Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
Ужас

"Мали дечак" је донео смрт у секунди, а Американцима ни то НИЈЕ БИЛО ДОВОЉНО, већ су послали "ДЕБЕЛОГ ЧОВЕКА"! (ВИДЕО)

Са два атомска удара почетком августа 1945. САД је збрисала два града са лица земље

Oglas

Био је 4. јануар 2010. када је свет обишла вест да је у 93. години преминуо Тсутому Јамагучи! Јапанац који је једни преживео две атомске бомбе!

- Био је 6. август 1945, Био сам на службеном путу у Хирошими и у 8.15 сам излазио из трамваја. Чуо се звук авиона, а затим сам на небу видео два мала падобрана - причао је Јамагучи хиљадама пута желећи да његова прича допре до што више људи - Затим сам видео страшан бљесак и једноставно сам одлетео.

Фото: Архива "Новости"

Кад се Јамагучи придигао, видео је мешавину ватре и дима у облику печурке како се уздиже високо изнад земље. Од јачине експлозије су му попуцали бубне опне, а бљесак му је проузроковао привремено слепило. Био је мање од три километра од средишта експлозије.

Обневидео, са опекотинама, Јамагучи је ноћ провео у склоништу, људи су умирали свуда око њега али је ујутро некако стигао до једине железничке станице која је радила и вратио се у 320 км удаљен Нагасаки. Два дана је провео на превијању у болници да би осећајући се боље, отишао на посао где су га колеге гледале у неверици када им је причао о ужасу из којег долази.

Прочитајте јошПо наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

- Како је могуће да једна бомба може да уништи цео град - упитао га је шеф али уместо одговора, јак, бели бљесак им је све објаснио. Био је 9. август 11.02 часова и Американци су бацили и други атомску бомбу!

Јамагучи је и ово преживео!

Прва нуклеарна сила на свету, САД, једина је до сада употребила атомске бомбе у рату. Прва, јачине 16 килотона, названа је морбидно "мали дечак", а смрт над Хирошимом, бомба је експлодирала на 600 метара висине, испоручио је бомбардер Б-29 назван "Енола Геј".

- Авион сам назвао по својој мајци у знак подршке коју ми је пружала током школовања за пилота - рекао је пилот авиона Б-29 који је донео пакао у овај јапански град  Пол Тибетс - Не кајем се, не осећам никакву кривицу. Нисам знао да је бомба толико смртоносна али сам знао да ће бити паклено.

"Мали дечко" од 4,5 тоне буквално је град сравнио са земљом и у трену је избрисао више од 70.000 људи. До краја године, од последица радијације умрло је још 140.000 људи.

А-бомба је бачена и активирана висинским детонатором на висини од 600 метара изнад Хирошиме, како би се нанела максимална штета. Уништено је све на простору од 75 квадратних километара радијацијом и топлотним ударима. Од силине експлозије створила се огромна печурка од дима и ватре, која се узнела много километара увис.

Прочитајте још: 1999. откривено СВЕТИЛИШТЕ: Старо је 4.300 година, а крај дрвених стубова пронађене су лобање деце и жена

Људи су умирали за мање од пет минута, од врелине од које су се буквално топили. Експлозија бомбе је створила „суперсонични талас“, који је, крећући се брзином од 1.600 километара на час рушио све пред собом.

Историчари и јавно мњење подељеног су мишљења да ли је одлука да се употреби атомска бомба била исправна. Званичан став: Хари Труман бацио је бомбу, јер је једина алтернатива била инвазија на Јапан. Три дана после Хирошиме, Американци су бацили другу атомску бомбу, на Нагасаки, где је у првом удару погинуло 70.000 људи. Цар Хирохито се обратио нацији преко радија 15. августа и објавио безусловну капитулацију. Други сватски рат је завршен с два паклена ударца.

Фото: Архива "Новости"

Деветог августа над Нагасаки је бачена још већа и јача бомба. Названа "Дебели човек" поново је бачена из Б-29 бомбардера, али за разлику од "Еноле Геј" која је имала натпис "на носу" овај бомбардер, без написаног имена, посада је звала "Велики артист" (Мада постоје подаци и о неким другим именима), а командант је био мајор Чарлс Свини. Бомба је имала снагу од 21 килотона, али је због конфигурације терена, иако јача од "малог дечака" изазвала мања разарања и мање људске жртве. Погинуло је у трену између 70.000 и 80.000 људи.

Јапан је убрзо капитулирао.

Америчке власти су, непосредно после атомског напада на Хирошиму и Нагасаки, заплениле и забраниле приказивање филмова, које су снимили амерички војници на лицу места и јапански новинари, како би спречили да амерички грађани виде целу слику уништења новим оружјем. 
Снимци у боји проглашени су војном тајном и скривени од јавности све до осамдесетих.

                             ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas