Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАО НА ФИЛМУ: Нова студија интригира објавом, да слике живота могу ''пролетети'' пред очима у последњем часу

Да ли верујете да је ово могуће?

1672744956_shutterstock_1912430446-istrazivanja-mozga.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Како ББЦ преноси, тим научника се окупуо током истраживања над 87-годишњим пацијентом, који има епилепсију.
Током неуролошког снимања, пацијент је претрпео срчани удар- и како студија наводи, приказао неочекиване активности мозга који умире.
Откривено је да у последњих 30 секунди ''пре и после'', мождани таласи овог човека су наводно показали исту активност као током сна, или присећања на успомене. Мождана активност као ова, могу сугерисати да је финални приказ живота, потенцијално могућ у последњим тренуцима, наводи тим истраживача објављених у ''Фронтиерс ин Агинг Неуросциенце''.

Прочитајте још: Када се човек нађе између два живота дешавају се следеће ствари: Ево где душа одлази после смрти

Фото: Схуттерстоцк

Др. Ајмал Земар, коаутор студије, рекао је да је његов тим случајно дошао до првог икада снимка мозга који умире, наводи ББЦ.
- Ово се десило тотално случајно, нисмо планирали да урадимо овај експеримент нити да уснимимо ове сигнале, рекао је Др.Замар

На питање, да ли је могуће добити увид у време проведено са вољеним особама и друге срећне успомене, он је одговорио следеће:

- Када бих могао да ускочим у филозофску стварност свега, спекулисао бих да уколико би мозак имао флешбек, вероватно би вас подсетио на добра времена, пре него на лоше ствари. Али, оно што је меморисано, било би другачије за сваку особу.

Прочитајте још: 12 мало познатих КАРМИЧКИХ ЗАКОНА који ће вам променити живот

Фото: Схуттерстоцк

Др. Зимер, неурохирург на Универзитету у Луисвилу, рекао је да 30 секунди пре него што је пацијентово срце стало
да допрема крв у мозак, његови мождани таласи пратили су исти ритам као када изводимо високо когнитивне задатке, као што су: концентрација, сањање, или призивање успомена. Ово се према његовим речима, наставило 30 секунди након што је срце престало да куца- тачка у којој се проглашава смрт.
Ова студија покреће питање, када се у ствари живот завршава: када сцре престане да куца, или када мозак престане да функционише?

- Постоји нешто мистично и спиритуално у вези целог овог ''близу смрти'' искуства. А открића попут овог- су тренуци за које научници живе, закључио је Зимер.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas