Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВИРУС

ПОСЛЕДИЦЕ короне: Психа се полако МЕЊА, а истраживање међу СТУДЕНТИМА показало да су ПРОМЕНЕ ПОЧЕЛЕ

Претња од заразе може изобличити наше психолошке реакције на свакодневне догађаје доводећи до неочекиваног понашања, каже Дејвид Робсон, лекар и новинар, задужен за науку, специјализован за екстремне случајеве људског деловања.

1603371241_Depositphotos_364345502_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ретко кад је претња од неке болести попут короне толико заокупљала наше мисли.Стално бомбардовање може за последицу имати повећану анксиозност.

Прочитајте још: "Чуо сам мрмљање, у трену га бели дим прогутао": ВОЗ пун путника ушао у тунел у Ломбардији и НЕСТАО заувек

Али, непрестано осећање претње може имати и перфидније утицаје на психу. Због дубоко укорењених реакција на болест, страхови од заразе нас наводе да постанемо већи конформисти и понашамо се више као припадници племена. Наша моралне осуде постају оштрије, а друштвени ставови конзервативнији.

Прочитајте још: "Свевидеће око" је ДОКАЗ: Међу нама су ПОСМАТРАЧИ и то је разлог зашто нас ВАНЗЕМАЉЦИ ОТИМАЈУ

Пораст телесне температуре током грознице од кључне је важности за ефикасну имуно реакцију али то за последицу има 13 одсто повећања телесне потрошње енергије. Док је храна била у оскудици, то је представљало озбиљан терет.

Фото: Yоутубе/ сцреенсхот
ЈустТхеЦлипс

- Све што смањује ризик од заразе треба да понуди предност приликом опстанка и зато смо развилисет несвесних психолошких реакција - каже Марк Шелер са Универзитета Британске Колумбије у Ванкуверу.

Кад осећамо претњу од болести повинујемо се правилима више него пре.

Гадљива реакција је једна од њих: избегавамо храну која лоше мирише, јер се инстинктивно клонимо заразе.

Разни експерименти показали су да постајемо већи конформисти и поштоваоци конвенција кад осетимо претњу од болести. Шелер је прво припремио учеснике експеримента на осећање угрожености од заразе, а мерио је њихову склоност повиновању правилима.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Кршење норми је лоше
У упитницима, тестирани су били склонији да се сложе са изјавама као што су "кршење друштвених норми може имати штетне, нежељене последице".

На једном тесту је студентима дао предложену промену система оцењивања на универзитету, а  приликом одлучивања као критеријум је превагнула популарност, уместо да иду против гомиле властитим мишљењем.

Уплашени од болести бирају традицију...

У међувремену, упитани за врсту људи која им се допада, а учесници забринути око болести су били склонији да више воле "конвенционалне" или "традиционалне" појединце, мање су били наклоњени према "креативним" или "уметничким" особама. Испоставило се да сваки знак слободумља, чак и инвенција или иновација, постао мање цењен док постоји опасност од заразе.

Фото: Yоутубе/ сцреенсхотЈустТхеЦлипс
После филма "Смртоносни вирус" сви су били послушни

Истраживачи са Универзитета у Хонг Конгу припремили су људе помоћу сцена из филма "Смртоносни вирус" које више подсећају на неке од новинских извештаја; упечатљиве сцене пандемије навеле су их на веће вредновање конформизма и послушности него ексцентричности или побуне.

Прочитаје још: Зашто дајемо ПОКОЈНИКУ 40 дана? Фантомски ДНК доказује ПОРЕКЛО човека које ће многе УПЛАШИТИ

Шелер тврди, парадоксално, да многа наша прећутна друштвена правила, као што су начини како припремамо храну, прихватљиви друштвени контакти или како се решавати отпада, могу смањити опасност од заразе.

- Током већег дела људске историје, много норми и ритуала служило је овој функцији држања подаље од болести - каже Шелер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas