Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"КАФА ШТИТИ ОД ОПАСНИХ БОЛЕСТИ САМО АКО СЕ ПИЈЕ НА ОВАЈ НАЧИН":Тврди чувени српски лекар

Доктор Војислав Перишић открио је како се правилно пије кафа и изненадио мишљењем.

1711100783_shutterstock_261745823.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Испијање кафе је један од омиљених ритуала, како у Србији, тако и у свету. Мишљења о кофеину су подељена. Док неки стручњаци стављају фокус на штетност кофеина, многи истичу да може имати благотворна дејства на наш организам. Међутим, оно у чему су сви усаглашени, јесте да је умереност кључ.

Доктор Војислав Перишић често се бавио овом тематиком, те истакао најбитније ствари које свако од нас треба да зна.

Утицај кофеина на организам

- Просечној одраслој особи без проблема можемо да препоручимо да попије од 4 до 6 шоља кафе дневно. Минимална количина, која не прави проблеме у овом контексту, је 200 милиграма кофеина. Наравно, не треба сваки човек некритично у себе да "улије" ту количину. Свака особа познаје своје тело, значи, ако код конзумирања кафе нема кардиоваскуларних проблема, лупања срца, хипертензије, кофеин је најјачи антиоксиданс који овим путем може да се унесе, и он штити од свих ових болести. - рекао је др Перишић и додао:

- Особе које воле да конзумирају алкохол, кофеин штити од карцинома јетре. Етанол је прооксиданс, а кофеин има антиоксидантно дејство и то тако јако изражено, да би се могао сматрати чудом. Истраживања кажу да љубитељи кафе имају и мањи проценат обољевања од карцинома ректума. Поред тога, кофеин утиче позитивно на когнитивне способности па ће тако страсни испијачи кафе ретко, или никада добити Алцхајмерову болест. Најновија истраживања кажу да кофеин штити и панкреас од карцинома, а велике "кафопије" ређе обољевају од ове болести, која је у експанзији. Утиче на регулацију инсулина, и самим тим превенира дијабетес – објаснио је професор др Војислав Перишић, гастроентеролог.

Да ли постоји права мера?

- Када попијете једну или две кафе, а ваш мозак је брз, оштар, "сија" и добро сте расположени, значи да је добар ефекат кофеина на ваше телесне функције. Људи најчешће греше у томе што уносе кафу одмах после оброка. Тако после доручка попију једну или две, исто после ручка и ужине, или сваког оброка. На такав начин анулирају се корисна дејства кофеина јер се он меша са хлороводоничном киселином приликом варења, и може да изазове проблеме. Ако се направи добар баланс у том смислу, "повући ћемо" све оно добро из кафе и кофеина, а нећемо иритирати желудац. - рекао је доктор Перишић.

Изазива ли кофеин зависност?

- Када осетим "аларм", односно да ми пада ментална способност, зна се, иде кафа. Људима се дешава да, када направе паузу од више сати и не унесу количину кафе на коју су навикли, падне концентрација, мозак се успори. То је и мој случај, и нешто што са једног гледишта можемо назвати зависношћу, али са друге, ту су велике користи за здравље. И то сваки човек једноставно на свом примеру може да осети - истиче он.

(Стилл)

Бонус видео:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas