Oglas
· · Komentari: 1
TUŽNA SUDBINA

Partizani streljali brata MEŠE SELIMOVIĆA zbog "krađe": A da su znali zašto je to uradio, umrli bi od stida! (FOTO)

„Derviš i smrt“, je književni odgovor Meše Selimovića unutrašnjem demonu koji ga je opsedao dvadeset godina nakon smrti brata, Šefkije Selimovića.

1623237174_6488_8.nastavak-mesa_f.jpg
FOTO: Dostojanstvo - Meša Selimović / Foto - dokumentacija "Novosti"
Oglas

Selimovići su bili poznata partizanska porodica u Tuzli. 

Mešin brat, Šefkija, regrutovan je u domobrane, da bi tokom prvog oslobođenja Tuzle, prešao na starnu partizana. Tokom borbi uspeo je da se istakne i stekne čin potporučnika. 

Sve je išlo kako treba za mladog Šefkiju, do kobne zaplene 1944. godine.

Pročitajte još: Dostojevski, Tolstoj i Puškin su poznati KOCKARI: Igre sa kartama su ih skupo koštale! (FOTO)

Krađa iz magacina

Te godine je Šefkija, kao rukovodilac Fonda narodnih dobara, izneo iz magacina deo nameštaja (krevet, ormar i još nešto sitnijeg nameštaja) i poslao ga kući.

Za ovu krađu je saznao štab Korpusa i odmah je zatraženo da se Selimović uhapsi. U to vreme, kod partizana su se i najmanje pljačke kažnjavale najstrožije, jer je sve tretirano kao narodno dobro, a imovina je visoko vrednovana. Svi smo čuli priču o partizanskom vojniku koji je na oslobođenoj teritoriji uzeo četiri jaja iz kokošinjca i zbog toga najstrožije kažnjen - smrću.

Šta je mogao da očekuje Šefkija?

Suđenje Šefkiji

Na suđenju je priznao da jeste uzeo nameštaj, ali da su to činili i drugi. Na sreću, pušten je s obrazloženjem da se ipak radi o oficiru iz poznate partizanske porodice. Pušten je iz zatvora, raščinjen i vraćen u vojsku kao običan vojnik.

Kada je Štab Korpusa saznao da je Selimović pušten iz zatvora, odmah su zahtevali da mu se sudi na vojnom sudu, jer se zna da partizanska vojska ne toleriše krađu.

Šefkija je predat vojnom sudu gde je po kratkom postupku osuđen na smrt. Ono što ga e prvi put izbavilo (činjenica da potiče iz poznate partizanske porodice), ovaj put mu je bila otežavajuća okolnost. Želeli su da posluži za primer! Čovek iz poznate porodice treba najpre da plati za svako nedelo.

Krajem 1944. je streljan i pokopan na nepoznatom mestu.

Pročitajte još: Bikovi NE JURIŠAJU na crvenu boju! Pet poznatih činjenica za koje smo svi verovali da su tačne, a zapravo su LAŽ!

Zbog čega je Šefkija uzeo nameštaj?

Da cela priča dobije još tužniji kraj, razbog zbog kog je Šefkija uzeo nameštaj je i više nego bolan. Šefkija je nameštaj iz GUND-ovog magazina zapravo posudio, i to zato što su mu ustaše opljačkale stan, a supruga mu se u prazan dom vraćala iz jasenovačkog logora.

Meša se nikad nije oparavio od ove porodične nepravde i 20 godina kasnije je smogao snage da napiše delo kao odgovor na tragičan događaj. Upravo "Derviš i smrt" je postala Mešina najpoznatija knjiga.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU   

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas