Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОКЛЕТСТВО

Марковићима су деца умирала, па су Живомира оставили на РАСКРСНИЦИ: Њиховим путем су кренули и остали (ФОТО)

Кумство се код Срба поштује и не одбија, али у Лапову постоје кумства која се још више поштују.

1597923376_Lapovo-Zivomir-Markovic-Z.-Gligorijevic--5-.JPG
Живомир Марковић на раскрсници Фото: З. Глигоријевић
Oglas

Према народном обичају, па чак и савету тамошњег свештеника, када би у некој породици умирале бебе, веровало се да стари кум носи неко проклетство које изазива смрт новорођенчади, па су тражили новог кума. Али, на веома необичан начин.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

Дете из породице у којој деца нису преживела, родитељи би остављали на најпрометнијој раскрсници. Прва особа која би га нашла и узела у наручје преузимала би кумство.

Живомир на раскрсници Фото: З. Г.

Живомир Марковић (67), рођен 12. фебруара 1953. године, на православни празник Три Јерарха, прва је беба у Лапову чији су мајка Јаворка и отац Радован старо кумство прекинули баш на овај начин.

Живомира су оставили на раскрсници и чекали...

Пошто су син Живојин и кћерка Љиљана преминули са непуних шест месеци, чим се родило треће дете, окупали су га, преповили и оставили на раскрсници крај бензинске пумпе. Стајали су  са стране и посматрали ко ће да га нађе.

После 10 минута појавила се Милица и подигла дете - искочили су из жбуња!

- Кажу да није прошло десетак минута када је наишла, сада покојна, Милица Бранковић, која је пошла у дућан. Чим ме је узела, родитељи су јој притрчали и назвали је кумом. Она ми је дала име Живомир - каже Живомир.

Прочитајте још: Када је ПУТИН сео на ОВУ СТОЛИЦУ сви су знали да ће бити први човек РУСИЈЕ (ФОТО)

Она га је ставила у јасле да би га лизала крава, па су га провлачили кроз нити за ткање и вилицу од курјака, која је проширена да би дете могло да прође кроз њу. Желели су да испоштују све обичаје само да би остао жив. Како не би страховали за наредну децу, родитељи су одлучили да останем јединац.

Фамозна пумпа Фото: З. Г.
Кумство поштују три колена и рађају се само синови!

Марковићи су наставили да поштују ново кумство, које траје већ три "колена". Кад је зашла у неке године, његова кума Милица кумство је пренела на унука Радомира, који су крстили Живомирове и Даничине синове Драгана и Ивицу, као и Драганове синове Немању, Стефана и Александра. У породици Марковић се у последњих 300 година, од Живомировог прадеде Милана, рађали само синови.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Верољуб Фото: З. Г.

После Живојина, на раскрсници су нашли Верољуба Милојковића. Његови родитељи Живана и Богдан изгубили су две кћерке и сина, па су закључили да стари кум носи неко проклетство. Верољуба је пронашао Михаило Мика Мујковић, који је био последњи "кум с раскрснице".

Мика је видео нешто умотано у ћебе. Краве је везао и отишао да крсти дете.

Покојни Мика је тог 20. октобра 1957. године потерао краве на вакцинацију. Код споменика изгинулим руским војницима, на путу Лапово-Баточина, видео је нешто умотано у ћебе. Пришао је, дете је заплакало, а он га је узео у наручје.

Овде је пронађен Верољуб Фото: З. Глигоријевић

И таман кад је помислио да га однесе својој кући, истрчала је Живана и назвала га кумом. Није имао куд. Повео је краве право пред цркву. Везао их је за стуб у порти и отишао да крсти дете. Дао му је име Верољуб по пријатељу, шефу железничке станице.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

- Мајка ми је овај догађај испричала када сам пошао у школу, не знам да ли треба веровати, али како време пролази мени се дешавају разне несреће и чува ме нека сила - истиче Верољуб.

Нешто га чува
Ко дечак се два пута давио, док је играо фудбал за неки играч га је копачком шутнуо у јетру и три године се борио да преживи.- За длаку сам избегао смрт када се воз којим је путовао на одслужење војног рока сударио, а направио сам и саобраћајку због које сам два пута мењао кук и био годину дана у затвору - каже Верољуб.
Стално му се дешавају несреће и нешто га чува!

То кумство је такође настављено, јер је Мика пре него што је умро кумство предао кћеркама Горици и Душици.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИЦЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Живадинка Жижа Ђорђевић је друго дете у породици покојног Момчила и Живке Станојловића, али прво које је остало живо. Њен брат Драган преминуо је са три месеца. Деда Милош није хтео да промени кума, али га је замолио да детету подари име "на живот". Живадинка је преживела, а после ње рођена је и Љиљана.

Живадинки су променили име и преживела је!

- Нека сила, ипак, постоји. Мој прадеда Драгутин Станојловић, убрзо по завршетку Првог светског рата, нашао је дете у шибљу и та породица га је окумила, али рађана су женска деца, која нису могла да наставе традицију - сећа се Живадинка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas