Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
наука

Први пут забележено: Шта значи киша на Гренланду?

Први пут је забележена киша у области ледене капе Гренланда, где су температуре обично знатно испод нуле на врху који досеже висину од 3.216 метара.

1629530343_is-463845_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Падавине су јасан знак климатске кризе, упозоравају стручњаци.

Научници Станице америчке Националне научне фондације приметили су кишу током 14. августа, али нису имали инструменте за мерење, јер су падавине биле неочекиване. Широм Гренланда је из облака пало приближно седам милијарди тона воде.

Прочитајте још: УВРНУТЕ НАВИКЕ ВЕЛИКИХ ПИСАЦА: Један је отишао толико далеко да је држао труле јабуке у столу! (ФОТО)

Киша је падала током изузетно топлих три дана на Гренланду, када су температуре местимично биле 18 степени веће од просека. Као резултат тога, топљење је примећено у већем делу Гренланда, на површини око четири пута већој од Велике Британије.

Недавни извештај Међувладиног панела о климатским променама закључио је да је "недвосмислено" да емисије угљен-диоксида услед људских активности греју планету и изазивају топљење леда и подизања нивоа мора.

Гренланд је такође имао "епизоду" топљења у јулу, чиме је 2021. постала једна од само четири године у прошлом веку у којима је забележено тако распрострањено топљење ледених површина.

Остале године које су биле кризне у том смислу су 1995, 2012, и 2019.

Прочитајте још: ПРОНАЂЕНА ПРИНЦЕЗА: Усвојена девојка је прешла пут од америчког предграђа до краљевског трона! (ФОТО/ВИДЕО)

Глобални ниво мора порастао би за око шест метара када би се сав гренландски лед отопио, иако би за то били потребни векови или миленијуми. Али свакако да топљење са Гренланда још од 1994. године подиже ниво мора и угрожава светске обалне градове.

Лед на Гренланду се топи брже него икад у протеклих 12.000 година, проценили су научници.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas