· · Коментари: 0
Тактичке снајперке Виктрикс

Убојит "алат" елитних професионалаца (ФОТО)

Скупе, ексклузивне и широј јавности мало познате снајперке свакако представљају смртоносну претњу за противничку страну. Остатак посла је (као и увек) на кориснику

1595583255_victrix.jpg
вицтриx фото: Драган Шапоњић

Виктрикс производи репетирке сопствене конструкције намењене лову, спортском стрељаштву и службеној војно-полицијској употреби. Компанија Виктрикс је основана 1970. године са амбицијом да најпробирљивијим купцима пружи високопрецизно ловачко и спортско оружје.

Излажу на специјализованим сајмовима, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Дизајнерски бљесак у сивилу једноличности

Име дугује ноћном лептиру из рода мољаца, а сви модели пушака носе латинске називе оружја које су користили римски легионари. Толико о историји... Све остало што има везе са овим оружјем рађено је најмодернијом технологијом од врхунских, квалитетних материјала на савременим машинама. 

Високи стандарди 

Изненађујуће лагана и спретна пушка високе прецизности, фото: Драган Шапоњић

Били смо у прилици да детаљније упознамо тактичке снајперке из серије Минерва. То су према растућој снази муниције Пугио, Гладио, Сцорпио, Торментум и Цорво. Свака пушка је репетирка са обртно-чепним затварачем оригиналне конструкције. Акција тј. сандук и затварач праве се од откивка челика АИСИ 630 са ПДВ заштитом високе површинске тврдоће. Цеви су израђене резањем од нерђајућег челика што им гарантује високу прецизност али зато имају краћи животни век у поређењу са кованим цевима. 

Остали елементи конструкције, укључујући Пикатини шине, облоге цеви, ножице и преклопни кундаци израђују се од лаких легура 6082 и 7075 које су површински третиране електро-хемијским процесом. Боја финиша има више опција и зависи од потреба наручиоца. За додатну опрему, на облогама цеви су направљени отвори за "М-лоцк" систем качења што уједно олакшава хлађење и смањује масу.

Свака Виктрикс пушка у ствари је снајперски систем прилагођен специфичним мисијама

Широка понуда калибара пружа кориснику могућност да одабере пушку са оптималним перформансама за одређени задатак. Без обзира на калибар, свака Вицтриx снајперка долази са фабричком гаранцијом да прави групе величине до 0,5 МОА на 100 метара што се доказује приложеном пробном метом. Притом, за разлику од већине снајперки на тржишту, Виктрикс овај резултат не условљава одређеним типом муниције, што је код других уобичајена пракса. Већ овај детаљ говори о висини усвојених стандарда производње, баш као и њихов мото - "Очекујте неочекивано". 

Озбиљно осмишљене опције

Пугио В са монтираним пригушивачем, фото: Драган Шапоњић

Тактичке снајперке Виктрикс имају препознатљиву појаву са неколико карактеристичних елемената. На првом месту је нека врста ручице постављене испод предњег рукохвата, испред оквира за муницију. Овај део има облик заобљеног четвороугла са издашним димензијама тако да се кроз њега може провући крупна шака у дебелој рукавици. Сви модели такође имају бочно преклопне кундаке подесиве по свим осама. По жељи корисника могу да садрже склопиву трећу ножицу за ослонац. Још један заједнички елемент је трокоморна гасна кочница која у зависности од калибра варира по облику и димензијама, али по унутрашњој конструкцији све следе исто решење за које произвођач тврди да је оптимизовано након дужег испитивања.  

Првокласан модел

Спретна и кратка пушка Пугио В, фото: Драган Шапоњић

Пугио је најкомпактнији модел у понуди, намењен првенствено урбаном окружењу и антитерористичким акцијама које захтевају врхунску прецизност. Прави се само у калибру 7,62 НАТО са цеви дугом 40 цм. Склопиви кундак омогућава стрелцу да са оружјем прикривено дође на жељену позицију, по потреби и у цивилној одећи. Код овог модела скромније димензије не значе мање перформанси па су Пугио усвојили Цол Мосцхин, НОЦС, Стормо Инцурсори и неке елитне формације изван Италије. 

То није лако оружје, али распоред масе и баланс чине да та тежина некако не представља проблем. Манипулација је лака, а ергономија одлична. Пугио је одлично решење за скучен простор који ограничава покрете, а могућност прилагођавања стрелцу помоћи ће вам да пронађете најбољу позицију за гађање. 

Куриозитет код ове пушке је распоред три бравећа брега, који је асиметричан. Постављени су на по 90 степени међусобно јер на тај начин затварач одбрављује при кратком покрету од само 45 степени, па је репетирање лакше и брже. Заиста је првокласно оружје.

