Oglas
· · Komentari: 1
GENIJE

Neverovatno: Željko Joksimović govori ŠEST JEZIKA, a ovaj profesor 290!

Ko je bio čovek koji je govorio 290 jezika? Neverovatan talenat omogućio je profesoru da nauči toliko stranih jezika!

1616590136_zeljko.PNG
Foto: Instagram/ screenshot zzeljko
Oglas

Širom sveta govori se, inače, oko 7.000 jezika, samo u Port Morsbiju, Nova Gvineja, čak 800! Nažalost, gotovo svakodnevno nestane po jedan jezik, pa lingvisti prognoziraju da će do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto. Jedan jezik iz Meksika u opasnosti da izumre zato što poslednja dva živa govornika - odbijaju da razgovaraju!

Pročitajte još: Naučnici nemaju odgovor zašto se kamene LOPTE pojavljuju širom sveta, a najbliža je 200 kilometara od Beograda

Beogradska štampa između dva svetska rata u nekoliko navrata bavila se fenomenom nemačkog filologa, profesora na Filozofskom fakultetu u Frankfurtu, dr Karla Šulca. Tako 1939. godine prestoničke novine pišu o "geniju pamćenja" koji govori neverovatnih 290 jezika:

Iz Frankfuta nije izašao
Beogradski dnevni list "Pravda" 1940. godine detaljno piše o profesoru Šulcu, naglašavajući kako je pravo čudo da je za relativno kratko vreme mogao da savlada tolike strane jezike, gotovo se ne mičući iz rodnog Frankfurta, a pored toga naučio je i sve finese, ne samo sintakse i gramatike mnogobrojnih jezika, već i njihove dijalekte.
Učio je po nekoliko jezika u isto vreme. I prevodio.

- Uvek sam želeo da naučim što više jezika i ta ljubav nije se smanjila kada sam na univerzitetu izučavao filozofiju i matematiku. Godine 1909. bio sam penzionisan i tada sam se sasvim posvetio učenju stranih jezika. Učio sam po nekoliko jezika u isto vreme i objavljivao razne prevode kineskog i ostalih istočnjačkih jezika. Proučavao sam jezike srednje i Južne Amerike, a isto tako jezike Indije, Kine, Japana... - rekao je Šulc.

Tri su preduslova neophodna da bi čovek učio strane jezike.

Povodom proslave 60. rođendana i tridesetogodišnjice naučnog rada, profesor je u domu novinarima otkrio da su tri glavna preduslova za učenje stranog jezika: ogromna količina dobre volje, vrednoća i urođene sposobnosti.

Biblija na 2.454 jezika
Knjiga koja je zastupljena na najviše jezika je Biblija, dostupna na 2.454 različita jezika. Knjiga "Pinokio" Karla Kolodija je na drugom mestu (i nas je taj podatak iznenadio!), dok je Agata Kristi autorka čije su knjige najviše prevođene na razne jezike.

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

- Moj otac je perfektno govorio 13 jezika, a moj stric je bio poznati stručnjak za sanskritski jezik i književnost i vladao je sa 25 jezika. Ja sam još u devetoj godini počeo da se najživlje interesujem za strane jezike. Prvi strani jezik koji sam naučio bio italijanski. Za vreme gimnazije naučio sam, pored tri mrtva, latinskog, starogrčkog i jevrejskog, još i francuski, španski, engleski, ruski, češki i sve skandinavske jezike - rekao je Šulc.

Željko Joksimović
Pevač i kompozitor Željko Joksimović govori srpski, ruski, poljski, grčki, engleski i francuski.
Sa 9 je naučio italijanski, a u gimnaziji francuski, španski, engleski, ruski, češki i sve skandinavske jezike.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeljko Joksimovic (@zzeljko)

U biblioteci profesora Šulca bilo je 25.000 raznih stručnih knjiga, ali i gramofonskih ploča koje su mu služile u učenju pravilnog izgovora. Kod jezika za koje ne postoji pisana gramatika, profesor tvrdi da mu je dovoljno bilo da nauči veći broj reči, pa da na osnovu već ranije stečenog obilnog filološkog iskustva progovori.

Pročitajte još: Ribari redovno viđaju LETELICE kako izranjaju iz okeana, a za sve su krivi džinovi?

Poliglote su oduvek izazivale divljenje i poštovanje kod običnih "smrtnika" od kojih većina jedva poznaje jedan ili dva strana jezika. Danas se u najveće žive poliglote ubraja Ziad Fazah, Liberijac koji trenutno živi u Brazilu, a koji govori 59 jezika i to njegovo znanje bilo je testirano i na španskoj televiziji.

Ipak, njegovo poznavanje 59 jezika je sitnica u poređenju sa nekim poznatim poliglotima koji su živeli u prošlosti. Tako je britanski politički ekonomista, putnik i pisac Džon Bouring, koji je bio guverner Hong Konga od 1854. do 1859. godine, razumeo čak 200 različitih jezika, a mogao ih je s lakoćom pričati 100.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas