je beba dehidrirala, javite se lekaru.

Osip

MMR vakcina, na primer, može da ima neke specifične neželjene efekte - sitne ospice ili zauške.

Mini ospice mogu se javiti od 6. do 10. dana nakon što vakcina izazove temperaturu, gubitak apetita i osip. Mini zauške javljaju se od 14. do 21. dana nakon vakcinacije i izazivaju temperaturu i otečene žlezde.

Ako vaše dete dobije bilo šta od ovoga, pedijatru kažu, ne brinite, nije ništa zarazno.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.