Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕМИР

Сви који доживе ЕФЕКАТ ПРЕГЛЕДНОСТИ више нису АГРЕСИВНИ

Космонаути при погледу на Земљу доживљаају промену свести названу "ефекат прегледности или "овервиw еффецт"

1594639366_Depositphotos_384364024_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Оно што доживљавају астронаути заснива се на сензацијама које произилазе из погледа на Земљу из свемира, видевши нашу планету као крхку насељену сферу која "виси у празнини" и заштићена је само танким слојем атмосфере.Границе држава и национални сукоби изгледају потпуно безначајно, док су рањивост планете и потреба да се она заштити - очигледне.

Шат је рекао први?
Први Јуриј Гагарин рекао: "Летећи око Земље, видео сам колико је наша планета прелепа. Људи, треба да чувамо и умножавамо ову лепоту, а не да је уништавамо!"

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

Руски астроналут, Александар Мисуркин, који је дуго боравио на Међународној свемирској станици, каже:

"Она је тако лепа, наша планета, тако мала и беспомоћна. Наша атмосфера је танка-танка свилена љуска. Ваздух је за нас тако обична ствар. Трчиш - дишеш, ходаш - дишеш. А кад је гледате са стране - мислите - колико је крхка и како је лепа".

Атмосфера је танка, а планета је мала и беспомоћна,

Иначе, израз "овервју ефект" први је поменуо 1987. године писац Френк Вајт у књизи "Ефекат прегледности - истраживање свемира и човекова еволуција", а 2012. године снимљен је документарни филм "Овервиеw".

Психолози кажу да је овај ефекат битан део одржавања менталног здравља на свемирским мисијама које дуго трају.

Људи кажу надам се да ћу отићи на небо када умрем, али много греше - већ су ту!

Амерички астронаут Џим Ловел, који је давне 1968. био на мисији "Аполо 8", убрзо је схватио да је њихово путовање више од "само" свемирског лета

- Људи често кажу: "Надам се да ћу отићи на небо када умрем", али ако размислите стижете на небо када се родите, Бог нам је дао позорницу на којој играмо, а како ће изгледати представа, зависи од нас" - рекао је Ловел.

Прочитајте још: ВАНЗЕМАЉЦИМА смо пре 43 године послали ПЛОЧУ, нећете веровати шта је на њој СНИМЉЕНО!

Негативни психолошки изазови људског свемирског лета добили више пажње од - потенцијалних користи

Према студији из 2016. године, коју је објавило Америчко удружење психолога примећено је да су негативни психолошки изазови људског свемирског лета (попут изолације и могуће нетрпељивости међу члановима посаде) добили више пажње од - потенцијалних користи.

"Ефекат прегледности" може бити један од најзначајнијих аспеката свемирског лета и може представљати важан заштитни слој против неких психолошких ризика свемирских мисија" - пишу аутори и наглашавају да јак осећај страхопоштовања може помоћи члановима посаде да заједно раде на мисији. "

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas