Oglas
· · Komentari: 2
Preispitivanje

Ovih dana u Americi ruše spomenike Kolumbu i tvrde da on i NIJE BIO PRVI!

Čak su i u gradu koji nosi njegovo ime, Kolumbiji, rešili da uklone bistu slavnog moreplovca

1595506169_kolumbo-nas.jpg
Foto:"Depozit"
Oglas

Sećate li se onog čuvenog beogradskog grafita s kraja 90-tih "Kolumbo j... te zaludna" kojim je nepoznati autor iskazao ogorčenost naroda sankcijama i bombardovanjem koje su nam priredili oni koje je slavni moreplovac otkrio?

Kristofer Kolumbo je kažu udžbenici istorije otkrio Ameriku 1492. godine. Ne zato što je bio zaludan već što je zalutao tražeći Indiju.

Pročitajte još: NA NAJLEPŠOJ PLAŽI SOMA BEJA: Izvan buke i gužve, parče raja umočeno u Crveno more (FOTO)

Ali, ovih dana u Americi  potomci tih sa kojima je otkrio obećanu zemlju ne mogu očima da ga vide. Zbog pokreta kojim se "afro-američki" stanovnici ove moćne zemlje na svoj način bore za rasnu toleranciju, podržani i od svoje "bele braće" i Kolumbo se našao na stubu srama. Ruše mu se spomenici u mnogim gradovima, pa čak i u Kolumbiji, gradu koji po njemu nosi ime, smatraju da je on bio "oličenje robovlasništva, ugnjetavanja, genocida..."

 U Bostonu je spomenik kapetanu Santa Marije ostao bez glave...

Spomenik Kolumbu (Foto:"Depozit")

I sve više je onih koji tvrde da Kolumbo i nije prvi doplovio do obala Amerika iz "ostatka sveta" i da je nezasluženo, vekovima već, smatran za bitnu ličnost, velikog istraživača. Teorija je sve više. Niču kao pečurke posle kiše, a nekako su se iskristalisale tri.

Pročitajte još: Tražite je na POGREŠNOM mestu! Veljko tvrdi da se ATLANTIDA nalazi na dnu DUNAVA, poseduje i DOKAZE 

Po jednoj je Ameriku otkrio irski monah Sent Brendan još u šestom veku. Čak kažu znaju i da je doplovio u drvenom čamcu prekrivenom životinjskom kožom. Zanimljivo je da je ovaj kaluđer istorijska ličnost i da je ostalo zabeleženo u ondašnjim spisima Evrope da je mnogo voleo da plovi i da je često odlazio na duga putovanja iz Irske. Jednom je, ne kažu zbog čega, malo promašio pravac pa je "skoknuo" preko Atlantika. Uostalom, i veliki Kolumbo, mnogo vekova kasnije, sa tri lađe i kompasom je omašio celu Indiju...

Zagovornici ove teorije potsećaju i da je 1976. pisac Tim Severin napravio repliku čamca iz šestog veka i da je putovao rutom koju je navodno, u svojim spisima zabeležio i Brendan, pa je stigao do - Kanade. Ali i to se računa.

Foto: "Depozit"

Druga teorija je i najviše prihvaćena kod onih koji smatraju da je Kolumbo sem što je promašio ceo kontinent i zakasnio bar pet vekova. Po njima su Ameriku još u 10. veku otkrili Vikinzi. Sad ima tu nekoliko vikinških vođa koji se pominju, ali je favorit poklonicima ove teorije Leif Erikson sin Erika Crvenog koji je oko 1.000 godine posle Hrista, stigao u mesto koje je on nazvao Vinland a za koje savremeni istraživači tvrde da je bilo na obali Njufaundlenda. Ova teorija je potkrepljena i arheološkim sitraživanjima jednog bračnog para Norvežana krajem šezdesetih 20. veka. Verovali ili ne, ali američki Kongres je 1969. proglasio 9. oktobar kao "Leif Erikson dan"! Podsećamo da SAD praznuje (još uvek) i "Kolumbov dan"...

Pročitajte još: Jesu li PIRAMIDE zapravo drevne kule TESLA? Neverovatna veza između SRPSKOG NAUČNIKA i brojeva 3, 6 i 9 (VIDEO)

I najzad, najnovija teorija je da ni Vikinzi, ni zalutali monasi, a ni dokoni Kolumbo nisu otkrili Ameriku!

To su po, sve većem broju zagovornika ove teorije uradili u 15. veku Kinezi! Po njima jedna grupa kineskih moreplovaca je 1421. predvođena Zeng Heom (koji je inače stvarna, istorijska ličnost), dakle 71 godinu pre Kolumba, stigla na istočnu obalu Amerike, ali kako se radilo o istraživačima koji su već oplovili Afriku, Indiju, sa moćnom armadom,  nije ih držalo mesto pa su produžili sve do Južne Amerike.

Za dokaz pobornici ove teorije uzimaju neke karte moreplovaca iz Dinastije Ming, ali kažu protivnici, da su te karte taman precizne onoliko koliko i Kolumbova (a možda je i on kupio od Kineza) koja ga je "nepogrešivo" dovela do Indije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas