· · Коментари: 0

Зашто су све куће на Гренланду РАЗЛИЧИТЕ БОЈЕ? Пејзаж је предиван, а одговор - ПРАКТИЧАН!

Када је у питању варијација боја, Гренланд нуди врло мало - углавном је беле боје због константног снежног покривача, упркос свом имену. Међутим када су у питању зграде и архитектура, Гренланд нуди идиличну шареноликост! Ево зашто су кућице на Гренланду различитих боја!

1649170127_grenland.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Роберто Серрини • Тхе Травелцласт

Колонијалисти су насељавањем Гренлада почели да уводе систем колоризације зграда по њиховој функцији. Дакле кућице у различитим бојама нису мамац за Инстаграм за посетиоце, већ се иза ових боја крије један сасвим практичан разлог.

Прочитајте још: Оптичка илузија од које је многе ЗАБОЛЕЛА ГЛАВА: Да ли можете да откријете шта се дешава са ЊИХОВИМ НОГАМА

Црвена за радњу, жута за болницу и плава за фабрику. Систем кодирања боја зграда и кућа на Гренланду датира из колонијалне ере 1700-их. Систем је имао за циљ да помогне људима да разликују зграде пре него што су постојали називи улица или бројеви. Све зграде су обојене у једну од пет основних боја - црвене, црне, жуте, зелене и плаве - свака са одређеним значењем.

Шарене куће Гренланда изгледају задивљујуће на леденом пејзажу. 

Ујамиугак Енгелл, из Националног музеја и архива Гренланда, рекао је за МаилОнлине Травел: „Црвена је била далеко најчешће коришћена боја јер је представљала не само цркву већ и трговину. „То је значило да ће све зграде које се односе на било коју од тих ствари, било да се ради о цркви или радњи или кући у којој је живео свештеник, власник радње или службеник, биле офарбане у црвено. Касније је трговина прешла на сопствену боју и почела да фаворизује црну. Жута је првобитно представљала све што је у вези са здрављем. Све болнице су биле офарбане у жуто, као и куће у којима су живели лекари и медицинске сестре. Зелена је у почетку била симбол за радио комуникацију, а са развојем личних комуникационих уређаја, касније је постала боја телекомуникација. На крају, била је плава боја, која је често била резервисана за ГТО (Гренландску техничку организацију) и фабрике."

Разлог иза координације боја је, наравно, био да се олакша разликовање између кућа и да се створи систем у времену пре назива улица и кућних бројева. Међутим, Ујамиугак објашњава да систем није увек био ригидан па је било неких аномалија. Многе куће на Гренланду су још увек офарбане у јарке боје, али нови власници не морају да се придржавају система кодирања боја.  Ипак, постоји неколико ствари које су се данас задржале. Болнице су још увек жуте, а катедрала Гренланда је још увек црвена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.