Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Свети КЛИН из Христове руке и данас ЛЕЧИ БОЛЕСНЕ

Повест о настанку манастира Светог архангела Михаила на Тасосу и обртењу Светог клина, дуга је хиљаду година.

1593757194_tasos.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Био је једанаести век када је подвижник и Божји човек Лука, у врлетима централног дела острва Тасос подигао омалену капелу посвећену Светом Јовану Теологу. Место се и данас зове Теологос, а ту почиње историја која говори о чудима и чудесним дешавањима која се и данас помињу са великим поштовањем.

Прочитајте још: Остају разроки, деца се рађају као НАКАЗЕ: Ко откине листић са ове ЈАБУКЕ у Србији доживи НЕСРЕЋУ (ФОТО)

Свети подвижник је на врлетним стенама изнад мора засновао келију, у којој је остао око двадесет година, живећи у строгом подвигу и молитви, одолевајући искушењима и опасностима. Место његовог боравка било је веома близу данашњег манастира Светог архангела Михаила.

Манастир Светих Архангела на старој разгледници

После седамнаест година пустињачког живота, указао му се Свети архангел Михаило - и тада се догодило прво чудесно појављивање Божјег промисла, када је ударцем штапом по стени Архангел покренуо чудотворни извор.

После 17 година догодило се прво чудо - чудотворни извор до којег долазе уморни ...

Говорећи Светом подвижнику да ће ова вода чувати њега и све који је буду пили, од болести, умора и несреће, те да стога на овом месту сагради храм посвећен Њему,  Свети Архангел је нестао, остављајући у чуду изненађеног Луку, будућег Светог.

Рипида са светим клином Фото: Треће око

Свети Лука је, са младим учеником, монахом Ксенофонтом изградио први храм посвећен Светом архангелу Михаилу, пре него што се преселио у вечни живот. После смрти свог духовног оца и учитеља Ксенофонт се преселио на Свету Гору, у манастир Филотеј.

Када су Турци почели да скрнаве светиње десила су се друга чуда!

Када су Турци заузели ове крајеве и почели да скрнаве грчке светиње, десила су се многа чуда која су их брзо одвратила од таквих недела и навела да заобилазе ово свето место.

Прва турска патрола која је покушала да оскрнави свети извор потопила се у мору при самом поласку, а Свети архангел је својим јављањем указао оцу Димитрију да болесне и све који траже помоћ одведе до обале и ту наставе да узимају воду из новог извора у пећини, јер је горњи пресушио после турског скрнављења.

Манастир светих Архангела

Прочитајте још: Продавница је у башти, апотека је у шуми: Ови људи су потпуно ПРОМЕНИЛИ НАЧИН ЖИВОТА, а ово је прича о њима (ФОТО)

Историја манастира Светог архангела Михаила на Тасосу повезана је са судбином Светог клина (ексера), који је светогорском манастиру Филотеј поклонио византијски цар  Никифор Вотанијат у 11. веку, у време када је на Тасосу живео Свети Лука.

То је дрвени ексер којим је била закована Христова десна рука за крст на коме је био разапет. Пронашла га је Света царица Јелена заједно са осталим светињама и чуван је у Царској ризници у Константинопољу.

Гусари су побили монахе, али се један спасио и сакрио је дрвени клин из Христове десне руке.
На литици Фото: Треће око

Монаси манастира Филотеј кренули бродом ка балканским земљама носећи са собом део моштију Светог Пантелејмона и Свети клин, на поклоњење верницима од којих су тражили помоћ. Велика олуја однела је њихов чамац до острва Тасос и ту су се искрцали на месту манастира Светог архангела Михаила. У ноћи су их напали гусари тражећи да предају све што је имало вредност. Пошто је плен био лош, разјарени гусари побили су монахе, али се  један спасао и успео да Свети клин и Свете мошти сакрије између каменова Архангелске цркве.

Један становник Теологоса Јован боловао је од тешке  болести. Преданим молитвама Светом Архангелу оздравио је и као завет кренуо да обнавља урушену цркву. Када су рушили старе зидове градитељи су пронашли светиње које је филотејски монах успео да сакрије.

Свети клин је сам Свети архангел Михаило га је сам преместио у манастир на Тасосу међу маслиновим гранама. Ово, друго обртење Светог клина догодило се други дан Светле седмице после Васкрса. Тај дан обележава се и данас.

Прочитајте још: Краљ Милутин је подигао 40 задужбина, а једна је У СРЦУ ЈЕРУСАЛИМА: За празник Светог Саве литургија је на СРПСКОМ

Од времена Светог Луке до 1974. године, о манастиру Светог архангела Михаила на Тасосу бринули су монаси манастира Филотеј са Свете Горе, трудећи се да њихов метох опстане у најбољем духовном облику и служби. Од те године манастир је постао женски и обновљен је.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas