Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕКОВИТА ВОДА

"Иди и обнови лековиту воду, она потиче из олтара Цркве Огњене Марије": Видосава уснила сан, а ЧУДА СЕ ПРЕПРИЧАВАЈУ (ФОТО)

Нико не зна где извире, нити из ког периода потиче вода са чесме у центру свилајначког Тропоња. Али, ко год је проба, верује у њена лековита својства.

1598961678_SvilajnacDafina-Radisavljevic-Z.-Gligorijevic.JPG
Фото: З. Глигоријевић
Oglas

Кажу да је ова, иначе веома питка вода, добра за органе за варење, да онима који имају проблем с очима помаже ако се њоме умивају, а причају да чак и зацељује ране.

Прочитаје још: СВЕ СЕ ЗНАЛО УНАПРЕД! Ако 1. јануар падне у СРЕДУ, биће ГЛАДИ, а људи ће УМИРАТИ од ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ

Некада су је користиле породиље које нису имале млека. Мештани је пију, јер се осећају лагодно, а њоме и поје стоку да би имала више млека за младе. Верују и у њена магијска својства, нарочито у време Младе недеље.

Дафина долази Фото: З.Г.
Вода се пије наташте и истог тренутка проради желудац!

- Неколико година долазим из Јагодине по ову воду, јер осећам да ми добро делује на желудац и црева. Пијем је наташте. Истог тренутка ми проради желудац и почнем да подригујем. У селу кажу да је добра и за очи - каже Гордана Марковић из Јагодине.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!
 
Крај лековите воде затекли смо и њену пријатељицу Јагоду Ристић, која каже да је први пут дошла по воду по Горданиној препоруци.

Нађена је по мапи, а Дафина интензивно проучава историју овог краја и пише монографију.

Према предању, лековита вода је нађена по мапи. Дафина Радисављевић (68), која последњих неколико година интензивно проучава историју овог краја и пише монографију "Живот људи кроз време - Тропоње у Ресави".

Важан путоказ Фото: З. Г.
Човек са фесом је тражио воду крај храста, одмах су узели мотике и почели да копају!

Каже да су јој причали да је после Другог светског рата у село на коњу дојахао неки човек са фесом на глави. Пошто су мештани помислили да је неки шпијун, упитали су га кога тражи . Рекао је да је са Косова и Метохије, да му је снаха изгубила прво дете, јер није имала довољно млека, па је дошао по лековиту воду, која се налазила крај столетног храста.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Сокаци су били закрчени!
Када се прочуло о њеној лековитости, народ је почео да долази са свих страна. Сокаци су били закрчени воловским колима у којима су била бурад за воду. Пошто се ред пред извором отезао у недоглед, почели су да организују и игранке док чекају.
Непокретан човек је устао и отишао!

- Храста са мапе више није било, али су мештани одмах узели мотике и почели да копају где им је човек рекао. Убрзо су наишли на пањ од храста. Ископали су вир и вода је потекла. Човек је захватио воду у мешине и новцем даривао место. После извесног времена се вратио. Рекао је да је снаха родила близанце и да има пуно млека, али да су га послали други мештани да узме воду за њих. Тада је то место даривао платном, новцем и назувицама  - препричава Дафина причу коју је чула у младости.

Непокретан устао
- Чула сам и да су довезли непокретног човека и купали га водом. Кажу да је устао и отишао на ногама. Мојој рођаки су очи непрестано сузиле. Умивала се на чесми и излечила. Ратко Милошевић ми је причао да ју је редовно пио и да је добра за желудац, али да се не подноси с алкохолом - прича Дафина.
На том месту је било турско одмориште.

Шеф месне канцеларије Тропоње Горан Ћосић каже да су му старији причали да је у околини садашње чесме било турско одмориште и да село није било на садашњем месту, већ у потезу Негођина. Када је прошла опасност од Турака,1805. године, народ се преселио.

Прочитајте још: Када су у Радојеву ископали Милошев леш, сви су ЗАНЕМЕЛИ - Одмах је наређено да се ископа и његових 11 ЖРТАВА

Бака Дафина се сећа и да су радници који су копали темељ за продавницу шездесетих година прошлог века наишли на земљане цеви које су водиле ка брежуљку. Исте цеви нађене су дуж читавог села приликом ископавања за водоводну мрежу. Пронађен је канал ширине лопате, поплочан каменом, који је од некадашње металне чесме водио ка лековитој води.

Гордана МАрковић и Јагода Ристић крај извора Фото: Зорица Глигоријевић

Из ког год периода потицао и где год да му је извор, тек, мештани Тропоња схватили су да морају да сачувају извор лековите воде. Направили су базен, бетонирали га и заштитили поклопцем. Нажалост, село је 1951. године задесила велика поплава. Набујали поток Тропоњак, који протиче поред лековите воде, однео је поклопац и замутио воду. Тада су у базен почеле да улазе гуске.

Плоча крај извора Фото:З.Г.
Видосава је испунила завет и саградила чесму.

- Сада покојна Видосава Николић у сну је добила поруку да треба да обнови лековиту воду, јер она потиче из олтара Цркве Огњене Марије, која се налази на брегу изнад ње. Сви смо били у чуду, јер нико није знао за ту цркву.

Онда смо се сетили да су у близини лековите воде некада вадили песак и налазили остатке свећа, а један дечак је нашао крстић.

Прочитајте још: Црној мачки одсеку реп или се нађе змијска кошуљица: Баба СИНЂА код Неготина баца чини и скида магију (Фото)

Видосава је испунила завет из сна 2000. године, тако што је саградила чесму. Кажу да је мајстор који ју је бетонирао дошао са повређеном ногом. Док је радио, нога му је зацелила!

Мајстор је однео воду на анализу. Рекли су му да је бактериолошки и хемијски исправна, да има лековита својства, али да није много јака да би се направило бањско лечилиште.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas