· · Коментари: 1
МРАЧНА ИСТОРИЈА

Први РОБОВИ у САД нису били из АФРИКЕ, а ЛОГОРЕ нису измислили НАЦИСТИ

Многи мисле да су амерички робови искључиво били Африканци и да су концентрационе логоре изумели нацисти. Ни једно ни друго није тачно.

1602590829_map-3409359_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Као што смо већ писали, први робови на Новом континенту били су Ирци. Ова "трговина" започела је када је 30.000 ирских затвореника продато у робље Новом свету.

Проглас краља Џејмса Првог из 1625. године захтевао је да се ирски политички затвореници шаљу у иностранство и продају енглеским насељеницима у Западној Индији (карипска острва). Од 1641. до 1652. Енглези су убили преко 500 хиљада Ираца, а још 300.000 продали као робове. Средином 17. века више од 100.000 ирске деце од 10 до 14 година одузето је родитељима и продато у Западној Индији, Вирџинији и Новој Енглеској.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

И концентрациони логори су амерички изум. Нешто слично појавило се током Америчког грађанског рата, који је трајао од 1861. до 1865. Иако је један од циљева победничког Севера био укидање ропства, много тога није било хумано у "понашању" Федерације (Севера) и Конфедерације (Југа).

И "напредни" Север и "назадни" Југ имали су заробљеничке логоре. У "камповима" било је на стотине хиљада људи. Више од 30.000 заробљених "северњака" и скоро 26.000 "јужњака" умрло је у заточеништву.

Била су 32 логора
Постојала су 32 главна затвора Конфедерације, од којих 16 у државама на крајњем југу: Џорџији, Алабами и Јужној Каролини.
У логорима је умрло 56.000 војника или 10%!

Заробљеници су размењивани спорадично. У међувремену, затвореници су умирали, јер је било много болесних, и недостајали су лекови и храна.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Dо краја Америчког грађанског рата у логорима је умрло око 56.000 војника, што чини скоро 10 одсто смртних случајева у рату. Неславни рекорд држи "камп" Самтер, у близни Андерсонвила у Џорџији, где је за 14 месеци умрло 13.000, односно сваки трећи војник Уније који су били тамо затворени.

Ретке слике логора Фото: Треће око
Ослобођене робове су држали у логорима.

Тако су белци са белцима, а са црнцима? Још бруталније. За само годину дана око 20.000 ослобођених робова је страдало у Девелс Панчбоулу у Мисисипију. Ова локација је назив Ђавоља посуда добила по огромној јаруги коју је издубио водопад.

Популација градића је преко ноћи порасла 12 пута!

Прочитајте још: Када је ПУТИН сео на ОВУ СТОЛИЦУ сви су знали да ће бити први човек РУСИЈЕ (ФОТО)

- Градске власти нису могле да изађу на крај са оволиким растом становништва, па су одлучили да направе камп у Девелс Панчбоулу, који су оградили зидовима - каже бивши директор гробља Дон Естес.

Када падне киша појаве се људски костури!

Данас се ту налази бујно зеленило, које као да жели да сакрије трагове злочина. Ослобођени робови живели су у горим условима него када су радили на плантажама. Афроамерички мушкарци су радили тежак посао, а жене и деца су остављани без хране и воде унутар зидова логора.

Плоча је једини доказ да се ту налазио логор Фото: Треће око

- Војска Уније није  дозвољавала да уклоне тела из логора, већ су их ту сахрањивали. Међу њима је избила болест, а богиње су биле најгоре - каже Пола Вестбрук која је проучавала логор.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИЦЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Ипак, мало је прецизних информација о овим језивим местима, па неки критичари оспоравају изјаве Вестрбук и Естеса, и кажу да је у камповима Начеза (било их је још два, осим оног у Девилс Панчобоулу) вероватно умрло "свега" хиљаду људи. Историчари упорно "прескачу" причу о логору у Ђавољој посуди док локално становништво помиње да се ту често налазе људски скелети, које вода спере у време киша.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.