Oglas
· · Komentari: 0
LEGENDA

Ko je Valentina Tereškova, živa legenda Rusije? Prva žena koja je letela u svemir, a lik njene ćerke krasio je omot svima poznate ČOKOLADE

Zahvaljujući zdravoj ishrani i redovnim vežbama za Valentinu tereškovu ni Mars nije daleko, ova heroina otkrila je recept za dug život

Oglas
Dete zvezda
Malo ko zna da je devet meseci nakon leta u svemir rodila ćerku. Naime, pristala je na prvu vantelesnu oplodnju u svemiru i dobila ćerku koju zovu "dete zvezda" i po njoj je nastala čuvena čokolada "Aljonka".

Iako je u poodmaklim godinama, rođena je 1937. godine, Valentina Tereškova je i danas veoma aktivna.

Ona je uzorna majka i baka, ali je i član ruske astronautske zajednice, zamenica predsedavajućeg ruske Dume za unutrašnje federalne poslove.

Pročitaje još: Verovalo se da Staljin nikada nije pio lekove, celog života tražio je jednu BILJKU koju danas mnogi koriste

Upućeni kažu da izgleda daleko mlađe i vitalnije od većine vršnjakinja. Pre svega zahvaljujući njenoj genetskoj predispoziciji, ali i tome što se zdravo hrani i redovno vežba.

Mala "zvezda" Foto: A.M.

NJen dan počinje tradicionalnim ruskim doručkom, prirodnim čajem, a slede lagane vežbe razgibavanja, duga jutarnja šetnja. NJen ručak je, takođe, lagan, popodne odlazi na neku vrstu pilatesa, a pred spavanje izbegava hranu koja bi joj opteretila želudac.

Zahvaljujući čvrstoj samodisciplini Valentina i danas zadivljuje ljude, ali i naučnike koji nastavljaju da proučavaju njen organizam, tražeći naučne odgovore na večita pitanja o zdravom životu i dugovečnosti.


Valentina je prva žena koja je poletela u svemir, a sa putovanja 1963. godine se zamalo nije vratila, a neki detalji su ostali nepoznati.

Tereškova je bila odabrana za misiju, pre svega, zbog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući. Do trenutka kada je u svemir otputovala u brodu "Vostok 6", Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice da su ruski astronauti pri povratku na zemlju iskakali iz svemirskog broda i prizemljivali se uz pomoć padobrana.

I danas odlično izgleda Foto: Arhiva Novosti

Pred sam kraj putovanja Tereškova je primetila da je njen brod počeo da se udaljava od Zemlje umesto da se približava. Utvrđeno je da je brod bio programiran za uzlaznu, a ne silaznu putanju!

- Počela sam sve više da se penjem i uspela sam na vreme da javim kontroli na Zemlji šta se događa, pa je doneta odluka da zbog lične bezbednosti moram da skočim padobranom sa nešto više od 6.000 metara - seća se Tereškova.

Prizemljila se blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine. Sletanje u region Altaja nije bio lak. Iscrpljena je bukvalo pala među začuđene meštane koji su radoznalo pritrčali da joj pomognu. Ponudili su joj svoj skromni obrok od krompira, kvasa i domaćeg hleba.

Padobran joj je spasio život.

Tokom trodnevnog leta u orbiti Valentina je imala i zdravstvenih tegoba koje je prebrodila samo zahvaljujući mentalnoj snazi.

Valentinina vekna od prosa
100 grama prosa, 50 grama crvenog sočivakašika ovsenih pahuljica, 2 kašike mlevenog lana, šargarepa, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike pasiranog paradajza Priprema: Skuvaju se odvojeno proso i sočivo. Na maslinovom ulju se prodista iseckan crni i beli luk i narendana šargarepa. Pomešajte kuvano proso i sočivo sa dinstanim lukom, dodajte lan i ovsene pahuljice, paradajz, žalfiju, biber i so. Pecite u rerni na 180 stepeni pola sata.

U jednom trenutku je, čak, prestala da odgovara na poruke iz komandnog centra, ali se kasnije ispostavilo da je - zaspala. Prostor u njenoj kabini je bio toliko skučen da je pravo čudo kako je prošla bez zdravstvenih posledica.

Pročitajte još: Ova BILJKA je lek protiv starosti, a Hitler je po nju poslao u Rusiju TAJNU EKSPEDICIJU

Za put u svemir više puta je odlikovana, ali njena jedina neostvarena želja je da se otisne put Marsa, jer heroina se nikada ne predaje i ne odustaje!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas