Oglas
· · Komentari: 0
NEVEROVATNO

Najnovije otkriće: Dinosaurusi su imali vrtiće, a DADILJI se desilo nešto zastrašujuće

Pre 125 miliona godina je psitakosaurus čuvao 34 mladunaca i naučnici sada misle da je to bio vrtić

1624617501_dinosaurus.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Dinosaurusi su planetom hodali pre 65 miliona godina. Nedavno je privuklo pažnju naučnika otkriće njihovih fosilizovanih ostataka u kineskoj pokrajini Liaoning, u centralnom delu nekadašnje Mongolije, koji daju novo svetlo na ponašanje dinosaurusa.

Pročitajte još: Najuzbudljivije otkriće u istoriji: Nisu izumrli, svi nosimo gene NEANDERTALACA

Mongolija domovina
Skeleti psitakosaurusa su nađeni prvi put u Mongoliji pre jednog veka, a živeli su u periodu rane krede, pre 126 -101 milion godina.

Dadilja i podmladak?

Niko ne zna šta je pronađene fosilizovane ostatke psitakosaurusa tako brzo zatrpalo. Leglo je moglo da se uruši ili poplavi. Pre 125 miliona godina, odrasli psitakosaurus i 34 mladunca ovde su iznenada uginuli - smrt ih je snašla stisnute jedne uz druge.

I ostala je nedoumica: da li je odrasli psitakosaurus bio roditelj ili dadilja?

- Mali dinosaurusi su očigledo pomladak - rekao jo Dejvid Varičio sa Državnog univerziteta Montana.

Trideset i četiri mladunca u jednom leglu neobično je mnogo, rekao je, pa tako velika grupa mladunaca ukazuje na zajedničku brigu o potomcima. Okupljajući i čuvajući mladunce iz više legla, efikasnije su ih štitili od grabljivaca, dok su odrasli bili u potrazi za hranom.

Pročitajte još: Aleksandar je pobedio poslednjeg samuraja, ponizio Japan i vratio se kući

Krokodili imaju vrtiće

Neki krokodili i ptice, najbliži savremeni rođaci dinosaurusa, zajednički se brinu o izleglim mladuncima. Možda su tako radili i psitakosaurusi?

- Ovo je verovatno naš najbolji dokaz o "čuvanju dece" kod dinosaurusa - rekao je Dejvid Varičio.

Neki dinosaurusi su leteli Foto: Piksabej

Pročitajte još: Primitivni nomadi su napravili precizan astronomski sat: Da li su došli sa ORIONA?

Psitakosaurusi su papagajski gušteri

Psitakosaurusi su, inače, privukli pažnju već i po neobičnom obliku glave i kljuna, poput papagaja, pa su zato poznati i kao mongolski papagajski gušteri. Danas je poznato da su neke vrste dinosaura imale perje, ali nisu mogle da lete. I uprkos uvreženom mišljenu o dinosaurusima kao stvorenjima koje je krasila krljušt i prikazima koje smo najčešće mogli da vidimo, mnoge vrste su bile prekrivene perjem.

Zbog veličine nisu postali popularni...

Postoji veliki broj malih dinosaurusa koji zbog svoje veličine, nisu doživeli popularnost. Odrasli psitakosaurusi su, tako, bili dugački samo od jedan do dva metra, težili su petnaestak kilograma i lako su postajali plen čak i sisara (pronađeni su fosili sisara u čijem su stomaku nađeni ostaci ove vrste). Šta su jeli? Ovi kljunasti biljojedi najviše su voleli cikas, gingko i crnogoricu.

Pročitaje još: Edison je ukrao patent i rekao: Tesla, vi ne razumete američki smisao za humor!

A šta je pojelo njih? Još jedan fosil mladog psitakosaurusa pronađen je u pokrajini Liaoning - u želucu sisara vrste Repeno mamus rohustus, starog 130 miliona godina i veličine mačke. Na drugoj strani, od više od četiri stotine poznatih uzoraka psitakosaurusa, samo jedan je pokazao znakove neke bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas