Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАБАВНА ИСТОРИЈА

Већина жена би се данас нашла у "ПРОБЛЕМУ": Ово су били услови због којих би вас прогласили ВЕШТИЦОМ 1692. године

Уколико потврдно одговорите на неко од ових 15 услова, у 17. веку бисте вероватно биле проглашене вештицом.

1642320850_woman-ge78575a6f_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ово су били закони и “докази” који су коришћени током суђења вештицама у Салему 1692. године, а већина жена данас испуњава ове услове.

За почетак довољно је што се женско

Да ли сте жена? Ако јесте, велика је вероватноћа да сте једна од многих "ђаволових невеста из пакла". Од средњовековног периода жене су биле повезане са нечастивим и вештичарењем. Хиљадама година људи су веровали да су жене подложније гресима од мушкараца, а грех је јасан показатељ обожавања ђавола.

Историјски гледано, бројке драматично фаворизују жене оптужене за вештичарење у односу на мушкарце. У Салему, од 19 обешених због враџбина, 14 су биле жене.

Прочитајте још: Омиљено пиће сваког мушкарца су првенствено правиле жене, а онда су кренуле оптужбе о вештицама

Сиромаштво

Сиромашни, бескућници и они који су приморани да се ослањају на подршку заједнице били су међу најугроженијим и често оптужени за вештичарење.

На пример, Сару Гуд, обешену 1692. године због вештичарења, комшије нису волеле и нису јој веровале јер је лутала од куће до куће молећи само за храну.

Богатство

Ако сте одрасла, неудата жена која живи без икакве додатне (мушке) подршке, вероватно имате и теглу пуну жабљих очију у својој остави. Свака назнака да би жена могла да живи без помоћи или надзора мушкарца подигла би узбуну. Вероватно би била изолована од заједнице - све док, наравно, не би била ухапшена и изведена пред суд.

Према доступним информацијама, између 1620. и 1725. жене без браће, очева или мужева, чиниле су 89 одсто жена погубљених због вештичарења у Новој Енглеској.

Имате своју женску екипу

Мало разочарање за све популарне девојке и жене које воле "Секс и град", и сличне "женске" групе - окупљања група жена без мушког пратиоца у средњем веку сматрана је "састанком клана за обожавање ђавола".

Посвађали сте се са неком од својих пријатељица

Злогласни ловци на вештице попут Метјуа Хопкинса и Џона Серна створили су такав терор у заједници да женама није требало дуго да оптуже друге жене за вештичарење као начин да скрену пажњу са себе. Према ауторки Елизабет Реис: "Жене су чешће него мушкарци оптуживане за саучесништво са ђаволом, а имајући у виду таква уверења о себи, лакше су могле да замисле да су и друге жене једнако проклете".

Фото: Пиксабеј

Узмимо случај Рејчел Клинтон. "Вредне и угледне жене" из њеног села оптужиле су је за вештичарење. Рејчел, која је и сама некада била "вредна и угледна жена" живела је са болесном мајком и била је удата за човека доста млађег од ње због чега је склизнула на најнижу степеницу класног система. Додајте на то неколико прстију уперених у њу због тога што су је комшинице ружно сањале или што је нечија ћерка падала у постељу чим је Рејчел прошла поред њихове куће и биће вам јасно зашто је госпођа Клинтон осуђена за вештичарење.

Зли језици

Важно је запамтити да је у средњем веку свако могао да оптужи сваког. Тако је и било! Ако сте били оптужени да практикујете враџбине било које врсте од стране било кога, неко други би на то могао додати како вас је видео да голи летите по месечини на метрли направљеној од ушију својих љубавника. И, то би био валидан и потпуно прихватљив доказ пред судом!

Старији сте

Старије жене, и удате и неудате, биле су изузетно подложне оптужбама. Ребека Нурс је, на пример, била у раним седамдесетим када јој је суђено и када је осуђена на смрт као вештица.

Млади сте

Дороти Гуд, најмлађа особа икада оптужена за вештичарење, имала је само 4 године када је признала да је вештица (истовремено сведочећи и против своје мајке Саре, која је обешена 1692. године). Дороти је била у затвору девет месеци пре него што су је пустили на слободу. Након тога је полудела и губи јој се траг у историји.

Фото: Пиксабеј

Волите лечење биљем и разумете се у народну медицину

Постојао је један посебан посао који је људе доводио у опасност да буду оптужени за вештичарење - траварке или исцелитељке. Једна од њих, Маргарет Џонс погубљена је 1648. само због тога што је упозоравала људе да ће и даље бити болесни, ако не буду спроводили прописане третмане.

У браку сте, али још увек немате деце

Неплодност је сматрана сигурним знаком запоседнутости жене. Осим тога, ако би ваше комшије и њихово шесторо деце патили на било који начин, готово сигурно би веровали да је љубоморна комшиница који живи поред бацила чини на њихов дом.

Тврдоглави сте

Било каква дрскост или тврдоглавост могла је донети оптужбу за вештичарење.На суђењу Рејчел Клинтон, њени тужиоци су учврстили свој случај против ње следећим "аргументом":

"Зар није показала карактер огорчене, наметљиве, захтевне жене – укратко, лик вештице? Није ли претила, викала и тукла се?"

Имате младеж или неки  други белег на телу од рођења

Било шта од овога пронађеног на телу могло би се протумачити као ђавољи знак. Оптужени су се потпуно скидали голи, лишавали длака и претреживан је сваки милиметар њиховог тела све док се не би пронашла нека врста обележја.

Фото: Пиксабеј

Покварио вам се неки млечни производ

У неколико сведочења против вештица помињу се да се млечни производи кваре у њиховом присуству. Ако било која од локалних крава не даје млеко, вероватно сте ви криви и за то!

Секс ван брака

Једна од жртава у Салему била је Марта Кори која је у младости имала ванбрачног сина. Касније се удавала чак два пута. Други брак је био са извесним Џајлсом Коријем који је и сам био познат у младости као "скандалозна особа".

Када је дошло до суђења вештицама, Мартине индискреције из прошлости нису баш помогле њеној одбрани, па је осуђена и обешена. Од последица мучења како би га навели да призна да се бави вештичарењем умро је и њен муж, пише портал "Mentalfloss".

Хтели сте да предвидите будућност или идентитет будућег мужа?

Да ли сте икада сањали о својој сродној души или написали његове иницијале у свом дневнику? Онда би се, попут Титубиних, робиње која је живела у Салему, ваше активности могле протумачити као враџбине.

Дуго се сматрало да је Титуба подстицала младе девојке да врачају како би предвиде идентитет својих будућих мужева, а она је постала једна од првих жена у Салему оптужених за вештичарење.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas