· · Коментари: 0
СПИРТУАЛИЗАМ

Обогатио се на портретима духова, а фотографије су му плаћале и супруге умрлих председника (ФОТО)

Американац Вилијам Мамлер добро је наплаћивао фотографије ожалошћених на којима су се, наводно, указивали и духови преминулих.

1615290758_ghost-2892905_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Превараната је вазда било, а да је и Вилијам Мамлер (1832-1884) никада није званично доказано. Ради се о чувеном америчком "спиритистичком фотографу", који је ординирао у Њујорку и Бостону. У почетку се Мамлер аматерски бавио фотографијом, све док није дошло до великог преокрета - прича каже да се на његовом аутопортрету "ниоткуда" појавио лик рођака који је преминуо 12 година раније.

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Након овог догађаја Вилијам Х. Мамлер (27) напустио је свој дотадашњи посао гравера накита, да би се потпуности посветио фотографисању, али на свој начин. Углавном, посао је добро кренуо, па се Мамлер преселио у Њујорк, где су бројни стручњаци за фотографију анализирали његов рад и нико није успевао да нађе доказе преваре.

Предавање о Мумлеру и Мету Фото: Youtube/ screenshot The Met
Нико није могао да пронађе доказ преваре и спиритуалистичка фотографија је доносила новац

Спиритистичка фотографија била је уносан посао, захваљујући огромном броју погинулих у Америчком грађанском рату и хиљадама породица које су тражиле утеху, верујући да су ови снимци доказ да њихови најмилији "живе" и након физичке смрти.

Мери и дух Абрахама Линколна је најчувенија фотографија.

Вероватно је најпознатија фотографија Мари Тод Линколн са духом њеног супруга Абрахама, убијеног у чувеном атентату у позоришту 1865.г одине.

Прочитајте још: Руски научник тврди да ванземаљци постоје, а он зна где и како нас контролишу

На осталим су различити духови (укључујући рођаке, веренике, познате глумице тог доба и духовне водиче) са живима. Међу познатим портретисанима били су и Моузес А. Дов (уредник "Ваверли Магазина") на чијој се фотографији указао дух његове помоћнице Мабел Варен.

Сваког минута се рађа по једна наивчина!
Сликао се мрав са супругом дух Фото: Пиксабеј

Али, нису сви били одушевљени. Међу познатим критичарима Мамлеровог рада био је и Ф. Т. Барнум, забављач, политичар и пословни човек, познат по преварама и оснивању циркуса "Барнум и Бејли" (приписује му се изрека: "По једна наивчина се рађа сваког минута"). Углавном, Барнум је тврдио да Мамлер искоришћава људе чије је расуђивање замагљено тугом.

Упадао је у куће и крао фотографије умрлих да би...

И још много њих оптужило је "спиритисту" за накнадно убацивање на сцену "духова", као и за проваљивање у куће, ради крађе фотографија преминулих рођака. Чувени амерички скептик и истраживач паранормалног Џо Никел недавно је изјавио: "Мамлерова превара је разоткривена када су људи препознали да су неки од наводних духова још увек међу живима".

Прочитајте још: Научници немају одговор зашто се камене ЛОПТЕ појављују широм света, а најближа је 200 километара од Београда

Мумлер Фото: Youtube/ screenshotEmma Hogan

Прича је добила судски епилог и суђење за превару и крађу одиграло се у априлу 1869. године. Против фотографа је сведочио официр Џозеф Тукер, који је отишао у Мамлеров студио да се "слика" и појавио се дух - али није то био лик његовог таста...

Официру се на слици појавила непозната особа

Један од сведока оптужбе био је, наравно, Барнум, који је изнајмио фотографа Абрахама Богардуса да створи слику на којој је приказан Барнум са наводним духом Абрахама Линколна, како би демонстрирао лакоћу с којом такве "спиритистичке фотографије" могу да се створе. Мамлер је у своју одбрану тврдио да уопште није препознао госпођу Линколн, да је она инсистирала да јој лице остане прекривено велом све до почетка "сликања" и да се тек након што је фотографија развијена однекуд појавио - Абрахам.

Искусни фотографи су стајали док је развијао негатив, а Мери Линколн је носила вео.

Да није у питању превара сматрао је Џејмс Волас Блек (искусан фотограф који је правио портрете снимајући из балона), тврдећи да је стајао иза Мамлера док је овај развијао фотографију, а да се ипак на њој појавио Блеков покојни отац. Наводно је за ову превару било неопходно користити два негатива, а Блек је био сведок да је коришћен само један.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

На крају је Вилијам ослобођен, јер тужилаштво није могло да "ван сваке сумње" докаже да су фотографије лажиране. Иако га је судија ослободио оптужбе, овај догађај је Мамлеру уништио каријеру, премда су његове фотографије широко кружиле светом до краја 19. века.

Двострука експозиција
Умро је 16. маја 1884. године. Најпознатија фотографија, Линколновог духа, у међувремену је одбачена као превара, уз аргумент да се радило о двострукој експозицији.

Мамлер је наставио да се бави фотографијом, али никад више спиритистичком (како су духови напрасно решили да се више не појављују?).  Касније је открио поступак помоћу којег се плоче за фото-електротипију могу израђивати као и дрворези (раније су коришћени  скупљи бакрописи).

Духови се више нису појављивали...

Мамлер је заправо уздигао уметност фотографије. Пре открића његовог процеса, новине су ретко објављивале фотографије, зато што је то захтевало превише посла и новца.

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Данас се претпоставља да је фотограф у фотоапарату употребљавао две стаклене плоче - једну већ  коришћену и деугу "чисту" - за стварање нове слике. Све негативе уништио је пре смрти, никада није признао подвалу и никада није разоткрио који је систем користио.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.