Поуздана у екстремним условима 

Гладио представља наредни корак у погледу домета јер осим базног калибра 7,62 НАТО нуди избор између .280 Ремингтон и новог, све популарнијег 6,5 мм Цреедморе са цевима дужине 55 и 70 цм. Опремљен је краћом акцијом за муницију стандардне дужине и са моделом Пугио дели идентичне оквире капацитета седам метака. То је мање-више класична репетирка али са могућностима које стрелцу допуштају да је потпуно прилагоди својим потребама што уз екстремну прецизност представља додатни квалитет за формацијско оружје.

Модел Гладио В у калибру 6,5 мм Кредмор, фото: Драган Шапоњић

Посебна пажња посвећена је клизним површинама затварача који са спољашње стране има спиралне жлебове. На тај начин, кретањем напред-назад лакше се избацује евентуална нечистоћа попут снега или блата, а повећава се поузданост у екстремним условима јер је италијанска армија ангажована у Алпима код куће али и по врлетима Авганистана као део НАТО мисије у оквиру операције "Тесео". 

У зависности од дужине цеви, препоручене даљине дејства су између 600 и 800 метара где постоји висока вероватноћа погађања циља првим метком. 

Унапређена конструкција 

Савршено обрађене површине и гладак ход затварача, фото: Драган Шапоњић

За веће даљине препоручује се модел Сцорпио са дужим сандуком који прихвата снажну Магнум муницију у калибрима .300 Вин. Маг; .338 Норма Маг. и наравно .338 Лапуа Магнум која је постала "златни стандард" далекометног снајпинга.

У Виктриксу се поносе упоредним испитивањима по којима Сцорпио има мањи трзај од других снајперки у истом калибру чак и када оне имају већу масу. Да би осигурао несматан рад, Сцорпио је на затварачу добио удвојен избацивач са снажним опругама, а окидач је потпуно подесив, двостепени са минималном силом од свега 0,7 кг што је примереније такмичарском него службеном оружју.

Сцорпио такође има склопиве ножице које на масивној монтажи могу да се крећу у сва три правца док стрелац прати циљ, али и да се фиксирају по потреби. Ефикасна даљина је декларисана на 1.200 метара, али корисници тврде да је могуће остварити прецизан погодак и на неколико стотина метара већој даљини. Ипак, једна од најимпресивнијих бројки у вези са овом пушком је цена која у зависности од нивоа опреме прелази суму од 6.000 евра.

"Резервисана" за елитне ратнике

Торменто В има врхунске перформансе, фото: Драган Шапоњић

Уколико желите нефер предност на бојишту, за вас је Торменто. То је тешка, ултрапрецизна снајперка екстремног домета у калибрима .375 Чеј Так и .408 Чеј Так. Већ сам избор калибара указује на намену ове пушке јер је ова муниција пројектована за гађање на даљинама које прелазе 2.000 метара. У Виктриксу тврде да Торменто ове захтеве може и да реализује. Осим повећања димензија и масе измењено је чело затварача, па је распоред бравећих брегова сада симетричан, а извлакач и избацивач су видљиво увећани. Масивна цев је дуга 762 мм, а њен животни век је око 2.000 метака након чега прецизност почиње да опада.

Прави “разарач” међу снајперкама тешке категорије, фото: Драган Шапоњић

Ову пушку већ неко време користе специјалистички тимови на терену, али у компанији кажу да не могу давати информације о којим се формацијама ради. Ако узмете у обзир почетну цену од 12.000 евра (без оптике) за основну верзију јасно вам је да су у питању елитне јединице.

Без милости 

Код претходних модела акценат је био на прецизности. Али у појединим случајевима уз прецизност вам је потребна и снага, без обзира на то да ли је реч о добро заклоњеном митраљеском положају, противничком снајперисти који се крије иза зида или о возачу самоубици са комбијем пуним експлозива који се устремио на штићени положај. У Вицтриx-у верују да је одговор на такве претње Цорво. То је преко 13 кг тешка снајперка чија 69 цм дуга цев прецизно испоручује 17.000 џула енергије на циљ.

Цорво захтева стварно огроман пригушивач, фото: Драган Шапоњић

На видео-снимцима који су приказивани на штанду, показано је како пројектил из пушке Цорво на 600 метара буквално разбија мотор аутомобила заустављајући возило у месту. Таква демонстрација убојитости не оставља место сумњи у ефикасност. Овај модел има оквир капацитета пет метака и симетрично распоређене брегове за забрављивање. Као и сви други модели, до корисника долази у коферу за безбедан транспорт заједно са меком теренском торбом, ременом, прибором, резервним оквирима, ножицама...

Прочитајте још: Сајам у Лас Вегасу је показао да америчка понуда оружја и опреме нема лимит

Виктрикс се труди да корисницима понуди комплетан "алат" за прецизно дејство по циљевима. А циљна група ове компаније су елитни професионалци.

Драган ШАПОЊИЋ

Посетите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.