Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
Преиспитивање

Ових дана у Америци руше споменике Колумбу и тврде да он и НИЈЕ БИО ПРВИ!

Чак су и у граду који носи његово име, Колумбији, решили да уклоне бисту славног морепловца

1595506169_kolumbo-nas.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Сећате ли се оног чувеног београдског графита с краја 90-тих "Колумбо ј... те залудна" којим је непознати аутор исказао огорченост народа санкцијама и бомбардовањем које су нам приредили они које је славни морепловац открио?

Кристофер Колумбо је кажу уџбеници историје открио Америку 1492. године. Не зато што је био залудан већ што је залутао тражећи Индију.

Прочитајте још: НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ СОМА БЕЈА: Изван буке и гужве, парче раја умочено у Црвено море (ФОТО)

Али, ових дана у Америци  потомци тих са којима је открио обећану земљу не могу очима да га виде. Због покрета којим се "афро-амерички" становници ове моћне земље на свој начин боре за расну толеранцију, подржани и од своје "беле браће" и Колумбо се нашао на стубу срама. Руше му се споменици у многим градовима, па чак и у Колумбији, граду који по њему носи име, сматрају да је он био "оличење робовласништва, угњетавања, геноцида..."

 У Бостону је споменик капетану Санта Марије остао без главе...

Споменик Колумбу (Фото:"Депозит")

И све више је оних који тврде да Колумбо и није први допловио до обала Америка из "остатка света" и да је незаслужено, вековима већ, сматран за битну личност, великог истраживача. Теорија је све више. Ничу као печурке после кише, а некако су се искристалисале три.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ 

По једној је Америку открио ирски монах Сент Брендан још у шестом веку. Чак кажу знају и да је допловио у дрвеном чамцу прекривеном животињском кожом. Занимљиво је да је овај калуђер историјска личност и да је остало забележено у ондашњим списима Европе да је много волео да плови и да је често одлазио на дуга путовања из Ирске. Једном је, не кажу због чега, мало промашио правац па је "скокнуо" преко Атлантика. Уосталом, и велики Колумбо, много векова касније, са три лађе и компасом је омашио целу Индију...

Заговорници ове теорије потсећају и да је 1976. писац Тим Северин направио реплику чамца из шестог века и да је путовао рутом коју је наводно, у својим списима забележио и Брендан, па је стигао до - Канаде. Али и то се рачуна.

Фото: "Депозит"

Друга теорија је и највише прихваћена код оних који сматрају да је Колумбо сем што је промашио цео континент и закаснио бар пет векова. По њима су Америку још у 10. веку открили Викинзи. Сад има ту неколико викиншких вођа који се помињу, али је фаворит поклоницима ове теорије Леиф Ериксон син Ерика Црвеног који је око 1.000 године после Христа, стигао у место које је он назвао Винланд а за које савремени истраживачи тврде да је било на обали Њуфаундленда. Ова теорија је поткрепљена и археолошким ситраживањима једног брачног пара Норвежана крајем шездесетих 20. века. Веровали или не, али амерички Конгрес је 1969. прогласио 9. октобар као "Леиф Ериксон дан"! Подсећамо да САД празнује (још увек) и "Колумбов дан"...

Прочитајте још: Јесу ли ПИРАМИДЕ заправо древне куле ТЕСЛА? Невероватна веза између СРПСКОГ НАУЧНИКА и бројева 3, 6 и 9 (ВИДЕО)

И најзад, најновија теорија је да ни Викинзи, ни залутали монаси, а ни докони Колумбо нису открили Америку!

То су по, све већем броју заговорника ове теорије урадили у 15. веку Кинези! По њима једна група кинеских морепловаца је 1421. предвођена Зенг Хеом (који је иначе стварна, историјска личност), дакле 71 годину пре Колумба, стигла на источну обалу Америке, али како се радило о истраживачима који су већ опловили Африку, Индију, са моћном армадом,  није их држало место па су продужили све до Јужне Америке.

За доказ поборници ове теорије узимају неке карте морепловаца из Династије Минг, али кажу противници, да су те карте таман прецизне онолико колико и Колумбова (а можда је и он купио од Кинеза) која га је "непогрешиво" довела до Индије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas