Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

ТРАГЕДИЈЕ су се низале једна за другом: Наталија Обреновић била је НАЈТУЖНИЈА ЕВРОПСКА КРАЉИЦА

На данашњи дан, Дан примирја, Срби носе цвет Наталијину Рамонду на реверу. Цвет је добио име управо по Наталији Обреновић.

1636641210_kraljica.png
Фото: Принтскрин/Wikipedia
Oglas

За разлику од принцеза из бајки које уживају у животу, Наталија Обреновић имала је јако тежак живот. Од тренутка када се удала за Милана Обреновића и постала краљица Србије, живот јој је постао немирно море, а трагедије су се низале једна за другом.

Прочитајте још: Удаћу се једино за војводу Марка Миљанова: Како се Стефанија заљубила у дупло старијег удовца и запросила га

Наталија Петровна Кешко рођена је у Фиренци 1859. године у богатој и угледној руско-румунској породици. Њен отац Петар био је руски пуковник, а мајка принцеза из кнежевине Молдавије. Безбрижан период за њу је брзо завршен јер остала без оца у шестој, а без мајке у петнаестој години живота.

Брак са Миланом Обреновићем

За Милана Обреновића се удала са 16 година, а годину дана касније након порођаја који је једва преживела, добили су сина Александра.

Имали су још једног сина Сергеја који је нажалост преминуо пет дана након рођења.

Важили су за најлепши пар, али убрзо су почеле да круже гласине о Милановом неверству и аферама које је имао са многим женама. Наталију је то јако погодило, а како су године пролазиле, јаз између њих је био све већи.

Фото: Принтскрин/Wikipedia

Осим несугласица на приватном плану, краљ и краљица се нису слагали ни по политичким питањима. Пореклом Рускиња, Наталија је била наклоњена Русији, а Милан Бечу. Након развода 1888. године, протерана краљица је са сином Александром отишла у Немачку.

Након што је открио где се налази,  краљ Милан је тражио од ње да му врати сина, што је она након дугог противљења и учинила. Годину дана касније због неуспеха који је Србија доживела у рату против Буграске и нарушеног угледа, краљ Милан је абдицирао.

Живот након развода

Свој живот Наталија је наставила у Француској у дворцу ''Сашино'', који је добио име по њеном сину Александру (Саша). У то време друштво јој је правила Драга Машин, дворска дама. Верује се да су се тако Александар и Драга Машин упознали и заволели.

Наталија је била против брака свог сина са 12 година старијом удовицом, а касније се испоставило и нероткињом.

Уместо честитке сину поводом венчања, краљица Наталија га се путем писма јавно одрекла. Нису имали прилику да се помире јер је краљ Александар, заједно са краљицом Драгом убијен у мајском преврату 1903. године.

Смрт Александра Обреновића и католицизам

Губитак сина јединца дубоко је погодио краљицу Наталију која се потом повукла из јавног живота у један католички манастир у Француској. Касније је и сама примила католичку веру. Умрла је сама у великој беди и сиромаштву у манастиру Сен Дени 1941. године. Почива на гробљу Ларди поред Париза.

Упркос несугласицама и свађама са краљем, народ је заволео и прихватио Наталију као своју краљицу. Звали су је ''српском мајком''. Бринула је о рањеницима за време рата са Бугарском 1885. године, помагала је народу и искористила је свој утицај да поправи мишљење о Србима и Србији које је владало у Европи.

На данашњи дан, Дан примирја, Срби носе цвет Наталијину Рамонду на реверу. Цвет је добио име управо по Наталији Обреновић, а познат је као цвет феникс - чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може да оживи, што указује и на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas