Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ГЕНИЈЕ

Невероватно: Жељко Јоксимовић говори ШЕСТ ЈЕЗИКА, а овај професор 290!

Ко је био човек који је говорио 290 језика? Невероватан таленат омогућио је професору да научи толико страних језика!

1616590136_zeljko.PNG
Фото: Instagram/ screenshot zzeljko
Oglas

Широм света говори се, иначе, око 7.000 језика, само у Порт Морсбију, Нова Гвинеја, чак 800! Нажалост, готово свакодневно нестане по један језик, па лингвисти прогнозирају да ће до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто. Један језик из Мексика у опасности да изумре зато што последња два жива говорника - одбијају да разговарају!

Прочитајте још: Научници немају одговор зашто се камене ЛОПТЕ појављују широм света, а најближа је 200 километара од Београда

Београдска штампа између два светска рата у неколико наврата бавила се феноменом немачког филолога, професора на Филозофском факултету у Франкфурту, др Карла Шулца. Тако 1939. године престоничке новине пишу о "генију памћења" који говори невероватних 290 језика:

Из Франкфута није изашао
Београдски дневни лист "Правда" 1940. године детаљно пише о професору Шулцу, наглашавајући како је право чудо да је за релативно кратко време могао да савлада толике стране језике, готово се не мичући из родног Франкфурта, а поред тога научио је и све финесе, не само синтаксе и граматике многобројних језика, већ и њихове дијалекте.
Учио је по неколико језика у исто време. И преводио.

- Увек сам желео да научим што више језика и та љубав није се смањила када сам на универзитету изучавао филозофију и математику. Године 1909. био сам пензионисан и тада сам се сасвим посветио учењу страних језика. Учио сам по неколико језика у исто време и објављивао разне преводе кинеског и осталих источњачких језика. Проучавао сам језике средње и Јужне Америке, а исто тако језике Индије, Кине, Јапана... - рекао је Шулц.

Три су предуслова неопходна да би човек учио стране језике.

Поводом прославе 60. рођендана и тридесетогодишњице научног рада, професор је у дому новинарима открио да су три главна предуслова за учење страног језика: огромна количина добре воље, вредноћа и урођене способности.

Библија на 2.454 језика
Књига која је заступљена на највише језика је Библија, доступна на 2.454 различита језика. Књига "Пинокио" Карла Колодија је на другом месту (и нас је тај податак изненадио!), док је Агата Кристи ауторка чије су књиге највише превођене на разне језике.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

- Мој отац је перфектно говорио 13 језика, a мој стриц је био познати стручњак за санскритски језик и књижевност и владао је са 25 језика. Ја сам још у деветој години почео да се најживље интересујем за стране језике. Први страни језик који сам научио био италијански. За време гимназије научио сам, поред три мртва, латинског, старогрчког и јеврејског, још и француски, шпански, енглески, руски, чешки и све скандинавске језике - рекао је Шулц.

Жељко Јоксимовић
Певач и композитор Жељко Јоксимовић говори српски, руски, пољски, грчки, енглески и француски.
Са 9 је научио италијански, а у гимназији француски, шпански, енглески, руски, чешки и све скандинавске језике.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeljko Joksimovic (@zzeljko)

У библиотеци професора Шулца било је 25.000 разних стручних књига, али и грамофонских плоча које су му служиле у учењу правилног изговора. Код језика за које не постоји писана граматика, професор тврди да му је довољно било да научи већи број речи, па да на основу већ раније стеченог обилног филолошког искуства проговори.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Полиглоте су одувек изазивале дивљење и поштовање код обичних "смртника" од којих већина једва познаје један или два страна језика. Данас се у највеће живе полиглоте убраја Зиад Фазах, Либеријац који тренутно живи у Бразилу, а који говори 59 језика и то његово знање било је тестирано и на шпанској телевизији.

Ипак, његово познавање 59 језика је ситница у поређењу са неким познатим полиглотима који су живели у прошлости. Тако је британски политички економиста, путник и писац Џон Боуринг, који је био гувернер Хонг Конга од 1854. до 1859. године, разумео чак 200 различитих језика, а могао их је с лакоћом причати 100.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas