· · Коментари: 0
окултно

Мадам ХЕЛЕНА БЛАВАЦКИ: Необична жена, тајанствених способности, од које је учио и Ајнштајн! (ФОТО)

Познавање езотеричних и научних истина учинило је госпођу Хелену Блавацку, једном од најнеобичнијих личности 19. века.

1624372218_helena.png
ФОТО: Архива

Била је оснивач Теозофског друштва, писац, песник, филозоф и путник. Прича се да је такође била сјајан пијаниста, уметник и лингвиста. Због тајанствене природе, активности и знања названа је сфингом. Мешавина легенде и чињеница која прекрива њен живот не умањује њен снажни утицај на модерну духовну мисао.

Након буђења из коме, после пада са коња, Хелена је тврдила да је сазнала како да контролише своје паранормалне моћи.

Многи у Индији повезују Теозофско друштво са именом Ени Бесант, која му се придружила тек 1889. године, 14 година након оснивања, али која је постала један од његових најактивнијих чланова и елоквентних говорника. То је вероватно зато што је Хелена Петровна задржала за себе скромну улогу секретара-дописника.

Жена чију је књигу читао и Ајнштајн

Хелена Блаватски - најнеобичнија личност 19. века

Њене психичке моћи, познавање езотеричних и научних истина и откривање  ’Махатми’ за које се верује да су тајанствене покретачке силе у свемиру учинили су је једним од најнеобичнијих људи тог доба. Угледни лондонски биографски речник „Људи времена“ посветио јој је три колоне, док је већини других познатих људи доделио само једну.

Посета Србији
Године 1864. Хелена је из Русије кренула у Италију, преко Мађарске. На том путу је посетила и Србију, мада није познато где је била смештена.

Њено најмонументалније дело, „Тајна доктрина“, заузимало је место на столу Алберта Ајнштајна, према речима његове нећаке. У овој књизи Хелена Петровна предвиђа да ће између 1888. и 1897. године "материјалистичка наука добити смртни ударац“. Као што знамо, 1895. године дошло је до открића рендгенских зрака (открио их је В.К. Рентген); 1896. године радиоактивност је открио А. Бекерел, а 1897. електрон је открио Џ. Џ. Томсон. Блаватска је потврдила бескрајну дељивост атома, конвертибилност супстанце и енергије, трансмутацију елемената, илузорну природу материје, да је месец старији од земље и многе друге концепте које је наука 19. века порекла или још увек није открила.

Прочитајте још: Хиљаде девојака љуби његов гроб, а неке су отишле толико далеко да глуме сексуалне односе са статуом! (ФОТО/ВИДЕО)

Аристократа бунтовног духа

Саосећајна девојчица

Хелена Петровна вон Хан рођена је у Екатеринославу (данашњи Дњепропетровск, Украјина), 12. августа 1831. године, као ћерка пуковника Петера вон Хана (потомка познатих немачких грофова) и Хелене де Фадејеве (потомак династије Рурик), која је била познати романописац. Њена бака, принцеза Хелена Долгорукова била је запажени ботаничар и писац.

Приликом путовања у Италију, Хелена је посетила и Србију.

После смрти мајке, 1842. године, Хелену су одгајали бака и деда по мајци (њен деда је био цивилни гувернер). Хелена је била изузетно надарено и емпатично дете и цео живот је била саосећајна према слабима.

Пад са коња
Године 1864. Хелена је пала са коња и завршила у коми, са озбиљним повредама кичме. Неколико месеци је несвесно лежала и многи су посумњали да ће се икада пробудити. Али, запањујуће оздрављење десило се изненада, а од самог “буђења”, Хелена је тврдила да је у коми сазнала бројне универзалне истине, али и научила како да контролише своје паранормалне моћи.

Као млада дама протестовала је против правила и предрасуда највише класе друштва, понашала се независно, говорила истину, јашући на мушком седлу.

Касније, током боравка у Италији, виђена је како се бори у Гарибалдијевој војсци и неколико пута је рањена. Када је Хелена имала 20 година, упознала је гуруа за којег је рекла да га је раније видела у визијама, познатог као Махатма Морја или ‘М’, иницијатора са Истока. Речено јој је да оснује Теозофско друштво за просвећивање Запада езотеричним доктринама Истока.

Оснивач Теозофког друштва

Са својим суоснивачима, основала је Теозофско друштво 1875. године у Њујорку. Пре тога је путовала по целом свету, асимилишући концепте у основи Друштва: универзално братство човечанства; проучавање древних и модерних религија, филозофија и наука; истраживање необјашњивих закона природе и скривених психичких моћи код људи.

Прочитајте још: "Открио сам да ми је син у ствари ујак!": Невероватна исповест мушкарца од које ће вас заболети глава! (ВИДЕО)

Посетила је Индију неколико пута, путовала по целом свету и верује се да је на Тибету боравила више од седам година. Познато је да је древно езотерично образовање стекла од „Махатми“, задужених да човечанству пренесу скривена знања која су до тад штитили.

Друштво је нагло доживело раст и привукло је неколико веома значајних људи у Индији и иностранству. Али у почетку их је британска влада сумњичила као руске шпијуне и тек након годину и по дана Алфред Перси Синет, тада уредник владиног листа The Pioneer of Allahabad, који се искрено заинтересовао за теозофију, помогао је у расветљавању сумњи .

Дан белог лотоса

Међу њеним најважнијим делима су „Тајна доктрина“, „Откривена Изида“, „Кључ теозофије“, „Теозофски речник“, „Глас тишине“, „Из пећина и рушевина Хиндустана“, чланци из часописа Луцифер и Теозоф.

Умрла је 8. маја 1891. Овај датум се обележава као Дан белог лотоса. Њен пепео се чува у Њујорку, Лондону и Ченајском теозофском друштву. У свету затамњеном све већим насиљем, она је била и остала гласник светлости.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.