· · Коментари: 0
ПРИЧАЛА СА ДУХОВИМА

Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Мери Линколн је очекивала атентат на Абрахама, а после 15. априла су је сместили у "институцију":

1618385240_linkolnovi.jpg
Фото: Instagram/ screenshot mary_todd_lincoln

Мери Тод Линколн је дуго интригирала историчаре, највише због спритуализма. Њено понашање је било фасцинантно и до данас је остала једна од најзанимљивијих првих дама САД.

Прочитајте још: "Титаник" је тонуо, а у чамцу број 15 био је СРБИН. Спасила га је капа!

Слика са духом
Мери је 1870. године сликао Вилијам Мамлер чувени фотограф на чијим сликама су се појављивали духови.

Мери је имала честе промене расположења, па су многи мислили да је размажена и "бесна мачка". Била је и веома занимљива, образована особа.

У исто време је комуницирала са духовима посредством медијума. Предвидела је супругову смрт и живела је у страху од убиства све до 15. априла 1865. године.  Редовно је имала главобоље, нагле промене расположења, знојења, пробадања иглама... Мислили су да је ментално болесна.

Абрахам је био мизоген, а Мери дивља мачка.

Међутим, данашњи доктори знају у чему је проблем и сматрају да у то време није добила добру дијагнозу која би јој, да данас живи, драстично поправила квалитет живота. Сотос је објавио чаланк у научном магазину "Перспективе биологије и медицине"

Смрт синова
Мери је изгубила тројицу синова и супруга док је седео поред ње у позоришту. После Абрахамове смрти, четврти син је сместио у изолацију, далеко од људи!
Шила је хаљине, куповала ципеле, правила циркус!

Сам Абрахам Линколн се за данашње време понашао прилично мизогено. Сваки њен испад је објашњавао "женском хистеријом": Савременици су је описивали као драгу и изузетно добро образовану жену. Занимала је политика и могла је да води интелектуалне разговоре на нивоу најобразованијих мушкараца. Била је омиљена у друштву.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Међутим, у Белој кући је нико није волео. Линколнов секретар јој је дао надимак "дивља мачка", а остали запослени су је оговарали што стално купује и шије гардеробу.

Када је Линколн убијен, док је седео поред ње у позоришту, Мери је син сместио у "институцију". Данас могу да се прочитају 678 њених писама и прочита више од 100 историјских извора.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Мама и господин
Абрахам је Мери звао Моли и Мама, а онда њега Господин Линколн. Била је седам година млађа.

Од чега је Мери боловала?

Данас се у жаргону њена болест назива "Downton Abbey", а за оне које нису гледали серију треба рећи да је, укратко, првој дами недостајао витамин Б12.

Да је јела џигерицу...

Да није желела да буде витка и да је редовно јела џигерицу све би било у реду и не би имала хистеричне испаде. Тројица доктора су 1934. године добила Нобелову награду захваљујући овој дијагнози.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Пред крај живота Мери, која је обожавала да чита, више није видела. Тешко се кретала и патила је од параноје и халуцинација. После смрти доктори су закључили да има апоплексију, а симптоми су исти као код особа којима недостаје витамин Б14.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.