· · Komentari: 0
ISTORIJA

Kralj Milan je imao MAJMUNA, svi su ga MRZELI i lovili po Kosmaju

Da li ste znali da je prvi srpski kralj Milan Obrenović imao majmuna kao kućnog ljubimca?

1627392110_kralj-milan-majmun.jpg
Foto: Vikipedija/Piksabej

I zbog čega je taj majmun poslužio kao inspiracija književniku Milovanu Glišiću da stvori jednu od najpoznatijih pripovedaka.

Pročitajte još: Jauci ubijenog žandarma odzvanjaju SMEDEREVOM: Ubistvo braće Lunjevica bilo je povod za smrt Drage Mašin

Lovci su na Kosmaju uhvatili dlakavo dete sa repom

Bruka pred Englezom
Sve se lepo na kraju završilo, a načelnik je zbog sramote pred uvaženim stranim državljaninom propisno izgrdio Radoša i ostale lovce što nisu umeli da prepoznaju najobičnijeg majmuna.

Jedan od najvećih pisaca srpskog realizma Milovan Glišić napisao je priču "Redak zver" u kojoj opisuje komični susret lovca Radoša u kosmajskom selu sa čudnim bićem u šumi, dlakavim i repatim detetom koje skiči i skače.

Strpali su ga u džak

To čudno stvorenje, tu retku zverku, kosmajski seljaci uspevaju da uhvate i da u džaku odnesu kod sreskog načelnika da bi se najposle utvrdilo da je u pitanju najobičniji majmun koji je utekao vlasniku, stanovitom Englezu koji je živeo u Beogradu.

Pročitaje još: DUH Miroljub teroriše Kosmaj, a jedini spas je da mu se pokaže OVA stvar

Ko je ludi Englez?

Ako je verovati tadašnjim književnim, ali i čaršijskim krugovima Glišić je kroz lik "ludog Engleza" i njegovog majmuna predstavio zapravo kralja Milana Obrenovića i njegovog kućnog ljubimca-majmunčeta Žorža. Pričalo se tada po Beogradu da je, revoltiran penzionisanjem dramaturga Narodnog pozorišta, Milovan Glišić kroz pripovetku "Redak zver" napravio slatku osvetu kralju Milanu. 

Milan je mahao prstom
Postoji scena u priči kad Englez konačno u načelništvu pronađe svog majmuna "i grdi ga tako što mu maše prstom pred očima" a govorilo se po dvoru da se upravo tako kralj Milan zabavljao sa svojim Žoržom.
Kako je majmun dospeo na dvor Obrenovića?

Tadašnji knez i potonji kralj Srbije Milan Obrenović za  16. rođendan 1870. godine od svoje majke Marije Obrenović dobio je neobičan i originalan poklon - malog crnog rezus majmuna po imenu Žorž kojeg je tog leta kupila na bazaru u Sočiju!

Kralj Milan je voleo majmuna Žorža

Svi su na dvoru bili zaprepašćeni ovakvim darom, a knez Milan je bio oduševljen i odmah je prihvatio svog novog ljubimca. Pogotovo su zbog prisustva majmuna u kneževim odajama bili nezadovoljni namesnici Milivoje Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović, kao i Milanova baba Tomanija, ali nije se smela kvariti sreća srpskog kneza i naslednika baležnopočivšeg kneza Mihaila Obrenovića.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Milan je dopuštao Žoržu da skakuće po kneževskim odajama i hranio ga je kikirikijem i leblebijama. Dresirao ga je i nosio na ramenu dok se šetao. Na negodovanje namesnika knez Milan se nije obazirao i čak je zabranio da se išta loše priča o majmunu Žoržu na dvoru.

Baba protiv majmuna
Babi Tomaniji, kada je rekla da neće da gleda tu životinju u dvorskim odajama, kralj je poručio "da joj onda bolje da žmuri".

Milan se od majmuna odvajao samo noću

Teška srca Milan se od svog dugorepog drugara odvajao samo noću kada bi ga posluga stavljala u veliki kavez odmah pored kneževskog garderobera.

Majmun Žorž je imao probača hrane!

Priča se da je budući srpski kraj bio toliko uplašen da mu neko ne naudi Žoržu da je tražio da se hrana koju je majmunče jelo prethodno proba od strane dvorske posluge!

Pročitajte još: Niko ne zna kako je napravljena KAPIJA SUNCA, a bila je portal u najstarijem gradu na svetu

Čaršija je bila šokirana majmunom

Srpska javnost i običan narod nije uzimao svom mladom knezu za zlo što je imao majmuna za dvorskog ljubimca, može se reći da je čaršiji to bilo čak i simpatično.

Šta se, na kraju, desilo sa majmunom?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan (@iskoro)

Istorija nije zabeležila šta je bilo na kraju sa majmunčetom Žoržom. Knez je ubrzo postao kralj, usledio je Berlinski kongres i mnoge odluke sudbinske po Srbiju, tako da o Žoržu, sve i da je hteo, Milan Obrenović više nije mogao da razmišlja.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Ali je zato rezus majmunčić Žorž ostao ovekovečen u Glišićevoj pripoveci.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.