Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАГИЧНО

НАЈМАГИЧНИЈИ тренутак људског живота: Снимили плућа новорођенчета при првом удисају (ВИДЕО)

Резултати истраживања су пружили преглед процеса прозрачивања плућа код новорођенчета, физиолошке активности припреме и надувавања плућа.

1615287680_beba.JPG
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Мурдоцх Цхилдрен'с Ресеарцх Институте
Oglas

Ништа родитеља не испуњава осећајем олакшања попут звука плача новорођенчета. Тај први удах ваздуха дефинише врло важан тренутак у нашем животу, а опет необично је да је један од најмање разумљивих људских понашања.

Претклиничке студије
Већина онога што знамо о физиолошкој активности унутар плућа током првог удисаја долази или из претклиничких студија, које често укључују животиње, или кроз инвазивна проматрања која рескирају ометање природних плућних функција, пише Сциенце Алерт.

Али о томе се сада зна пуно више. Наиме, тим истраживача из Аустралије, Немачке, Швајцарске и Канаде је помоћу осетљивог сензора на појасу који су омотали око прса новорођенчета након порођаја забележило промене у волумену плућа које се јављају у дететовим првим минутима ван матернице.

Прочитајте још: Пуни су фолне киселине и гвожђа, а одлични су за ЗДРАВУ трудноћу: Ево шта треба да знате о ПЕРИНАТАЛНИМ витаминима

- Здраве бебе при рођењу користе се изузетно сложеним методама прилагођавања на дисање - рекао је клинички неонатолог Давид Тингај са Дечјег истраживачког института Мурдоцх (МЦРИ) у Аустралији.

Деца вежбају плућа у матерници

Уређај је прикупљао слике бебиних прса, што је заједно са видео и аудио подацима допринело детаљним описима више од 1.400 удаха које је 17 беба направило након царског реза.

Резултати су пружили статистички преглед процеса прозрачивања плућа код новорођенчета, физиолошке активности припреме и надувавања плућа како би им се омогућило да преузму улогу постељице у размени гасова.

Прочитајте још: Родитељство је изазов, а ових 6 грешака праве новопечене маме и тате

Поједностављено речено, док су деца у матерници, она вежбају своја плућа. Иако су она препуна течности која се лучи из плућне слузнице, и даље привидно дишу како би се мозак и мишићи припремили за ту активност после порођаја.

Плакање ствара образац протока гаса
Снажне контракције у фази гурања
Овај режим тренинга јењава непосредно пре рођења. Снажне контракције у фази гурања кроз вагинални канал истискују део течности, а истовремено дају обилну дозу адреналина који говори плућима да упију што више те течности.

Велики део ње излази ван с првим налетом ваздуха. Сурфактант који облаже плућне алвеоле помаже им при пражњењу течности и њиховом ширењу, па се чини као да новорођенче гргља те затим врло гласно заплаче.

Прочитајте још: Очеви, не одлажите потомство, јер је ризик превелики

То плакање ствара јединствени образац протока гаса који помаже у очувању функционалног резидуалног капацитета (волумен ваздуха који задржавамо у плућима након што издахнемо). Али то дисање није уравнотежено између два плућна крила, више је изражено на десној него на левој страни.

Од свих забележених удисаја, плач се највише појавио у првом минуту након рођења, а шест минута касније више од половине беба правилно је дисало. Резултати истраживања помоћи ће и код разумевања дисања код недоношчади којима интубација може бити врло штетна.

Прочитајте још: Име детета открива карактер и амбиције родитеља: Старинско значи конзервативност, а јединствено и породично?

- Ова студија показала је да су плућа беба много компликованија него што су то традиционалне методе праћења раније сугерисале - саопштили су научници.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas