Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТАЈНЕ

Драги се сећа да се Милка пробудила на дрвету где су је санђаме однеле, а од вампира их је спасло трње на прозору

Драгољуб Јаковљевић звани Драги, из Старог Села надомак Јагодине, у животу се наслушао прича о разноразним "нечастивим" силама.

1618903936_3-Ruzica-ispred-svoje-kuce.JPG
Фото: З. Глигоријевић
Oglas

Драги је слушао је о ликовима санђама, вила, вампира и других ала из ко зна којег света спопадале чланове његове ближе и даље породице, као и њихове комшије, али и случајне пролазнике.

Он се сећа да је његова мајка Ружица Јанићијевић имала три "премежданија у своме веку", чак је доживела и клиничку смрт, али је живела 94 године. Мајка је, додаје он, имала обичај да каже да ју је Бог заборавио, а, ето, узео ју је пре две године.

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

До саме смрти, Драгољубова мајка се јасно сећала 5. јуна 2000. године. Била је крсна слава, па је устала прилично рано.

Покојна бака Ружица Фото: З. Глигоријевић

У неко време приметила је црвенкасту тачкицу на образу, "као кад се убодеш шиваћом иглом". Образ јој је отицао је све више. Укућани су јој говорили да оде лекару.

Рекла је да зна да ће умрети и од тачкице на образу стигла је до инфузије.

- Пристала је да је одведемо лекару тек предвече, јер је била прилично поднадула и модра. "Код ове жене је критично стање", рекла нам је докторка са Интерног одељења ћупријске болнице. Био сам прилично уплашен, али мајка за њене речи није "давала ни пет пара". Рекла ми је како зна да неће умрети - сећа се Драги.

Лекари су је одмах прикључили на инфузију. Међутим, увече је код ње дошла рођака, па ју је бака Ружица замолила да јој то искључи и да мало прошетају. Чим је изашла из собе осетила је малаксалост и сручила се. Кад се освестила, лекари су рекли да је доживела клиничку смрт.

Прочитајте још: "Титаник" је тонуо, а у чамцу број 15 био је СРБИН. Спасила га је капа!

- Друго "премежданије" мајка је имала у дворишту. Понела је зоб за свиње, али је, без икаквог разлога, ођедном испустила лонац и буквално прелетела до обора. Као да ју је неко бацио. Не знамо колико је ту лежала док се није освестила. Трећи пут умало није страдала док је терала краве на испашу. Једном руком држала је штрангле, а другом штап. "Однекуд је наишла мушица и краве су почеле да се окрећу око мене. Била сам готова да ме прекину". Срећом, пукао је конопац и остала је жива - прича Драги.

Ђаво у потоку!
Наш саговорник каже да му је покојна мајка много приповедала о "нечастивима" и вилама које су плашиле мештане поморавских села. Једну од прича казивао јој је покојни отац Милашин. Док су радили на њиви, он је отишао до реке и видео голо дете како се купа у виру. Чим је схватило да је виђено, дете је побегло под обалу. "Ја, бре, видех ђавола!", рекао је Милашин радницима кад се вратио.
Доживела је три пемежданија у животу!

Драги каже да је отац отишао је у Крагујевац да купи славску свећу и тамјан. У повратку је омркао. Док је ишао путем, поред њега се утулумбио неки човек који је личио на његовог оца. "Што си ти, Владимире, био данас у Крагујевцу, кад сам и ја тамо ишао?". Ђаво му је онда рекао да је то и хтео, да проговори како би могао да га "освоји". Тако га је терао и терао, пењао уз воду и низ њу, ругао му се, бацао му бисаге...

Ђаво га је мучио до зоре!

- Милашин је некако смогао снаге да чврсто држи свећу и тамјан које је стрпао испод кошуље. Ђаво га је оставио кад су запевали први петлови. "Захвали Богу што си имао то у недрима, иначе би био раскинут начисто. "Ајде што си ме видео у реци, али што си причао радницима да си ме видео" - сећа се Драги догађаја свог деде.

Драги Фото: З.Г.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Деда је једном је пошао у Ратковић. Носио је секиру на рамену и бичкију у рукама. Наједном је зачуо како пљушти вода у реци. Само бије са обале на обалу! Милашину се шајкача подигла са главе.

Стављали су трње на прозоре да не би улазили вампири, јер су шетали по буњишту.

- Деда ми је причао да је његова мајка стављала трње на прозоре да не би улазили вампири. Из буњишта су, тврдио је, упадали у кућу и шетали по њој. Трње је била добра одбрана, јер кад се убоду, они се "разљигошу" као пихтије и нестану.

Из качаре је изашло бело псето!

Он и баба Видосава спавали су у качари међу бачвама, јер је кућа имала само једну собу, а било је пуно чељади. Једне ноћи, баба је чула како нешто иде по гредама, а прашина и комади цигала падају по њима и по кревету. Баба је непрестано запиткивала деду да ли га је страх, а он јој је одговарао само да ћути.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Кад је бука коначно престала, видели су како на врата од качаре излази бело псето. Баба Видосава од тада у качару није смела да уђе ни преко дана, а камоли да спава у њој - прича Драги.

Комита је ишчупао комбур и уперио га у утвару
Док његова покојна мајка Ружица за живота никада није видела утваре, Драги је гледао како је жена, огрнута белим чаршавом, код цера у селу Белица плашила пролазнике. У први мах сви су били уплашени. Онда је један комита ишчупао конбур и уперио га ка том бићу. "Немој, Милораде, ја сам, Милунка", закукала је жена, којој више никада није пало на памет да плаши људе.- Ја сам рођен плашљив и за мене је ноћ смрт - искрено каже Драги. - И сада ме је страх, у седамдесетој години. Некад је и зец био храбрији од мене. Али, деда Милашин ми је на самрти рекао да мртав човек никада није удавио живога. Њега је увек било страх да га неко ко је киван на њега не сачека у залатку с коцем у рукама и да га не млатне. "Санђаме не постоје. У њих верује само овај прост народ"!

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Драги се сећа и приче дедине и бабине комшинице Милке коју су "терале" виле. Кад се с посла из Крагујевца враћала у Теверич, морала је да прође поред гробља. На крају друма видела је две девојке и назвала им "добро вече". Само што је то изустила, оне су је ухватиле, па су је пењале по дрвећу и терале преко вира. Једино је нису давиле. Оставиле су је чим су се зачули први петлови. Кад се "освестила", била је на врху дрвета, а плетенице су јој биле запетљане у грани.

Попеле су  је на дрво, плетенице уплеле у гране

- Мајка ми је причала и како се бака Видосава препала док је копала на суседовој њиви. Девојка из комшијске куће отишла је у шуму да би на извору захватила воду. Тамо су биле две девојке које су је ухватиле и играле с њом. Јадница није дуго поживела.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

- Бабу је после било страх да иде по воду. Причала је и да се једном у сумрак са својом мајком из њиве враћала у село. Кад се окренула, видела је како за њима иду две Циганке, којима су се из гуња виделе голе груди. "Нано, ено их две Циганке иду за нама", рекла је мајци. Колико се она окренула, Циганке су нестале. Не да се свакоме ни да их види - верује Драги.

Фото: З. Глигоријевић

Наш саговорник каже да су му старији причали и да не треба да се разговара са онима што се "виде", јер тада не може ни да их "освоји". Комшија Миливоје је тако омркао у Јагодини док је крављом запрегом возио шљиве у град. Кад је ушао у Драгоцвет, поред њега се појавио неки човек који је ходао упоредо. Миливоје је само мирно седео у канатама и ћутао. Ни на краве није смео да викне, већ их је само шибао да иду брже. Кад су наишли на гробље, човек је скочио преко друма и нестао ка споменицима. А чим је почео да лаје, кука и дречи, Миливоје је сав претрнуо.

Санђама данас више нема!

Драги сматра да је раније било много шума, а мало народа који је био глуп и непросвећен, али је уверен да "санђама" данас нема. Међутим, кад год би чуо неку причу о њима, није му било свеједно.

Прочитајте још: "Титаник" је тонуо, а у чамцу број 15 био је СРБИН. Спасила га је капа!

- Комшија Арсеније Илић, чија је кућа изнад наше, причао је како су се краве укопале на кривини у близини куће. Отишао је по фењер и уже и чим је осветлио волове и повукао их конопцем, ђаволи су се по"ватали за тај конопац и волови су излетели до куће. Нека природна сила можда ипак постоји - закључује Драги.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas