· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Краљ Милан је имао МАЈМУНА, сви су га МРЗЕЛИ и ловили по Космају

Да ли сте знали да је први српски краљ Милан Обреновић имао мајмуна као кућног љубимца?

1627392110_kralj-milan-majmun.jpg
Фото: Википедија/Пиксабеј

И због чега је тај мајмун послужио као инспирација књижевнику Миловану Глишићу да створи једну од најпознатијих приповедака.

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Ловци су на Космају ухватили длакаво дете са репом

Брука пред Енглезом
Све се лепо на крају завршило, а начелник је због срамоте пред уваженим страним држављанином прописно изгрдио Радоша и остале ловце што нису умели да препознају најобичнијег мајмуна.

Један од највећих писаца српског реализма Милован Глишић написао је причу "Редак звер" у којој описује комични сусрет ловца Радоша у космајском селу са чудним бићем у шуми, длакавим и репатим дететом које скичи и скаче.

Стрпали су га у џак

То чудно створење, ту ретку зверку, космајски сељаци успевају да ухвате и да у џаку однесу код среског начелника да би се најпосле утврдило да је у питању најобичнији мајмун који је утекао власнику, становитом Енглезу који је живео у Београду.

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Ко је луди Енглез?

Ако је веровати тадашњим књижевним, али и чаршијским круговима Глишић је кроз лик "лудог Енглеза" и његовог мајмуна представио заправо краља Милана Обреновића и његовог кућног љубимца-мајмунчета Жоржа. Причало се тада по Београду да је, револтиран пензионисањем драматурга Народног позоришта, Милован Глишић кроз приповетку "Редак звер" направио слатку освету краљу Милану. 

Милан је махао прстом
Постоји сцена у причи кад Енглез коначно у начелништву пронађе свог мајмуна "и грди га тако што му маше прстом пред очима" а говорило се по двору да се управо тако краљ Милан забављао са својим Жоржом.
Како је мајмун доспео на двор Обреновића?

Тадашњи кнез и потоњи краљ Србије Милан Обреновић за  16. рођендан 1870. године од своје мајке Марије Обреновић добио је необичан и оригиналан поклон - малог црног резус мајмуна по имену Жорж којег је тог лета купила на базару у Сочију!

Краљ Милан је волео мајмуна Жоржа

Сви су на двору били запрепашћени оваквим даром, а кнез Милан је био одушевљен и одмах је прихватио свог новог љубимца. Поготово су због присуства мајмуна у кнежевим одајама били незадовољни намесници Миливоје Блазнавац, Јован Ристић и Јован Гавриловић, као и Миланова баба Томанија, али није се смела кварити срећа српског кнеза и наследника балежнопочившег кнеза Михаила Обреновића.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Милан је допуштао Жоржу да скакуће по кнежевским одајама и хранио га је кикирикијем и леблебијама. Дресирао га је и носио на рамену док се шетао. На негодовање намесника кнез Милан се није обазирао и чак је забранио да се ишта лоше прича о мајмуну Жоржу на двору.

Баба против мајмуна
Баби Томанији, када је рекла да неће да гледа ту животињу у дворским одајама, краљ је поручио "да јој онда боље да жмури".

Милан се од мајмуна одвајао само ноћу

Тешка срца Милан се од свог дугорепог другара одвајао само ноћу када би га послуга стављала у велики кавез одмах поред кнежевског гардеробера.

Мајмун Жорж је имао пробача хране!

Прича се да је будући српски крај био толико уплашен да му неко не науди Жоржу да је тражио да се храна коју је мајмунче јело претходно проба од стране дворске послуге!

Прочитајте још: Нико не зна како је направљена КАПИЈА СУНЦА, а била је портал у најстаријем граду на свету

Чаршија је била шокирана мајмуном

Српска јавност и обичан народ није узимао свом младом кнезу за зло што је имао мајмуна за дворског љубимца, може се рећи да је чаршији то било чак и симпатично.

Шта се, на крају, десило са мајмуном?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan (@iskoro)

Историја није забележила шта је било на крају са мајмунчетом Жоржом. Кнез је убрзо постао краљ, уследио је Берлински конгрес и многе одлуке судбинске по Србију, тако да о Жоржу, све и да је хтео, Милан Обреновић више није могао да размишља.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Али је зато резус мајмунчић Жорж остао овековечен у Глишићевој приповеци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.