· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

Најновије откриће: Диносауруси су имали вртиће, а ДАДИЉИ се десило нешто застрашујуће

Пре 125 милиона година је пситакосаурус чувао 34 младунаца и научници сада мисле да је то био вртић

1624617501_dinosaurus.jpg
Фото: Пиксабеј

Диносауруси су планетом ходали пре 65 милиона година. Недавно је привукло пажњу научника откриће њихових фосилизованих остатака у кинеској покрајини Лиаонинг, у централном делу некадашње Монголије, који дају ново светло на понашање диносауруса.

Прочитајте још: Најузбудљивије откриће у историји: Нису изумрли, сви носимо гене НЕАНДЕРТАЛАЦА

Монголија домовина
Скелети пситакосауруса су нађени први пут у Монголији пре једног века, а живели су у периоду ране креде, пре 126 -101 милион година.

Дадиља и подмладак?

Нико не зна шта је пронађене фосилизоване остатке пситакосауруса тако брзо затрпало. Легло је могло да се уруши или поплави. Пре 125 милиона година, одрасли пситакосаурус и 34 младунца овде су изненада угинули - смрт их је снашла стиснуте једне уз друге.

И остала је недоумица: да ли је одрасли пситакосаурус био родитељ или дадиља?

- Мали диносауруси су очигледо помладак - рекао јо Дејвид Варичио са Државног универзитета Монтана.

Тридесет и четири младунца у једном леглу необично је много, рекао је, па тако велика група младунаца указује на заједничку бригу о потомцима. Окупљајући и чувајући младунце из више легла, ефикасније су их штитили од грабљиваца, док су одрасли били у потрази за храном.

Прочитајте још: Александар је победио последњег самураја, понизио Јапан и вратио се кући

Крокодили имају вртиће

Неки крокодили и птице, најближи савремени рођаци диносауруса, заједнички се брину о излеглим младунцима. Можда су тако радили и пситакосауруси?

- Ово је вероватно наш најбољи доказ о "чувању деце" код диносауруса - рекао је Дејвид Варичио.

Неки диносауруси су летели Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Примитивни номади су направили прецизан астрономски сат: Да ли су дошли са ОРИОНА?

Пситакосауруси су папагајски гуштери

Пситакосауруси су, иначе, привукли пажњу већ и по необичном облику главе и кљуна, попут папагаја, па су зато познати и као монголски папагајски гуштери. Данас је познато да су неке врсте диносаура имале перје, али нису могле да лете. И упркос увреженом мишљену о диносаурусима као створењима које је красила крљушт и приказима које смо најчешће могли да видимо, многе врсте су биле прекривене перјем.

Због величине нису постали популарни...

Постоји велики број малих диносауруса који због своје величине, нису доживели популарност. Одрасли пситакосауруси су, тако, били дугачки само од један до два метра, тежили су петнаестак килограма и лако су постајали плен чак и сисара (пронађени су фосили сисара у чијем су стомаку нађени остаци ове врсте). Шта су јели? Ови кљунасти биљоједи највише су волели цикас, гингко и црногорицу.

Прочитаје још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

А шта је појело њих? Још један фосил младог пситакосауруса пронађен је у покрајини Лиаонинг - у желуцу сисара врсте Репено мамус рохустус, старог 130 милиона година и величине мачке. На другој страни, од више од четири стотине познатих узорака пситакосауруса, само један је показао знакове неке болести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.