Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово је СПИСАК ПОСНИХ и МРСНИХ СЛАВА до краја године: Следи НАЈУДАРНИЈИ МЕСЕЦ што се тиче прославе крсног имена

У новембру нас очекује чак 10 слава, а многи верници сада посебно потежу за православним календаром не би ли проверили када "пада" слава, односно да ли ће трпеза бити посна или мрсна.

1698591904_123123.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Постоје чак и породице које се традиционално држе исте трпезе годинама, не марећи за верске обичаје, али правила кажу да постоје мрсне и посне славе. Свештеници упозоравају да је служење мрсне хране у време поста или средом и петком један од највећих грехова и да је боље да не прослављају славу, него да тако поступају.

Ево које нас славе све очекују до краја године и које су посне, а које мрсне.

На самом крају октобра нас очекује Лучиндан, једна од најучесталијих слава српских породица. Свети Лука није обележен као заветни, већ је као "црно слово" сврстан у празнике од значаја за суштину цркве. 

У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити. У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке и да, уколико је видите, то значи да свети Лука моли бога за нас. 

Како слава пада у уторак, а ни један пост још увек није започео, припрема се мрсна трпеза.

Славе у новембру:

1. новембра: Преподобни Прохор Пчињски, како пада у среду, припрема се посна трпеза. Среда и петак се посте "на води" (дакле и без употребе уља) током целе године, осим у периодима тзв. Трапавих недеља. 

Када у ове дане падне празник са црвеним словом или светитељ чије је име у календару одштампано маснијом бојом, дозвољена је употреба уља и вина. Ови дани се могу постити на уљу и у случају телесне слабости.

8. новембар: Свети великомученик Димитрије – Митровдан, посна трпеза, дозвољена је риба.

11. новемабар: Преп. Аврамије Затворник, припрема се мрсна трпеза, јер се прославља у суботу.

14. новембар: Свети Козма и Дамјан – Врачеви, слава је мрсна и прославља се у уторак.

16. новембар: Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, припрема се мрсна трпеза.

21. новембар: Сабор Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних – Аранђеловдан, прославља се са мрсном трпезом.

24. новембар: Свети великомученик Мина; Свети краљ Стефан Дечански, прославља се у петак и то посно на води.

25. новембар: Свети Јован Милостиви; Преподобни Нил Синајски, прославља се са мрсном трпезом.

26. новембар: Свети Јован Златоусти, Патријарх цариградски, трпеза ће бити мрсна.

29. новембар: Свети апостол и јеванђелист Матеј, слава је посна и пада у време Божићног поста, тако да се не једе месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте "на води".

Децембар, време Божићног поста:

4. децембар: Ваведење Пресвете Богородице, риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.

9. децембар: Преподобни Алимпије Столпник, једе се посно и дозвољена је риба.

13. децембар: Свети апостол Андреј Првозвани, пости се на уљу.

19. децембар: Свети Николај, Архиепископ мирликијски Чудотворац – Никољдан, посна трпеза са рибом.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas