· · Коментари: 0
СВЕМИР

Јури Гагарин је" ћебован" као издајица, а на данашњи дан је променио свет (ВИДЕО)

Јури Гагарин је имао 27 година када је ушао у историји, а седам година касније је страдао у рутинском лету.

1617785915_NbcNe.PNG
Фото: Youtube/ screenshot NBC News

Читава планета је два сата отворених устију 12. априла 1961. године посматрала догађаја који је из корена променио човеково схватање Космоса. Свемирска летелица "Восток", којом је управљао Јуриј Алексајевич Гагарин, лансирана је у Земљину орбиту, а јединствани лет трајао је 108 минута.

Прочитајте још: Револуционално откриће руских научника: Хељда је супер-фуд, а осим што успорава старење има и неверватне моћи!

Тим поводом, у Руском дому у Београду од 12. до 19 априла биће приређена изложба „60 година од првог човековог лета у свемир“. Фотографије Гагарина за ову изложбу обезбедила је руске корпорација Роскосмос.

Ћебован због издаје
Као дежурни кадет Гагарин је пријавио да је нестало неколико пилота. Другови су га сурово казнили "ћебовањем", а он је без свести пребачен у болницу и једва је преживео.

 Јуриј Алексејевич је био син обичних радника из Смоленске области, која је Русији дала много хероја. Занимљив је тренутак када је Јури одабран да управо он оде у свемир. Наиме, ушао је у ужи избор међу 20 најбољих пилота. Током обуке је увек био у средини.

Током обуке се ни по чему није од осталих кандидата

Тачније, једини пут када се издвојио од осталих била је чињеница да једини није имао проблема да две недеље проведе потпуно изолован. У најужи избор су ушли он и Герман Титов, а преломио је Никита Хрушчов. Председник је, наводно, питао какво је то презиме Титов, звучи немачки. Према другој верзији, Хрушчову се више допало Јуријево лице.

Леп као грех Фото: Youtube/ screenshot NBC News
Погинуо је у рутинском лету МИГ-ом.

Када се вратио из свемира Јури је стекао светску славу суперстара. Међутим, вратио се у свион. Погинуо је марта 1958. године у рутинском лету МИГ-ом изнад Киржача, источно од Москве. Четири сата су тражили његов авион, а остатке су пронашли код Новоселова. Идентификован је по младежу.

Извештај о погибији сачињен је на 30.000 страница и никада нико није поверовао у причу о ваздушном вртлогу у који је упао авион.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Други део изложбе у Руском дому представљају уметнички радови настали у Студију војних уметника „Митрофан Греков“. Двадесет совјетских и руских мајстора сачинили су својеврсан преглед историје истраживања свемира: у питању су портрети Јурија Гагарина, прве жене-космонаута Валентине Терешкове и многих других.

Валентина Терешкова је била у Београду.

Посетиоци ће имати прилике да виде слике народних уметника СССР-а Николаја Овечкина и Марата Самсонова, народних уметника РСФСР-а Николаја Бута и Владимира Перејаславеца, народних уметника Руске Федерације Јевгенија Корнејева, Николаја Короткова, Александра Ситова, Владимира Таутијева и Фјодора Усипенка, заслужних уметника РСФСР-а Јурија Рјазанова и Алексеја Јевстигнејева, уметника Виктора Псарева и Александра Чеботарјова, као и младих уметника Полине Минејеве, Дмитрија Анањева и Сергеја Трошина.

Прочитајте још: РУСКИ лекар и научник ХРИСТО МЕРМЕСКИ открива револуционарни лек за НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ (РЕЦЕПТ)

У оквиру изложбе биће организована пројекција играног филма режисера Наталије Гугујеве и Аркадија Когана „Гагаринов осмех“. Филм говори о томе колико је терет светске славе, који се изненада сручио на плећа 27-годишњег Гагарина, обичног момка, који се родио и одрастао у Смољенској области, постао за њега много већи тест од самог лета у свемир...

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Хиљаде људи се руковало са њим, укључујући енглеску краљицу Елизабету и Фидела Кастра. Било је потребно поседовати изузетну снагу воље да би се сачувала част и достојанство током тих тренутака светске славе... Блиски пријатељи и сарадници Гагарина једногласно су изјавили: „Ово је још увек обичан човек, у његовом понашању нема апсолутно ништа посебно...“

Пројекција филма је 12. априла у 18 часова у Великој сали Руског дома.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.