· · Коментари: 0
Урбане легенде

Сабласни возови: Необјашњива мистерија "Сребрне стреле" у којој се возе живи мртваци

У Шведској "воз духова" саобраћа између Штокхолма и напуштене метро станице Кимлинге, а у Канади је деценијама познат феномен назван "Сабласна светла Сент Луиса". Не постоји рационално објашњење оба случаја.

1614239956_trains-4184537_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Међу легендама о сабласним возовима једна од најстаријих и најпознатијих је она о погребној композицији која носи ковчег америчког председника Абрахама Линколна и појављује се сваког априла, у време годишњице његове смрти, између Вашингтона и Спрингфилда, у Илиноису.

Прочитајте још: У Аркаиму се Бог спустио на земљу и то је прави центар СЛОВЕНА који је СССР планирао да УНИШТИ

Она пролази кроз 180 градова и на отвореној платформи може да се види ковчег прекривен црном драперијом и фантомски војници Уније око њега који га чувају. Воз окружује магла, сатови се заустављају док он пролази, али никада не стиже у Спрингфилд.

Линколн Фото: Пиксабеј
Линколнов "воз смрти" са војниције Уније прохуји сваког априла

Да ли је Линколнов "воз смрти" послужио као инспирација за настајање сличних митова везаних за железницу? Неки од њих изазивају, не само језу, него и радозналост.

Један од таквих је свакако легенда о "Сребрној стрели" - Силверпилен - фантомском возу који у глуво доба ноћи стиже на аветињску метро станицу Кимлинге, близу Штокхолма.

Ако неко уђе у воз постаје сабласни путник

То је место, по причама, где се сусрећу свет живих и свет мртвих, и ако неко уђе у тај воз, постаје један од његових сабласних путника, осуђен да путује заувек и никада не стигне на циљ. Или, у најбољем случају, да превали пут само до наредне станице, остаје му "рупа у времену" од неколико недеља, па чак и месеци! Злокобније варијанте тврде да сви који се провозају "Сребрном стрелом" веома брзо сиђу с ума и умру.

Прочитајте још: СТО који КРИЈЕ НЕВЕРОВАТНЕ тајне стигао у Београд: Како је храбри СРБИН спасио МОСКВУ

Живи мртваци
"Понекад људи тврде да виде фантомске путнике како силазе с воза у Кимлинге, после чега нестају у ваздуху. Путници у возу изгледају као живи мртваци, безизражајног, празног погледа. Може се видети само после поноћи", написао је у књизи "Достављач и пица" (1986.)  етнолог и истраживач урбаних легенди Бенгт Клинтберг.

Прича о уклетој станици метроа почела је 1965. године, када је шведска влада одлучила да развије руралне области око Штокхолма и кренула у реализацију амбициозног пројекта названог "Плава линија".

Станица је пропадала

Из економских разлога, дошло је до промене плана, па је станица Кимлинге остала дуго недовршена и одлучено је да се возови у њој не заустављају. Станица никада није отворена за путнике, чак ни када је 1975. године "Плава линија" завршена.

Сребрни вагони су застрашивали људе.

Зграда несуђене метро станице препуштена је пропадању, а штокхолмски метро купио је и ставио у промет осам неофарбаних, алуминијумских возова који су одударали изгледом па су добили надимак "Сребрна стрела" и легенда је почела да се шири. За "воз духова" се углавном тврдило да саобраћа напуштеним или некоришћеним линијама, или се појављује ниоткуда и нестаје у ваздуху, и то је застрашивало људе.

Шта каже директор?
- Радио сам десет година у транспортном музеју и сви становници Штокхолма су знали за ту легенду - рекао је Кристофер Сандал, директор Шведског музеја трамваја.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Воз "Сребрна стрела" остао је у употреби до 1995. године, када је повучен и половина ових композиција је пребачена у Полицијску академију у Штокхолму, и на њима су полазници учили како да реагују у критичним ситуацијама у метроу. Неколико "Стрела" је остало на удаљеним пругама широм Шведске.

Воз и даље долази с оне стране реалности...

Али, ни после тога приче нису престале. Гласине о "сабласном возу" наџивеле су "Силверпилен" и још увек могу да се чују, нарочито међу младим људима. Воз који долази с оне стране реалности, наводно, и даље се зауставља на Кимлинге са својим зомби-путницима а затим мистериозно ишчезава.

Одакле долазе "Светла Сент Луиса?" Фото: Пиксабеј

Иако има свега 450 становника, Сент Луис, место у канадској покрајини Саскачеван, постало је познато по феномену сабласног воза чија светла се указују на траси давно укинуте пруге. Док се приближавају неки чују и писак локомотиве, а затим све нестаје.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Лес и Бети Ранкур су на стару пругу долазили још као тинејџери, а сада иста сабласна светла виђају њихова деца. Едвард Лусије каже да легенда датира из 1920-их година, када је један пружни радник настрадао и од тада се уз бело светло локомотиве указује и једно мање, црвено: фењер којим дух тражи своју изгубљену и никад пронађену главу!

Светла Фото: Пиксабеј
Сабласна светла виђају деценијама

Крис Меклеод сећа се зимске ноћи 1987. године када су он и пријатељ дошли из Принц Алберта до напуштене пруге да би видели сабласна светла. Десет година касније, тврди један од очевидаца феномена, у лето 1997. са групом пријатеља зауставио се на путу који је некада био траса железнице, оставили су мотор да ради и после пола сата видели су долазеће светло воза и једно мање, од фењера, поред њега.

Светла су виђана и пре изума аутомобила.

- Моја бака је одрасла у Сент Луису и причала је о њима мом оцу и његовој браћи, а она је одрасла пре него што су аутомобили пронађени - каже Сузана (70).

Прочитајте још: Симбол СВАСТИКЕ није настао у нацистичкој Немачкој, већ у РУСИЈИ и имао је потпуно друго ЗНАЧЕЊЕ

Он помиње да му је мајка рекла да је војска дошла 1960. године да испита да ли светла изазивају гасови из мочваре, али ни та теорија није довела до конкретног објашњења.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.