· · Коментари: 0
ЛЕГЕНДА

Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Захваљујући здравој исхрани и редовним вежбама за Валентину терешкову ни Марс није далеко, ова хероина открила је рецепт за дуг живот

Дете звезда
Мало ко зна да је девет месеци након лета у свемир родила ћерку. Наиме, пристала је на прву вантелесну оплодњу у свемиру и добила ћерку коју зову "дете звезда" и по њој је настала чувена чоколада "Аљонка".

Иако је у поодмаклим годинама, рођена је 1937. године, Валентина Терешкова је и данас веома активна.

Она је узорна мајка и бака, али је и члан руске астронаутске заједнице, заменица председавајућег руске Думе за унутрашње федералне послове.

Прочитаје још: Веровало се да Стаљин никада није пио лекове, целог живота тражио је једну БИЉКУ коју данас многи користе

Упућени кажу да изгледа далеко млађе и виталније од већине вршњакиња. Пре свега захваљујући њеној генетској предиспозицији, али и томе што се здраво храни и редовно вежба.

Мала "звезда" Фото: А.М.

Њен дан почиње традиционалним руским доручком, природним чајем, а следе лагане вежбе разгибавања, дуга јутарња шетња. Њен ручак је, такође, лаган, поподне одлази на неку врсту пилатеса, а пред спавање избегава храну која би јој оптеретила желудац.

Захваљујући чврстој самодисциплини Валентина и данас задивљује људе, али и научнике који настављају да проучавају њен организам, тражећи научне одговоре на вечита питања о здравом животу и дуговечности.


Валентина је прва жена која је полетела у свемир, а са путовања 1963. године се замало није вратила, а неки детаљи су остали непознати.

Терешкова је била одабрана за мисију, пре свега, због огромног искуства у скакању падобраном, што се на крају мисије показало кључним за повратак кући. До тренутка када је у свемир отпутовала у броду "Восток 6", Терешкова је одрадила 126 скокова, што је било важно и због чињенице да су руски астронаути при повратку на земљу искакали из свемирског брода и приземљивали се уз помоћ падобрана.

И данас одлично изгледа Фото: Архива Новости

Пред сам крај путовања Терешкова је приметила да је њен брод почео да се удаљава од Земље уместо да се приближава. Утврђено је да је брод био програмиран за узлазну, а не силазну путању!

- Почела сам све више да се пењем и успела сам на време да јавим контроли на Земљи шта се догађа, па је донета одлука да због личне безбедности морам да скочим падобраном са нешто више од 6.000 метара - сећа се Терешкова.

Приземљила се близу границе Казахстана, Монголије и Кине. Слетање у регион Алтаја није био лак. Исцрпљена је буквало пала међу зачуђене мештане који су радознало притрчали да јој помогну. Понудили су јој свој скромни оброк од кромпира, кваса и домаћег хлеба.

Падобран јој је спасио живот.

Током тродневног лета у орбити Валентина је имала и здравствених тегоба које је пребродила само захваљујући менталној снази.

Валентинина векна од проса
100 грама проса, 50 грама црвеног сочивакашика овсених пахуљица, 2 кашике млевеног лана, шаргарепа, 2 кашике маслиновог уља, 2 кашике пасираног парадајза Припрема: Скувају се одвојено просо и сочиво. На маслиновом уљу се продиста исецкан црни и бели лук и нарендана шаргарепа. Помешајте кувано просо и сочиво са динстаним луком, додајте лан и овсене пахуљице, парадајз, жалфију, бибер и со. Пеците у рерни на 180 степени пола сата.

У једном тренутку је, чак, престала да одговара на поруке из командног центра, али се касније испоставило да је - заспала. Простор у њеној кабини је био толико скучен да је право чудо како је прошла без здравствених последица.

Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

За пут у свемир више пута је одликована, али њена једина неостварена жеља је да се отисне пут Марса, јер хероина се никада не предаје и не одустаје!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.