· · Коментари: 0
СРБИЈА

Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Апис гледао у једну тачку

1594892603_meniii.jpg
Фото: А. М.

У ноћи између 28. и 29.маја 1903. године млади официри су, ослањајући се на неке старије политичаре, кренули на краља и краљицу Србије. После Мајског преврата у којем су зверски убијени краљ и краљица у Србији су на власт дошли Карађорђевићи.

Прочитајте још: Краљ Милутин је подигао 40 задужбина, а једна је У СРЦУ ЈЕРУСАЛИМА: За празник Светог Саве литургија је на СРПСКОМ

У јесен 1902. године последњи краљ династије Обреновић позвао је своје официре да направе заједничку фотогафију. Годину дана касније угашена је лоза Обреновића.

Обреновићи су позвали официре, будуће убице, да направе заједничку фотографију.

Фамозна фотографија жртава и убица Фото: А.М.

Црно бела фотографија се данас чува у Музеју књига и путоавња, а на групној слици у средини седе краљ Александар и до њега краљица Драга Машин. Снимљена је шест месеци пре кобног Мајског преврата. На слици се посебно издваја Драгутин Димитријевић Апис.

Апис је други с десна
Апис се издваја, сви гледају у краља, а он у камеру!

Док су сви на фотографији сконцентрисани око Обреновића, Апис стоји са стране, са рукама у џеповима и гледа право у камеру.

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

Мени на српском

У Музеју се налази и мени за ручак на српском из 17. јуна 1902. године на којем се види шта се јело на двору Обреновића.

Ценили су француску кухињу.

Поред је још старији мени из фебруара на француском из којег је јасно да су Обреновићи нарочито ценили француску кухињу, јер су јела "пресецали" сорбеом и уз печење волели сосове попут бернадеза.

Двор није заостајао за европским.

- Јасно је да су били прави сладокусци и да двор није заостајао за европским из тог времена - каже Виктор Лазић, оснивач Адлигата.

Пачије печење у сосу Фото: Пиксабеј

На менију су били:

  • Супа од грашка
  • Рајнски лакс са мајонезом
  • Телећи бут гарниран
  • Шофра од гушчије џигерице
  • Гушчије и пловчије печење
  • Шарлот наполитен
  • Сладолед од лешника
  • Воће

Поред менија се налази гардеробни орман краљице Наталије, са једне, и штап краља Милана, са друге стране. По штапу се види да је краљ Милан био просечне висине. Такође, посетиоци музеја могу видети и њихове фотографије у старој српској ношњи.

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

На радном столу се налази књига у којој је својеручно написао напомену кнез Михаило из чега се закључује да је знао да чита и пише са пет година. Његов отац, књаз Милош био је неписмен, али је ценио писмене људе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.