· · Коментари: 1
ТУЖНА СУДБИНА

Партизани стрељали брата МЕШЕ СЕЛИМОВИЋА због "крађе": А да су знали зашто је то урадио, умрли би од стида! (ФОТО)

„Дервиш и смрт“, је књижевни одговор Меше Селимовића унутрашњем демону који га је опседао двадесет година након смрти брата, Шефкије Селимовића.

1623237174_6488_8.nastavak-mesa_f.jpg
ФОТО: Достојанство - Меша Селимовић / Фото - документација "Новости"

Селимовићи су били позната партизанска породица у Тузли. 

Мешин брат, Шефкија, регрутован је у домобране, да би током првог ослобођења Тузле, прешао на старну партизана. Током борби успео је да се истакне и стекне чин потпоручника. 

Све је ишло како треба за младог Шефкију, до кобне заплене 1944. године.

Прочитајте још: Достојевски, Толстој и Пушкин су познати КОЦКАРИ: Игре са картама су их скупо коштале! (ФОТО)

Крађа из магацина

Те године је Шефкија, као руководилац Фонда народних добара, изнео из магацина део намештаја (кревет, ормар и још нешто ситнијег намештаја) и послао га кући.

За ову крађу је сазнао штаб Корпуса и одмах је затражено да се Селимовић ухапси. У то време, код партизана су се и најмање пљачке кажњавале најстрожије, јер је све третирано као народно добро, а имовина је високо вреднована. Сви смо чули причу о партизанском војнику који је на ослобођеној територији узео четири јаја из кокошињца и због тога најстрожије кажњен - смрћу.

Шта је могао да очекује Шефкија?

Суђење Шефкији

На суђењу је признао да јесте узео намештај, али да су то чинили и други. На срећу, пуштен је с образложењем да се ипак ради о официру из познате партизанске породице. Пуштен је из затвора, рашчињен и враћен у војску као обичан војник.

Када је Штаб Корпуса сазнао да је Селимовић пуштен из затвора, одмах су захтевали да му се суди на војном суду, јер се зна да партизанска војска не толерише крађу.

Шефкија је предат војном суду где је по кратком поступку осуђен на смрт. Оно што га е први пут избавило (чињеница да потиче из познате партизанске породице), овај пут му је била отежавајућа околност. Желели су да послужи за пример! Човек из познате породице треба најпре да плати за свако недело.

Крајем 1944. је стрељан и покопан на непознатом месту.

Прочитајте још: Бикови НЕ ЈУРИШАЈУ на црвену боју! Пет познатих чињеница за које смо сви веровали да су тачне, a заправо су ЛАЖ!

Због чега је Шефкија узео намештај?

Да цела прича добије још тужнији крај, разбог због ког је Шефкија узео намештај је и више него болан. Шефкија је намештај из ГУНД-овог магазина заправо посудио, и то зато што су му усташе опљачкале стан, а супруга му се у празан дом враћала из јасеновачког логора.

Меша се никад није опаравио од ове породичне неправде и 20 година касније је смогао снаге да напише дело као одговор на трагичан догађај. Управо "Дервиш и смрт" је постала Мешина најпознатија књига.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ   

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.